“A magyar sportra 2009-ben jutó 15.1 milliárd forintnál nagyobb összeget lehet majd látni a 2010-es költségvetésben”

Még nem lehet tudni, jut-e több pénz az olimpiai felkészülésre – írja a mob.hu

A sportért is felelős tárcavezető a hétfői sajtótájékoztatón ugyanakkor leszögezte, hogy konkrét számot nem mondhat, mivel a büdzsé ügyében a szerdai kormányülés dönt, majd terjeszti pénteken javaslatát a Parlament elé.

Varga Zoltán, a Nemzeti Sporttanács (NST) ülését követően, a tanács társelnökeként nyilatkozva úgy fogalmazott: olyan költségvetésre lehet számítani, amely további terhet nem ró a magyar sportra.
Sárközy Tamás, az NST elnöke azt mondta, a tanács ajánlása az, hogy „legalább a tavalyi szintet tartsuk meg” – ez elmondása szerint teljesült, ugyanakkor a pénzügyminiszter a jelenlegi helyzetre való tekintettel nem tartja lehetségesnek, hogy további egymilliárd forintot más tárcák – például az egészségügyi minisztérium – büdzséjéből különítsenek el sportcélokra. Sárközy Tamás ennek ürügyén megjegyezte: minthogy ilyen formában nem vonható be pluszpénz, egyelőre nem lehet megválaszolni azt a kérdést, felemelhető-e a 2008-as szintre az olimpiai felkészülés támogatása.

Mint ismert, a MOB elnöksége pénteken azzal fordult a kormányhoz és az Országgyűléshez, hogy a jövő évi költségvetésből legalább annyi pénz (1.8 milliárd forint) jusson az olimpiai felkészülés támogatására, mint 2008-ban, vagy mint reálértékben 2005-ben. A sajtótájékoztató résztvevői szerint ez nyitott kérdés, ugyanakkor Sárközy Tamás jelezte, a versenysportra csak úgy lehet újabb forrásokat átcsoportosítani, ha más területekről – például utánpótlás, szabadidősport – vonnak el pénzeket.

Az idén az olimpia utáni évre való tekintettel csökkentették a szövetségeknek juttatott állami támogatásokat. A sporttanács elnöke végül leszögezte, decemberre el kívánnak készíteni egy új koncepciót, mert szerinte a sporttámogatás jelenlegi rendszere tarthatatlan – ezt az új elképzelést egyébként már az új kormányzat számára készítik elő, minthogy a mostani válságkezelő kabinet az ország jelenlegi helyzetében nem vállalkozhat arra, hogy drasztikusan változtat az évek óta bejáratott szisztémán.

A tanács ülése során egyébként Szabó Tamás a MOB alelnöke, a NUSI igazgatója, a londoni olimpiára történő felkészülés stratégiáját elemezte.

Leszögezte, hogy az ez évben eddig befejeződött világbajnokságok eredményei bebizonyították, hogy a vártnál gyengébb olimpiai szereplés kisiklás volt.

A magyar csapat lényegesen jobb teljesítményre képes. A tapasztalatok levonása után hosszú, három éves felkészülési program tervének kidolgozását javasolták, és ehhez a munkához a szakszövetségek kiváló partnereknek mutatkoztak. Részletes, egyénekre lebontott tervek készülnek, e tervek szükségességének megértéséhez nem lehet az egyik évben kevesebbet, a másikban többet edzeni. Folyamatos felkészülésre van szükség ehhez megfelelő anyagi források kellenek. Ez a hosszú távú sikeres olimpiai felkészülés alfája és omegája.

Napirendre kerül az előző sportért felelős miniszter ígérete, miszerint a sportági szakszövetségek százötven, kétszáz milliós edzőtábori vouchert kapnak. Számíthatnak-e a szakszövetségek erre a támogatásra? – kérdezte Molnár Zoltán a MOB főtitkára.
Kérdésére sajnos negatív választ kapott. Bár a szövetségek jelenlegi több mint száz millió forintos adóssága jórészt a ki nem fizetett edzőtábori költségekből adódnak, hiszen a szövetségek joggal számíthattak a miniszteri ígéret betartására.
A tanács ülésén a költségvetésben jóváhagyott, szerződésben rögzített állami támogatások késve történő átutalásáról is szó esett. A késést a válasz szerint elfogadhatatlan számlák okozzák, elszámolási nehézségek indokolják.

Molnár Zoltán arra emlékeztetett, hogy korábban, amíg a számlákat a MOB ellenőrizte, és az átutalásokat intézte, ilyen irányú panasz alig akadt. S ha erre a munkára felkérik a Magyar Olimpiai Bizottságot másnap vállalja a többlet feladatot.

A MOB főtitkára azt a különleges igényt is kilátásba helyezte, hogy a jövő évi sportköltségvetés jóváhagyása során a MOB név szerinti nyílt szavazásra tesz javaslatot.

Forrás: mob.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s