Esélytelenek a magyar csapatok az Európa Liga főtáblájára

Europa Liga.jpg.ashxAz UEFA Kupát felváltó sorozatban a legerősebb bajnokságok képviselői is selejtezőre kényszerülnek

A korábbi évekhez képest több magyar csapat próbálkozhat az UEFA Kupát felváltó Európa Liga selejtezőjében, ugyanakkor egyértelműen nehezebb út vezet a főtáblára. Ezúttal kettő helyett három magyar együttes lesz érdekelt, de a legerősebb bajnokságokból érkező együtteseknek is részt kell venniük a kvalifikációs sorozatban.

Az a változás, ami a BL-ben a magyar csapatnak – idén a Debrecennek – könnyebb utat biztosít, az Európa Ligában inkább hátrányosan befolyásolhatja majd az érintettek szereplését, azaz a kupagyőztes Budapest Honvédét, a bajnoki második Újpestét és a harmadik Haladásét. Ugyanis a legerősebb bajnokságok képviselői is selejtezőre kényszerülnek az Európa Ligában, ami már alapvetően nehezebb utat feltételez az eddigieknél, emellett a BL-selejtező átalakítása nyomán is átkerülnek csapatok az EL utolsó kvalifikációs körébe. Korábban a BL főtáblájáért zajló párharcok vesztesei a jogelőd UEFA Kupa főtábláján kaptak helyet, míg mostantól a 3. körben alulmaradók az EL 4. fordulójában próbálkozhatnak, a 4. kör vesztesei pedig az EL 48-as főtábláján, azaz a csoportküzdelemben kapnak helyet.

A BL selejtezőjéből várhatóan erősebb ellenfelek kerülnek át a második számú európai kupasorozat utolsó kvalifikációs körébe, mivel a nemzeti bajnokok és a nem bajnokként BL-induló csapatok külön ágon küzdenek. Ez azt jelenti, hogy a BL-selejtező 3. körében a nem bajnokok ágán olyan csapatok vesznek részt, mint például az UEFA Kupa-győztes Sahtar Donyeck, vagy a Sporting Lisboa, s az ebben a szakaszban alulmaradók kapcsolódnak be az EL-selejtező utolsó, 4. fordulójába.

A magyarok közül elsőként – már az első körben – a Szombathelyi Haladás kezdi meg a küzdelmeket. Várhatóan kiemelt lesz a zöld-fehér alakulat, így papírforma szerint jó továbbjutási esélyei lehetnek majd, hiszen máltai, luxemburgi és feröer-szigeteki riválist is kaphat, a nehezebb vetélytársak közé pedig a walesi, az albán vagy éppen a montenegrói csapatok tartoznának. A második fordulóban az Újpest is beszáll. Ebben a szakaszban szintén bekapcsolódnak norvég, dán, osztrák, cseh, belga, vagy görög együttesek, azaz innen kedvezőtlen sorsolás esetén már bravúrra lenne szükség a továbbjutáshoz. A Budapest Honvéd a 3. körben kezdi meg szereplését, s ekkor már az elitbajnokságok képviselői közül is néhányan pályára lépnek, azaz olyan gárdákat is kaphatnak a magyarok, mint az AS Roma, a PSV Eindhoven, vagy éppen a Hamburger SV.

Az első két forduló sorsolását június 22-én tartják Nyonban. A Haladás július 2-án és 9-én játssza az első kör meccseit, az Újpest pedig 16-án és 23-án lép pályára. A harmadik kör sorsolása július 17-én lesz, a találkozókat pedig 30-án és augusztus 6-án rendezik.

Forrás: telesport.hu/mti

Esélytelenek a magyar csapatok az Európa Liga főtáblájára” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Valóban kemény lesz. Több csapat, több konkurencia, több pénz és még több néző. A sorsolástól függ, mennyire lesz nehéz az ellenfél. Majd kiderül…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s