Budapesti olimpiáról tárgyaltak Pekingben

A 2020-as olimpia budapesti kandidálásával kapcsolatban folytatott tárgyalásokat Pekingben Demszky Gábor főpolgármester, Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM (Budapesti Olimpia Mozgalom) elnöke és Beleznay Éva, a magyar főváros főépítésze.

A Budapest Főváros Önkormányzata által hétfőn kiadott közlemény szerint a háromnapos látogatás során tervezési, rendezési és utóhasznosítási témák kerültek szóba a tavalyi nyári játékoknak otthont adó metropoliszban.

A magyar küldöttséget fogadta Kuo Csin-lung, Peking főpolgármestere is, aki rámutatott: csak a szponzorációból, a jegyértékesítésekből és a televíziós jogokból ma már közel 1 milliárd eurónyi azonnali bevételre tehet szert a házigazda, ezért egyre több város köti össze rekonstrukciós programját, valamint tömegközlekedésének és infrastruktúrájának átfogó modernizációját az olimpia megpályázásával és megrendezésével.

A pályázati témában a delegáció találkozott a Pekingben élő Vajda Lászlóval is, aki tagja volt a sydneyi, athéni és a pekingi olimpiák szervezőbizottságainak, jelenleg pedig Tokió 2016-os pályázati bizottságának dolgozik.

Demszky Gábor kitért rá, hogy hamarosan újra a közgyűlés elé kerül a budapesti olimpia témája, s ezt megelőzően egyeztetést fog kezdeményezni a frakcióvezetőkkel, hiszen az ötpárti konszenzus továbbra is kiemelkedően fontos ebben az ügyben.

A főváros vezetésének célja, hogy előkészítse a terepet a következő kormánynak és a következő közgyűlésnek, hogy 2011-ben megalapozott döntést tudjanak hozni a pályázatról és legyen idejük megvitatni, hogy az ország teherbíró képessége és az olimpia hosszú távú haszna arányban vannak-e egymással. Emlékeztetett arra, hogy Budapest már döntött a 2020-as olimpia megpályázásáról, amikor tavaly decemberben a fővárosi közgyűlés ötpárti igent mondott a BOM által előkészített Olimpia Törvényre és az olimpiai helyszíneket meghatározó városfejlesztési struktúratervre.

Szalay-Berzeviczy Attila szerint az Olimpia Törvény parlamenti elfogadása nélkülözhetetlen feltétele Budapest 2011-es jelentkezésének érdemi előkészítéséhez.

Minél később kezd el vele foglalkozni az országgyűlés, annál kevesebb idő marad a pályázat előkészítésére. Mint hozzátette, Budapest 2020-as pályázata szempontjából kiemelkedően fontos dátum lesz október 2-a, amikor is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt arról, hogy a Chicago, Madrid, Rio de Janeiro és Tokió négyesből mely város adhat otthont a 2016-os játékoknak. A BOM vezetője szerint a magyar érdekek szempontjából az amerikai kontinens két városa jelentené a legkedvezőbb döntést. Madrid esetleges győzelme 2028-ig levenné Budapest kandidálását a napirendről.

Beleznay Éva főépítész hangsúlyozta, hogy nem az olimpia miatt fejleszt a város, hanem városfejlesztési céljaihoz húzóprojektnek tekinti az olimpiát. Az olimpiai helyszínek megválasztása során kiemelt szempont volt, hogy lökést adjon a ma még alulhasznosított területek megújításának, valamint hogy az olimpia kiszolgálására kialakított közlekedési rendszer és sportlétesítmények “utóhasznosítása” a város lakói számára ma még hiányzó szolgáltatásokat eredményezzen.

Forrás: fn.hu/MTI

Budapesti olimpiáról tárgyaltak Pekingben” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s