Van jövőkép?

A sportnapilapban egy igen érdekes és elgondolkodtató elképzelés jelent meg, amelyben Kisteleki István az MLSZ elnöke vázolta a magyar labdarúgás jövőképét.

A helyzetjelentése reális, szerencsére nem rózsaszín felhőket lát. Ne csodálkozzon, hogy gyenge a színvonal, hiszen nincsenek sztárok; nincsenek feltörekvő fiatal tehetségek, akikért kijönne a szurkoló. Kisteleki szerint gyenge az infrastruktúra. Hurrá, ezt mindenki tudta. Erre csak most jött rá? Hiszen ezzel kapcsolható össze, hogy miért nincs szponzori érdeklődés. Gyenge a bajnokság, nincsenek sztárok, és nincsenek közvetítések. Kisteleki úr úgy gondolja „Nehezen, áron alul értékesíthető vagyonértékű jogok”  vannak. Ugye-ugye a Ferencváros nélkül, milyen nehéz eladni mindent… A szurkolói kiszolgálás Magyarországon közel van a nullához, ugyanis ez nem Németország, Spanyolország, Anglia, vagy akár Olaszország. Amit a gazdasági helyzetet illeti. Nos, Kisteleki úr, jobb, ha hallgat, mert itt nincs rend, fegyelem és törvényesség…

Nos, nézzük meg a milyen jövőképet víziónál az MLSZ elnöke.
„2010 őszétől kötelező pályafűtés” és ehhez hozzátartozó hitelfelvétel. Egyik részével egyetértek, ugyanis muszáj a Nyugat-Európai normákhoz közeledni és egyben a nézőket kiszolgálni. Ami nincs rendben a hitelfelvétel. A legutóbbi Ligahitellel elég sok gondja volt a labdarúgó szövetségnek. Ha fel is vennék a klubok, mi garantálja, hogy törleszteni tudják? Mi garantálja, hogy tudják bírni financiálisan a klubok a pályafűtés működtetését és ennek karbantartását?

Csökkenteni kell az nbI létszámát, ezzel mindenki egyet is ért. Azzal nem, hogy egy kieső és egy osztályozó legyen. Nagyon emlékeztet engem ez a szisztéma,  arra ami Hollandiában van, azaz egy kieső és egy osztályozó van. Javasolnám, hogy két kieső és két osztályozó legyen. Miért is gondolom ezt? Mert akkor erős színvonal lenne, továbbá lenne nézettsége, mind a helyszínen, mind a sajtóban (tv, rádió, internet). Érdeles az is, amit az elnök úr vázol a nézőszámokkal kapcsolatban. Ha lenne normális foci, ha lennének hiteles vezetők, ha lennének hiteles tulajdonosok, akkor a 16 csapatos első osztályban simán meg lennének a magas nézőszámok. A magyar labdarúgás jelenlegi szégyene, hogy a Fradi meccseire a másodosztályban többen mennek ki, mint az összes nbI-es mérkőzésre.

A szurkolói kártyát pedig akkor érdemes bevezetni, ha mindenütt meglesznek  a feltételek, azaz 2011 őszétől csak olyan csapat kaphat licencet, akinek van pályafűtése, van szurkolói kártyája stb.

Azért én egy dolgot nagyon hiányoltam a jövőképből. A TV-s bevételek arányos elosztásáról szóló feltétel megteremtése. Bízzunk abban, hogy minél több csapatnak lesz VALÓDI, és HITELES befektetője,  és ez esetben mindenki a valódi jussát szeretné kapni. Egy normális világban az kapna több pénzt, aki többször szerepel a tévében és nem egyenlő 12 arányban osztanák szét a keretösszeget, mert annak nincs értelme. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az egyik kereskedelmi televízió hamarosan visszatér. Ne felejtsük el 2006-ban akkor szálltak ki, amikor a Ferencvárost – jogtalanul kizárták -, és akkor térnek vissza, amikor a zöld-fehérek visszatérnek a megfelelő helyükre az első osztályba.

Összességében elméletben szép a jövőkép,  de olyannak hat, mint a cardiffi pályázat…  Elméletben jó, de minden a gyakorlatban derül ki… . Bízom abban, hogy nemcsak az MLSZ-nek, hanem a magyar labdarúgás prominens szakembereinek és a tulajdonosoknak is vannak elképzeléseik arról milyen megoldások vannak arra, hogy a magyar foci előrelépjen. Mert ugye a cél közös! Vagy mégsem?

Kárpáti Balázs

Van jövőkép?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szerintem egy álom az egész! Egyrészt ott van a pénz. De tegyük fel, az meglesz. De 44 mérkőzés egy évben? Plusz magyar kupa, plusz esetleg nemzetközi szereplés. De ha még nincs is nemzetközi szereplés (ami ugye várható), akkor is az “elitnek”, legalább 50 mérkőzés! Ebből a fele hazai és a lelkesebb szurkolók néha-néha vidékre is lemennének. Számoljunk 1500 Ft-os árral, az majdnem 50 ezer forint fejenként…
  Aztán itt van az időjárás is. Az még rendben van, hogy a pálya fűtve van, bár szakadó hóban, vagy esőben az sem ér sokat. És a közönség? Ázzon, fázzon, csúszkáljon a jégtáblákon a nézőtéren?
  Elméletben nem rossz a tervezett, de a jelen körülmények között nehezen kivitelezhető.

  Kedvelés

 2. Én nagyon nem örülnék a 12 csapatos Nb 1 -nek !
  Négy meccet játszani minden csapattal, ez leértékelné a rangadók tekitélyét! Nagyon remélem nem lesz ebből semmi!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s