Két évre tiltották el Bárdosi Sándort

Doppingvétség miatt két évre eltiltotta a versenyzéstől Bárdosi Sándort a Magyar Szumó Szakszövetség fegyelmi bizottsága.

A szervezet pénteki közleménye szerint a korábbi birkózónak a júliusi, tajvani Világjátékokon szerzett szumós aranyérmét 72 órán belül vissza kell adnia. Ezenkívül a fegyelmi bizottság helyben hagyta a Világjátékok illetékes testületének döntését, és a sportolót 3000 eurós eljárási költség megfizetésére kötelezte. A versenyző 15 napon belül fellebbezhet az ítélet ellen.

Bárdosi a Világjátékokon szumósként végzett súlycsoportjában az első helyen. Elmondása szerint közvetlenül az elutazás előtt megcsípte egy darázs, és az erre kapott gyógyszer került a szervezetébe, ami aztán a pozitív tesztet eredményezhette.

A kötöttfogású birkózóként 2000-ben olimpiai ezüstérmes, 32 esztendős Bárdosi a sportágtól eltávolodva más küzdősportokban próbált szerencsét az utóbbi években. Szumósként világ- és Európa-bajnok lett, az MMA elnevezésű vegyes harcművészetben is jeleskedett, emellett gyakori szereplője a televíziós show-műsoroknak.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére korábban elmondta, hogy Bárdosi eltiltása alatt más, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA szabályzata alá eső sportágakban sem szerepelhet.

“Magyarországon a magyar kormány doppingolásra vonatkozó rendelete a mérvadó. Vagyis Bárdosi nem versenyezhet olyan sportágban, amely például állami támogatást kap, bejegyzett szövetségként működik, illetve a szövetsége aláírta a WADA-kódexet.”

Bárdosi az MTI-nek elmondta: nem kíván fellebbezni, felhagy a szumózással, és a jövőben a vegyes harcművészet, az MMA rendezvényein kíván indulni.
“Az aranyérem visszaadásával még várjunk. A Világjátékokon a szabadidőmből áldoztam, most meg a szövetségből mindenki engem támad. Jelenleg ráadásul ágyhoz vagyok kötve, mert kedden operálták a térdemet.”

Forrás: nso.hu/mti)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s