Igazolt sportolók Magyarországon, avagy sok-e a kevés

Tanulságos cikk jelent meg a Népszabadság honlapján a jelenlegi magyar sport helyzetéről.

“Mert nincs miből válogatni!”; “Szűk az élmezőny”; “A versenyzők képtelenek eltartani a családjukat a fizetésükből, ezért felhagynak az élsporttal” – ha egy-egy olimpiai kudarc, világbajnoki leszereplés, érdektelenségbe fulladt magyar bajnokság okait kutatjuk, rendszerint a fenti toposzokba botlunk. Kétségtelen tény, hogy kevés az aktív sportoló Magyarországon, olykor mégis elhamarkodott az ítélet. A Nemzeti Sportszövetség adatai szerint például az ökölvívók 943 fős mezőnyt mutatnak fel.

Ha lehántjuk a végösszegről az utánpótlásmezőnyt, a már csak kedvtelésből ütögető versenyzőket, továbbá a “futottak még” kategória képviselőit, akkor igen-igen szűk élmezőny sziluettje rajzolódik ki. Csakhogy arányait tekintve az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet. Bár első blikkre elképesztő számnak tetszik a húszezer, de ne feledjük, a tengerentúli országban háromszázmillióan élnek, míg a magyar lakosság ennek a harmincada. Vagyis Amerikában – bizonyos szempontból – mélyebb a krízis…

Az iróniát máris odahagyhatjuk, ha a világ legnépszerűbb játékának, a labdarúgásnak a mutatóit citáljuk. Az Egyesült Államokban ugyanis tizennyolcmillióan futballoznak aktívan, míg Magyarországon csak majdnem száztízezren. Ugyanakkor az elképesztő különbség egyik oka lehet – sok egyéb tényező mellett – a női futball amerikai popularitása: ebben az országban űzik a legtöbben versenyszerűen a labdarúgást az egész világon. Ebben a tekintetben nem panaszkodhat Németország sem, ahol hat és fél millióan – a lakosság tizenhárom százaléka – kergetik a labdát.

A sportok királynőjeként aposztrofált atlétikát tekintve az Egyesült Államok eredményessége nem szorul bemutatásra. Na ja, van miből válogatni: százezer igazolt atléta rivalizál a versenyeken. Még beszédesebb adat: 180 ezer (!) utcai futót – külön szövetségük van – tartanak nyilván. Magyarországon háromezren választották az atlétikát, így nem különösebben meglepő, hogy csak egy-két szakág képes nemzetközileg is elismert versenyzőt felmutatni.

Sokszor írták már, hogy a magyar jégkorong elitcsoportban tett idei látogatása a csoda fogalmi kereteit feszegeti, s ennek bizonyítéka, hogy mindössze kétezren játsszák a játékot hazánkban, ami csapatsportág esetében nem túl acélos mezőnyt jelez. Németországban majd’ harmincezren korongoznak, míg az Egyesült Államokban több mint 450 ezren. Még ez az adat is eltörpül a kanadai mutató mellett: az észak-amerikai ország harminckétmillió lakója közül ugyanis 550 ezren ragadnak ütőt hétről hétre.

A legsikeresebb magyar csapatsportágak adatai is beszédesek. A sorozatban három olimpián diadalmaskodó férfi vízilabda-válogatott olyan struktúra csúcsán trónol, amelynek nagyjából négy és fél ezer részvevője van. Ráadásul még egy nemzetközileg versenyképes női garnitúrát is “eltart” a rendszer. A kézilabda – talán az eltérő infrastruktúraigény okán is – sokkal kedvezőbb helyzetben van, majdnem húszezer aktív játékossal dicsekedhet. A magyar sport legújabbkori “esernyője”, a kajak-kenu háromezer versenyzőt tudhat magáénak, így igazán bravúros teljesítménynek tetszik, hogy nyakra-főre termeli a klasszisokat.

Figyelemre méltó adat az asztaliteniszezők 4636-os taglétszáma, amellyel a szakág számos divatsportágat megelőz. Bár nyilván hozzájárul a kiemelkedő mutatóhoz az is, hogy az életkori korlátok kevésbé meghatározóak, mint a többi sportág esetében…

Mindenesetre, ahogy a kajak-kenu és a jégkorong példája is jelzi, a számok nem magyaráznak meg mindent. Sokak bánatára.

Igazolt versenyzők száma sportáganként Magyarországon:

Statisztikai adat (fő):
Ökölvívás: 943
Cselgáncs: 2020
Jégkorong: 2058
Bírkózás: 2680
Tenisz: 2900
Atlétika: 3073
Kajak-Kenu: 3108
Vízilabda: 4632
Asztalitenisz: 4636
Kézilabda: 19 431
Labdarúgás: 109 270

Forrás: Nemzeti Sportszövetség /Népszabadság

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s