Lehetetlen helyzetbe került a TeleSport

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján megjelent egy nyílt levél, amellyel Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője írt a közszolgálati tévé helyzete miatt.

Ezt a levelet minden kommentár nélkül közzé tesszük. Az MTV Telesport segélykiáltása, Schulek Csaba főszerkesztő levele.

“Azt hiszem elérkezett annak az ideje, hogy első kézből informálódjanak az egyetlen, földi sugárzású csatornán rendszeresen jelentkező sportszerkesztőség helyzetéről. Fontosnak tartom tisztázni a helyzetet, mert az elmúlt hetek sajtóhadjárata nem nevezhető sem teljes körűnek, sem precíznek, sem minden esetben korrektnek.

Remélem Önök is úgy tartják, hogy a TeleSport egyedülálló szolgálatot teljesít, amellyel a magyar sport versenyzőit, szponzorait és nem utolsósorban nézőit szolgálja. Kicsi és nagy sportszövetségek, klubok, kezdeményezések egyaránt számíthatnak ránk, közszolgálati-ságunknak és komoly nézőszámunknak köszönhetően még a nyúlfarknyi, 30 másodperces tudósítások is sok sportesemény számára jelentik a biztos médiaértéket. Az 52 éves szerkesztőség hol könnyebb, hol nehezebb időszakokat élt át, de mindig a sport oldalán állt, a sportot szolgálta.

Büszkék vagyunk az utóbbi években elért eredményeinkre, azonban a jelen, és a most következő időszak minden kétséget kizáróan a legnehezebb az 1957-ben alapított Telesport életében. Az Országgyűlés többsége által elfogadott költségvetés ugyanis a négy éve gazdaságosan működő Magyar Televízió támogatásának 50%-át, 9,5 milliárd forintot elvont az intézménytől. Ezzel a legtöbb műsorhoz hasonlóan a sportműsorok helyzete is szinte kilátástalanná vált.

Ez a döntés 2010-re a következő helyzetet vetíti előre a TeleSport számára:

– Megmaradnak, de csökkentett mennyiségben jelentkeznek a naponta összesen több mint másfél millió emberhez eljutó Sporthírek.

Ezekben azonban nem, vagy csak alig lesz lehetőség beszámolni vidéki eseményekről, mert a felvételek megvásárlásának és továbbításának költségei meghaladják lehetőségeinket.

– Megszűnik az egyetlen földi sugárzású sportmagazin, az átlag 800ezer nézőt érdeklő Sport7.
– A Vancouveri Téli Olimpia 310 órásra tervezett közvetítéssorozata 100 órásra csökken, a kommentátorok nem utazhatnak a helyszínre, a budapesti stúdióból fogják „közvetíteni” az eseményeket.
– A 2009 júniusáig minden vasárnap délután sugárzott labdajáték közvetítések műszaki kapacitás hiányában megszűntek. (A külső közvetítésekhez szükséges közvetítőkocsik jelenleg – kényszerűségből – az MTV stúdióvezérlőit helyettesítik.)
– A szponzoroknak köszönhetően a januári műkorcsolya Eb és a márciusi vb közvetítése szerencsére eddig nem került veszélybe.

Az utolsó két pontból is kiderül, hogy a jelenlegi helyzetben a támogatók szerepe fontos. Nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy az MTV közszolgálati televízió, amelynek tevékenységében alig elfogadhatóak az ilyesfajta kereskedelmi szempontok, ezekre alapozni működését pedig lehetetlen.
A 2010 márciusa utáni időszak közvetítési lehetőségeiről még nincs döntés.

A sokak számára érdekes labdarúgó vb esetleges értékesítéséről az MTV tulajdonosi jogait gyakorló testülete, az MTV Közalapítvány Kuratóriumának elnöksége dönt majd.
A Budapesti Úszó Európa-bajnokság közvetítésének korábban vállalt kötelezettségét az MTV ügyvezető alelnöke visszavonta. Tette ezt azért, mert a nincsből nem tud adni.: a nemzetközi színvonalú közvetítések megvalósítására a televíziónak nem állnak rendelkezésére a források.

Fentiekből talán érzékelhető, hogy az MTV valóban a működésképtelenség küszöbére került. A magunk részéről – amíg csak lehet – természetesen továbbra is mindent megteszünk közszolgálati kötelezettségeink teljesítése, a magyar sport érdekében.

Bízunk benne, hogy a helyzet – talán az Önök közreműködésével is – változni fog, és a közeljövőben újra a magyar sport büszke főtámogatói lehetünk.

Ebben bízva tisztelettel;

Budapest, 2009. december 10.

Schulek Csaba

Főszerkesztő”

Lehetetlen helyzetbe került a TeleSport” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Én megértem a TS helyzetét, sajnos ebben a politika nagyon ludas. Ugyanis lehetetlen helyzetbe hozták a közszolgálati TV-t. Nem tudják teljesíteni azt a kötelezettségüket, amit a médiatörvényben benne van a közszolgálati helyzetüket. Gyakorlatilag a politikai saját magának okozott kárt, a médiatörvény miatt. Faramuci a helyzet…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s