Vitali Klitschko: kidekorálnám Haye arcát

Hamar reagált az egyik Klitcsko-testvér Haye beszólásán – erről számolt be a profiboksz.hu

A hétvégén ismét ringbe lép Vitali Klitschko, a WBC nehézsúlyú világbajnoka ezúttal az amerikai Kevin Johnson ellen teszi kockára címét a svájci Bern-Arenában. Ez lesz a már 38 éves ukrán idei harmadik mérkőzése, aki most is a tiroli Goingban verte fel edzőtáborát, hogy felkészülhessen 38. kiütéses győzelmére. Bár Klitschko nagyon óvatos Kevin Johnson képességeit illetően, várhatóan valamivel könnyebb dolga lesz a 30 éves Kingpin becenevű kihívóval, mint pár hónapja Arreolával szemben, hiszen utóbbi ütőerőben és agresszivitásban is felülmúlja honfitársát és így sem tudott kárt tenni a kétméteres világbajnokban. Klitschko mindenesetre izgalmas meccsre számít, és úgy érzi, hogy képes lehet überelni Arreola elleni meggyőző teljesítményét. Az ukrán vasököllel Björn Jensen beszélgetett.

Szeptember 26-án Chris Arreolát győzte le Los Angelesben, edzője, Fritz Sdunek szerint ez volt pályafutása eddigi legjobb teljesítménye. Min lehetne még javítani a Kevin Johnson elleni mérkőzésen?

Örülök, hogy az edzőmnek ennyire tetszett az Arreola elleni meccsem, de most az a célom, hogy Bernben ismét azt mondhassa: ez volt a legjobb összecsapásom, és ezért nagyon keményen dolgozom.

Elég rövidre sikerült a pihenő, az Ön korában biztosan jót tesz a testnek, ha folyamatosan terhelve van?

A korábbi meccseim után gyakran hetekig felszakadt kézfejjel és egyéb zúzódásokkal jártam-keltem, de Los Angeles után teljesen egészséges maradtam, jól éreztem magam, és amikor jött ez az ajánlat a tv-s partner RTL-től, illetve a berni Arenától, akkor úgy döntöttünk, hogy nyugodtan elvállalhatjuk ezt a mérkőzést.

Bár Johnson eddigi 22 meccsén nem talált legyőzőre, mindössze kilenc kiütést aratott és rekordjában egyetlen ismert nevet sem találunk. Töltelékbunyós lenne?

Nem fogom elkövetni azt a hibát, amit a testvérem Wladimir követett el, mikor túl könnyelműen vette Corrie Sanderset. Johnsonnak nagyon jó balegyenese van, mozgékony és nehéz eltalálni. Nagy harc lesz, de a győzelmi esélyeimet igen jónak tartom. De minden másodpercre oda kell majd figyelnem.

Érez még egyáltalán idegességet vagy netán félelmet a mérkőzései előtt?

Köszönhetően a rutinomnak, az idegesség már nem olyan jelentős, a félelem viszont mindig megmarad. De nem az ellenfelemtől vagy a találkozóktól tartok, hanem a sérüléstől illetve, hogy csalódást okozok a szurkolóknak.

Óriási vitát váltott ki a német kapus, Robert Enke öngyilkossága, már ami a csapat illetve egyéni sportban megjelenő személyes problémákat illeti. Mit gondol minderről egy bokszoló, akinek elvégre egy kőkemény ember benyomását kell sugallnia?

Ez egy nagyon érzékeny téma, szerintem nincs olyan ember, aki ne lenne hajlamos a depresszióra vagy ne lettek volna depresszív gondolatai. Magam is ilyen voltam a Chris Byrd elleni vereségem után, a sajtó gyávaként aposztrofált és ez nagyon mélyen érintett. Sosem voltak öngyilkossági hajlamaim, de nagyon boldog voltam, hogy olyan emberek álltak mellettem, akiknek a segítségével kimászhattam a gödörből. Ez a környezetünk feladata, a csapatoké, hogy segítsék a beteg embereket, hogy le tudják győzni a gyengeségeiket.

Tudna egy bokszoló depresszívként megjelenni, anélkül, hogy kigúnyolnák?

Miért ne? Nem számít, hogy bokszoló, focista vagy csak egy alkalmazott, mindannyian emberek vagyunk, érzésekkel. Emlékezzünk csak Arreolára, aki a veresége után elsírta magát a ringben. Még a kemény fickóknak is vannak érzelmeik, gyengeségeik, és ezeket mindenki esetében el kellene fogadni.

A boksz show-biznisz, beletörődött már abba, hogy az ellenfelei megpróbálnak hangzatos kijelentésekkel tetszelegni a médiának?

Nem olvasom, és nem is hallgatom ezeket a híreket, a Trashtalk nem az én műfajom, inkább a szorító béli teljesítményemmel szeretném eladni magam. Nagyon ritka, hogy valaki mindkettőben tökéletes legyen, ez eddig csak Muhammad Alinak sikerült.

A WBA világbajnoki címét Nikolai Valuev ellen megszerző David Haye Önt és testvérét is rendszeresen provokálta. Ő lehet az egyik ellenféljelölt 2010-re?

Nagyon drukkoltam Valuevnek, mert az volt az álmom, hogy ellene szerzem meg a negyedik és egyetlen hátra maradt világbajnoki címet, ami még nincs a Klitschko-család birtokában. De Valuev sajnos semmit sem csinált Haye ellen, unalmas mérkőzés volt, Haye viszont dörzsölt bunyós benyomását keltette. Sosem felejtem el, hogy miket mondott rólam és a testvéremről, ezért nagyon örülnék az ellene való mérkőzésnek. Nagyon szeretném különböző színekkel kidekorálni az arcát, mint egy igazi művész.

A WBC egyébként kötelező címvédést írt elő Önnek a Maskaev vs Austin győztese ellen. Nem idegesíti, hogy olyan bokszoló ellen kell majd bunyóznia, aki egyáltalán nem nevezhető klasszisnak.

Sajnos jelenleg nincsenek olyan nagy nevek, mint korábban Tyson, Holyfield vagy Lewis. Éppen ezért készen állok bármelyik bokszolónak, akit elém raknak, bebizonyítani, hogy méltó vagyok a világbajnoki címre.

(profiboksz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s