Elkezdődött a kajak-kenu VB

Három magyar egység, a Sáfrán testvérek, a női kajaknégyes és a Szabó, Kozák duó egyenes ágon kvalifikálta magát a fináléba a dartmouth-i vb-n.

Az 1000 méteres előfutamokkal kezdődött a kajak-kenu világbajnokság. A férfiak nyitották a sort, magyar részről Kucsera Gábor fellépésével. Kucsera végig uralta a mezőnyt és szép stílusevezéssel magabiztosan adta meg az alaphangot egy közel egy hajós futamgyőzelemmel.

A következő magyar szempontból érdekes rajt a C–1-esek 1000 méteres futama volt, ahol a magyar színeket a szám olimpiai bajnoka, Vajda Attila képviseli. Vajda mindvégig kényelmesen haladt a mezőnyben, és végül egy negyedik hellyel biztosította a helyét a középfutamban.

Jól vette az első akadályt a Gönczy Gábor, Kökény Roland páros is, amely látszólag végig uralta a mezőnyt, és magabiztos futamgyőzelemmel továbbment a középfutamba.

A férfi párosok után a kenusok mezőnyében a Sáfrán, Sáfrán duó következett, amely Európa-bajnoki győzelme után mindenképpen éremesélyesnek számít a vb-n. Jól bekezdtek, és gyakorlatilag végig az élen haladtak, de a finisben a lengyel páros becsúszott eléjük. Elkeseredésre azonban nincs ok, hiszen ezzel az eredménnyel is direkt a döntőbe kerültek, így nyugodtan várhatják majd a szombat délelőtti finálét.

A kenusok után újra kajakosok jöttek, ezúttal a négyesek. Kiélezett küzdelem volt várható, hiszen itt minden futamból csak egy egység juthatott közvetlenül a döntőbe. Ez az első futamban a németeknek, míg a másodikban az olimpiai bajnok ukránoknak sikerült. A harmadik futamban a mieink az örök rivális szlovák egységgel kerültek össze, és sajnos ezúttal sem mi kerültünk ki győztesen a csatából, így marad a középdöntő.

A női négyesünknek látszólag nem sikerült a rajt, és nagy fordulattal igyekeztek utána felzárkózni, és átvenni a vezetést. Végül ez nem sikerült, a lengyelek nyerték ugyanis a futamot, de így is közvetlenül a döntőbe jutott a négyes. A kikötés után Kovács Katalin csak kiugrott a hajóból, és már szállt is át az egyes kajakba, hogy elérje a 13 perccel későbbre kiírt egyéni előfutamot. A gyors váltás cseppet sem viselte meg Kovácsot, sőt látszólag csak jól bemelegített vele, hiszen nagyon magabiztosan, kitűnő technikával evezte végig az 1000 métert, és több mint egy hajós győzelmet aratott.

A hölgyek után újra férfiak léptek a porondra. A kenu négyesek futamában egy teljesen újonc egység mutatkozott be. A Korisányszky Péter vezérelte csapathajó ezúttal nem igazán találta el a ritmust és látszólag végig kormányzási gondokkal küszködtek, így számukra a direkt döntőbe jutás elmaradt és a középfutamból küzdhetik be majd magukat a fináléba.

A délelőtt utolsó futamában szintén egy friss egység hasította a vizet, hiszen Medveczky Erika és Benedek Dalma csak a második válogatóra ültek így össze. Akkor magabiztosan nyertek, és harcolták ki az indulás jogát, a mai előfutam azonban látszólag nem jól építették fel a pályát, és a végén negyedik helyen célba érve csak a középdöntőbe jutottak.

A nyitónap második felében lebonyolított hat szám közül kettőben lehetett – egy első hellyel – egyből a vasárnapi fináléba kerülni: az Európa-bajnok Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó élt is a lehetőséggel, a vb-újonc Széles Gábor, Varga Dávid kenupárosnak viszont ugyanez nem sikerült, ők amúgy remek második helyük után (az 1000 m-en olimpiai bajnok fehérorosz kettős előzte meg őket) a középfutamban javíthatnak.
(nso.hu/MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s