Elkerülhető a hirtelen szívhalál?

Magyar találmány mentheti meg a sportolók életét!

Elkerülhetővé válhat az élsportolók túlterhelése, és a sportpályákról ismert hirtelen szívhalál egy új magyar mobiltechnológiai fejlesztés segítségével.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter, s a Magyar Labdarúgó Szövetség által felkarolt innovatív megoldás – derül ki az MMKlaszter hétfői sajtóközleményéből – egy, a sportolóra helyezett kis méretű, mobilkommunikációra alkalmas mérőszerkezetre és egy adatelemző szoftverre épül. A mellkasra helyezett mellpánt egyszerre méri a sportoló különböző élettani és mozgási paramétereit, s az olyan külső környezeti jellemzőket, mint a környezeti hőmérséklet vagy páratartalom. A mért adatok valós időben megjelennek az edző és a csapat orvosának laptopján vagy mobileszközén, amely egy szoftver segítségével minősíti és elemzi a sportoló állapotát. Amennyiben a szoftver fizikai túlterheltséget azonosít, azonnal figyelmezteti erről az edzőt, vagy – mobil interneten keresztül – a csapat sportorvosát.

“Nagy reményt fűzünk ehhez az életmentő találmányhoz, hiszen az elmúlt öt évben több mint harminc életerős fiatal vesztette életét a sportpályákon”- mondta a fejlesztést menedzselő Mobilitás és Multimédia Klaszter vezetője. Lemák Gábor szerint a preventív mobiltechnológiás fejlesztés elindítása közel 200 millió forintot igényel, amit hazai innovációs forrásokból pályáznak meg – közösen a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. A telemetriás rendszert 2008-ban a Semmelweis Egyetem Terhelésélettani Diagnosztikai Laboratóriumában Petrekanits Máté közreműködésével közel ezer terheléses vizsgálaton keresztül tesztelték, jelenleg pedig a DVSC kézilabdacsapata és a Budapesti Tűzoltóság teszteli az innovatív megoldást.

Az ötletgazda az I-QRS International Kft., az informatikai és egészségügyi kutatás-fejlesztés és eszközgyártás területén tevékenykedő hazai vállalat.

Forrás: nepszava.hu/mti

Hozzászólás