Sportcsatornával támad a DigiTv

A szerdai napon robbant a bomba, melyen kiderült a tv2 mellett ki fogja itthon közvetíteni a BL-t. Az Index internetes újság utána járt a dolognak, mit fog kínálni a DigiSport.

A DigiTV váratlanul megszerezte a Bajnokok Ligája meccseinek egy részét, és közben csendben megvették a Bundesliga jogait a Eurosporttól. A még nem is létező sportcsatorna most a Soproni Liga közvetítési jogaiért küzdene meg az RTL Klubbal, ha nyernek a DigiTv kínálata lehet a legerősebb a magyar sportcsatornák piacán.

Még csak tegnap derült ki, hogy a műholdas- és kábelszolgáltatóként működő DigiTv megvette [1] a BL-meccsek közvetítési jogainak egy részét (először a Tv2 választ, ott heti egy meccs lesz, a másik mérkőzés viszont a DigiTv-é), és sportcsatorna indításába vágna, máris úgy tűnik, hogy a cég szakítana a magyar sportcsatornák utóbbi években kialakult rossz szokásával: nem csupán egy fontos sorozatra építené az adóját (mint tette azt lényegében a Viasat a TV6-ra átrakott Bajnokok Ligájával idén), hanem több, nagyobb érdeklődésre számot tartó bajnokság közvetítését kínálná.

A Soproni Ligára hajtanak

A DigiTv a Bajnokok Ligája mellett ajánlatott tett a magyar NB I.-es mérkőzések jogainak megszerzésére is. A meccsek közvetítési jogaira egyébként az RTL Klub is vágyik, a Nemzeti Sport tegnap már tényként írta meg, hogy a megállapodást már tető alá hozta az MLSZ és az RTL Klub, a valóság azonban az, hogy a körülbelül 400 millió forintról szóló szerződést még csak most szövegezik.

A Nemzeti Sport csütörtöki száma már pontosabb információkat közöl, hiszen a lapnak George F. Hemingway, az MLSZ profi ad hoc bizottság vezetője azt nyilatkozta, hogy tárgyalnak az RTL Klubbal, de „aláírt megállapodásunk viszont egyelőre nincs.”
hirdetés

A DigiTv viszont még bekavarhat, mivel az Index információi szerint a cég ajánlata majdnem duplája, mint amennyit az RTL Klub fizetne. (Úgy tudjuk, hogy mind az RTL Klub, mind a DigiTv egy meccset meghagyna a Duna Televíziónak, amely ezért továbbra is évi 90 milliót fizetne.)

Persze az ajánlatokról még a Magyar Labdarúgó-szövetségnek kell döntenie, és az RTL Klub nagy előnyben van, hiszen egy ingyenesen fogható, országos lefedettségű adón sugározná a meccseket, míg a DigiTv-nek egyelőre még csatornája sincs.
Náluk lesz a Bundesliga is

A DigiTv azonban nem elégszik meg ennyivel, a várhatóan júliusban induló adó számára információink szerint már megvásárolta a német Bundesliga közvetítéseinek jogait a Eurosporttól, vagyis magyar kommentárral, élőben augusztustól csak a DigiTv adhatja majd a meccseket. (A Bundesliga eddig az RTL-közeli Sportklubon ment, ám az európai közvetítési jogokat megvette az Eurosport. Tőlük szerezte meg a magyarországi közvetítés jogát a Digi Tv).

A még nem is létezető csatornát már kínálgatja a cég a többi kábelszolgáltatónak is, bár egyelőre árról még nem esett szó. A csatornát egyelőre DigiSport néven emlegetik, de lehet, hogy GSPTV néven fog indulni, hiszen a DigiTv-nek ezen a néven Romániában már van sportcsatornája.

Az új sportadó nyáron minden bizonnyal csak a DigiTv hálózatán érhető majd el, de az erős kínálattal nagy nyomás alá helyezik majd a T-Home-ot és a UPC-t is, hogy kínálatukba vegyék fel a csatornát. A más szolgáltatókhoz kötődő csatornák egyébként most is ott vannak a kábel- és műholdszolgáltatók kínálatában, elég, ha arra gondolunk, hogy a UPC tulajdonosához tartozó Sport1 is fent van a T-Home és a DigiTv rendszerében. (Igaz, a Bajnokok Ligája idei meccseinek egy részét közvetítő TV6 után már nem kapkodtak annyira a szolgáltatók).

Az biztos, hogy a csatorna kínálatával a jelenleg egyébként zsúfolt magyar sportcsatorna-piacon csak a Sport1 tudna versenyezni, mivel az utóbbi években az volt az adók taktikája, hogy minden nagy értékű közvetítési jogra külön adót gründoltak, a fennmaradó műsoridőt pedig ismétlésekkel, illetve olcsó sportágak közvetítéseivel töltötték fel.

forrás: index.hu/Szabó Zoltán, Csepregi J. Botond

Sportcsatornával támad a DigiTv” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Martin,
  Van egy szigorú UEFA szerződés, amit be kell tartani. Mint korábban ismert a tv2, csak az első csomagot vette meg (azaz keddenként ők adnak meccseket+összefoglalót, Stuperkupát és a BL-döntőt), a DigiSport (szerdánként ad meccseket), mivel ők a második számú csomagot vették meg. Még májusban volt egy cikk az UEFA a három évre a BL-ért közel egy milliárd Forintot kért…. Ez hatalmas összeg. Egy szóval nem ilyen egyszerű a történet.
  Az egy más kérdés, hogy itthon a különböző kábelszolgáltatók kit engednek be maguk közzé.

  Kedvelés

 2. nem jó ötlet az hogy a BL-t a digi tv közvetiti majd mert nem fogható minden háztartásban. Sokan mérgelődnek ez miatt méghozzá jogosan. csak azért tették át hogy minnél többen kötessék be.Maradjon csak ott a digi tv ahonnan jött. nagy szar ötlet volt aki kitalálta az egésszet. De remélem a következő idényben a Tv2 és a Tv6 fogja majd közvetíteni a bl-t biznak benne az emberek.

  Kedvelés

 3. Szinte mindenkit. Egyrészt magát a Digi előfizetőket is (köztük engem is). Másrészt borsot fog törni a SportTV-re és a Sportklubra. Ugyanis az utóbbitól a Bundesligát megszerezte az Eurosporton keresztül, míg az előbbitől, pedig a férfi-női kézit.Erre mondják, hogy kemény…

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s