Vb-aranyért vívhat a férfi párbajtőrcsapat

Aranyérmért vívhat szerda délután a címvédő és egyben olimpiai bajnok francia válogatottal a magyar párbajtőrcsapat a törökországi világbajnokságon.

Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter összeállítású együttes a 32 között a sorsolás alapján az üzbégekkel csapott volna össze, az ellenfél azonban nem állt ki, így nem volt lehetőség a bemelegítésre élesben, pedig az észtekkel szemben szükség lett volna rá.

Az eleje – talán emiatt is – nem jól indult, az első asszók után 11-14 volt az állás. Azután viszont Imre 2-0-ra, majd Boczkó 4-1-re nyert, ennek nyomán pedig máris kedvezőbb helyzetből lehetett vívni. Az összecsapás közepén 34-26 is állt már az eredményjelzőn, a tetemes előny azonban mégis szinte elfogyott, 25 mp-cel a vége előtt, 40-39-re módosult az állás.

Ekkor Boczkó eltalálta ellenfelét, aki így kénytelen volt erőltetni a támadásokat, ez pedig a magyaroknak kedvezett. A vége 44-40 lett, következhettek a dél-koreaiak, akiket simán vertek a mieink, leginkább azért, mert Imre 10-10 után, a negyedik asszóban 10-3-ra verte ellenfelét, valamint azért, mert a vb-újonc Rédli mindhárom párharcát megnyerte, s ezek között volt három, illetve négytusos győzelem is. Boczkó a kilencedik asszóban 40-26-os vezetésnél mehetett fel a pástra, és bár akadtak gondjai a rendkívül agilis ellenfelével, végül is simán hozta a mérkőzést.

Az idén Európa-bajnok magyar együttes a németek elleni elődöntőben sem lassított, 45-38-ra nyert és ezzel készülhet a franciák elleni fináléra.

Ezúttal is az Imre, Boczkó, Rédli hármas vívott, mégpedig az összecsapás nagy részében nagyon összeszedetten. Csupán az első párharc után vezettek a németek (1-2), a következő asszótól viszont már a magyaroknál volt az előny.

Boczkó 5-0-ra verte Kneipet, így még az is belefért, hogy ezt követően Imre és Rédli is kikapjon két-két tussal. Nyolc-nyolc után viszont már nem vesztettek párharcot a magyarok, Imre kétszer növelte az előnyt három találattal, Boczkó pedig még a végén eggyel, miközben ő korábban, illetve Rédli döntetlenre hozott egy-egy asszót.

A német csapatnál egy alkalommal komoly vita alakult ki a szövetségi kapitány és Schmid között, mert utóbbi Imre elleni kapkodásával gyorsan semmissé tette a felzárkózásukat.

Az összecsapás után már majdnem elkezdtek örülni a magyar csapat tagjai, de érkezett Kulcsár Győző szövetségi kapitány, aki rögtön jelezte, hogy van még cél: “csak semmi ünneplés, most kezdődik a verseny”.

A másik ágon a franciák 45-30-ra verték a lengyeleket. A döntő magyar idő szerint 16.40-kor kezdődik.

A Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny, Varga Katalin alkotta tőrcsapat nagyon rosszul kezdett a nyolcaddöntőben az ukránok ellen, 2-11-ről volt kénytelen visszakapaszkodni. Varga Gabriella és Knapek eredményes második vívásának köszönhetően ez sikeresen meg is történt, 15-15 után gyakorlatilag új mérkőzés kezdődött.

A végéig többnyire az ukránok vezettek, a vívóidő lejártakor azonban 28-28 állt a táblán. A ráadásban Varga és Lelejko lámpája is kigyulladt, a videózsűrizés alapján az ukránokat hirdették ki győztesnek. A magyarok közül sokan ezt erősen vitatták, de akadtak olyan vélemények is – a visszajátszást látva -, hogy akár ilyen döntés is születhetett. A kilencedik hely megszerzéséhez három mérkőzést kell nyerni.

eredmények, férfi párbajtőr:
a 32 között:
Magyarország – Üzbegisztán – mérkőzés nélkül

a 16 között:
Magyarország – Észtország 44-40

negyeddöntő:
Franciaország – Svájc 45-41
Lengyelország – Ukrajna 22-21
Magyarország – Koreai Köztársaság 45-33
Németország – Olaszország 45-39

elődöntő:
Franciaország – Lengyelország 45-30
MAGYARORSZÁG – Németország 45-38

női tőr:
a 16 között:
Ukrajna – Magyarország 29-28

Férfi párbajtőrben 30, női tőrben 18 válogatott indult.

Forrás: origo.hu/mti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s