Az integráció és a társadalmi szemléletváltás jegyében tartotta gáláit az MSOSZ

Pénteken Debrecenben, vasárnap pedig Budapesten ünnepelt a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ).

A fennállásának 20. születésnapját idén ünneplő mozgalom sportolói, az őket felkészítő szakemberek, a gyógypedagógusok, testnevelők, a szervezet alapítói és az elnökség tagjai sztársportolókkal és népszerű előadóművészekkel együtt tartotta jubileumi gálaműsorait, nagy sikerrel. November 20-án, pénteken Debrecenben, a Főnix csarnokban, két nappal később, vasárnap pedig a Vasas Sport Club Fáy utcai létesítményében, november 28-án pedig Zalaegerszegen a sportcsarnokban pattogott a labda, ujjongtak a gyerekek, zengett az ének és szólt a végeláthatatlan taps.

A legkisebbek játszóházban szórakozhattak, a kisiskolások sportversenyeken ügyeskedhettek, a nagyobbak kosárlabdázhattak, focizhattak, padlóhokizhattak ismert olimpikonok társaságában. Debrecenben a sokszoros válogatott kézilabdázó, Csapó Erika, a moszkvai olimpia bronzérmes ökölvívója, Váradi János sportolt együtt az értelmi fogyatékossággal élő és ép fiatalokkal együtt. Budapesten pedig Fábián László, Martinek János olimpiai bajnok öttusázók, Horváth Gábor és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakosok, Kökény Bea olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, Mednyánszki Szilvia világbajnok kajakos, Rajczi Péter, Vaskó Tamás és B. Tóth Balázs labdarúgók, illetve Kinter Oszkár műsorvezető-modell szórta a kosarakat és rúgta a gólokat, utóbbiakat a VIP OTP Esély Focibajnokság keretében.

Mindkét helyszínen egész nap szólt a zene. A közönség láthatott integrált divatbemutatót, táncot, jelölő színházat. Az est fénypontjaként pedig az énekesek produkciói következtek. Csepregi Éva, Hevesi Tamás, Auth Csilla, a Desperado, Gáspár Laci, a Republic, Anita, Baby Gabi, Soltész Rezső, Lang Györgyi még duettet is énekelt egy-egy értelmi fogyatékossággal élő fiatallal. A fellépők között Lolát éppúgy megtalálhattuk, mint a Groovehouse-t, Király Viktort vagy a hegedűvirtuóz Mága Zoltánt. A budapesti gálán tiszteletét tette Schmitt Pál, a MOB elnöke és Simóka Beáta, sportot felügyelő szakállamtitkár, akik ünnepi beszédekkel köszöntötték az egybegyűlteket.

A cél az, hogy minél többen megismerjék az értelmileg sérült-, illetve halmozottan fogyatékos sportolók, valamint felkészítőik világát – foglalta össze mondandóját Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke. A szervezésben több száz önkéntes, főleg középiskolás, illetve egyetemista vett részt. November 28-án Zalaegerszegen a városi sportcsarnokban zárul a gálasorozat, hasonlóan érdekes, mozgalmas és szórakoztató programokkal. Az MSOSZ 1989-ben alakult a nemzetközi speciális olimpia mozgalom mintájára, amelyet még a Kennedy család indított el az 1960-as évek végén. A mozgalom fejlődésére jellemző, hogy ma már 150 ország mintegy másfél millió sportolójának nyújt lehetőséget a megmérettetésre világszerte.

Forrás: MSOSZ & Café PR Kft. /telesport.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s