Kormánygaranciát kér a sportbizottság a triatlon-vb-re

Amennyiben ez nem történik meg, elvehetik Budapesttől a rendezés jogát.

A kormány mielőbb adjon garanciát arra, hogy támogatja a 2010-es budapesti triatlon-világbajnokságot, mert az esemény megrendezése sportszakmai, turisztikai és országimázs-építési szempontból is kiemelkedő fontosságú Magyarország számára – egyhangú szavazással így foglalt állást az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága. Ha ez nem történik meg, elvehetik Budapesttől a rendezés jogát.
triatlon

A testület szerint a triatlon-vb várható bevételei, illetve a rendezvény reklámértéke jelentősen meghaladja a szükséges állami támogatás mértékét, ezért az összességében nem jelent kiadást a költségvetés számára, csupán a később befolyó adó- és járulékbevételek megelőlegezését igényli. A számítások szerint a triatlon vb kapcsán öt és félezer külföldi érkezhet Magyarországra, akik 25 ezer vendégéjszakát tölthetnek itt, ami 1,5 milliárd forint bevételt hozhat az országnak. Csak a rendezvény áfa-bevételeiből 460 millió forint folyhat be az államkasszába, ezzel szemben a szövetség 380 millió támogatást kért az Önkormányzati Minisztériumtól, s ennek mindössze az egyharmada terhelné a 2009-es költségvetést.

A bizottság felkérte Varga Zoltán sportügyekért felelős önkormányzati minisztert, haladéktalanul intézkedjen annak érdekében, hogy a triatlon-vb támogatásának kérdése még e hónapban a kormány elé kerüljön. Ez azért fontos, mert a szervezőbizottság június 30-ig kapott haladékot a nemzetközi szövetségtől, hogy bemutassa a vb megrendezéséhez szükséges támogatásokról szóló igazolást. Ellenkező esetben elvehetik Budapesttől az eseményt, amelynek megrendezését a magyar főváros 2006-ban 30-19-es szavazati aránnyal nyerte el Manchesterrel szemben. A Gyurcsány-kormány akkor egyértelmű szándékot jelzett és ígéretet tett a sportesemény támogatására, de erről írásos garancia nem született.

A bizottság ez alkalommal hallgatta meg Simóka Beáta közelmúltban kinevezett sportszakállamtitkárt. Az öttusázóból lett sportvezető hangsúlyozta: kiemelt feladatnak tekinti az utánpótlás-nevelés támogatását, ezért erre a célra idén félmilliárd forinttal fordítanak többet a sportköltségvetésből, mint tavaly. Ebből az összegből 2009-ben 40 millióval járulnak hozzá a jövő évi, szingapúri ifjúsági olimpiára való felkészülés költségeihez. Simóka azt is elmondta, támogatja a NUSI-n belül az Utánpótlás-nevelési Igazgatóság, az egykori NUPI függetlenné válási törekvését.

Szóba került a Puskás Ferenc Stadion felújításának kérdése is. Simóka úgy tájékoztatta a bizottságot, hogy a Pénzügyminisztérium szerint nincs forrás a létesítmény rekonstrukciójára. Az MLSZ költségén viszont létrejöhet a stadion férőhelyének 42 ezresre bővítése. Jelenleg a műszaki egyeztetéseknél tartanak, az átépítéssel augusztus 19-re készülhetnek el.

A sportszakállamtitkár beszámolt arról is, hogy Varga Zoltán önkormányzati miniszter a közelmúltban aláírta azt a 250 milliós programot, amelynek keretében hamarosan 44 önkormányzat kap – egyenként legfeljebb 10 millió forintos – támogatást a sportlétesítmények fejlesztésére.

A Sportkórház jövőjének ügyében egyelőre nem született kormányhatározat, de annyi kiderült az ülésen, hogy erről a kérdésről június 23-án ad majd tájékoztatást a bizottságnak Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke részletesen beszámolt a fogyatékos sport véleménye szerint igen sanyarú helyzetéről. Ezután kisebb számháború alakult ki közötte és Simóka Beáta szakállamtitkár között arról, hogy milyen jogcímen és mennyi állami pénz érkezett meg idén az MPB számlájára. Gömöri szerint szerda reggel már csak 30 ezer forint volt a bizottság számláján, Simóka viszont arról tájékoztatott, hogy a héten már elindították egy 12 millió forintos tétel átutalását, s júniusban további 39 millió forint állami támogatás érkezhet a paralimpiai bizottsághoz.

Forrás: telesport.hu/mti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s