A láthatatlan Winter Classic

Jól fogynak az elővételes jegyek a december 27-ei Winter Classicra, pénteken gazdára talált az ezredik belépő is. Az értékesítésre jó hatással lehet, hogy elődőlt, egyik televízió sem közvetíti az eseményt. A jegkorong.blog.hu utána járt, hogy miért nem közvetíti egyik adó sem a WC-t.

A televíziós jogok kapcsán folyamatban lévő ügyről számolhatunk be, de minden oldalról megerősítették, a Sport1 Tv-vel szerződést módosít, a Sportklub Tv-vel szerződést köt az MJSZ. A helyzet egyszerűbb megértéséhez először megpróbáljuk összefoglalni a magyarországi jégkorongos tévéközvetítések körüli helyzetet.

A Sport1 Tv és a magyar jégkorongszövetség (MJSZ) között hosszú évek alatt jó kapcsolat alakult ki. A 2008/09-es idény elején három évre szóló szerződést kötöttek a felek, aminek értelmében a Sport1-é lett a magyarországi Mol Liga-, az OB I. és az MJSZ által rendezett válogatott mérkőzések közvetítési és internetes joga. A válogatott meccseinek piaci értéke megfelelő, a csapat népszerűsége emelkedik, ezen mérkőzések közvetítése üzletileg is kifizetődő, úgy nézőszám, mint reklámárbevétel tekintetében.

Más a helyzet a hazai bajnokikkal. Az élő sugárzás magas költsége (a hírek szerint egy hokimeccs nagyjából egymillió forint) és a viszonylag alacsony reklámbevétel lehet az oka annak, hogy idehaza ritkán kerül képernyőre a magyar bajnokság és a Mol Liga. Éppen ezért a versenysorozatok sugárzásáért az aktuális szerződés értelmében nem fizet a Sport1 Tv. Mi több, a válogatott jogaiért kvázi ellentételezésként minimális mérkőzésszámot határoztak meg a felek, amit köteles egy szezonban leadni. Ennél többet lehet, de kevesebbet nem. Ez a szám jelenleg alig több tíznél egy szezonra vetítve, amiben a Mol Liga és az OB I. alapszakasza és rájátszása is benne foglaltatik.

Mindemellett a Sport1 Tv birtokolja az A csoportos és a divízió 1-es világbajnokságok közvetítési jogait is, egészen 2015-ig. Ez utóbbinak semmi köze az MJSZ-es szerződéshez, más jogtulajdonossal szerződtek rá.

A Sport1 Tv hosszú évekig tartó jégkorongos egyeduralmát a Sportklub Tv törte meg tavaly, amikor a romániai leányvállalat megszerezte a Mol Liga romániai meccseinek sugárzási jogát. Az előző szezonban rengeteg találkozót adott a csatorna romániai verziója, amiből néhányat a magyar kiadás is átvett. Aztán különböző okokból, formálisan a gyengébb minőség okán az utóbbi időben jóval kevesebb meccset vesz át a romántól a magyar Sportklub Tv, és ebben a szezonban már a román fél is jóval alacsonyabb számú meccset ad.

Az EBEL-lel és a székesfehérváriakkal jó üzletet csinált a Sportklub Tv, amikor a tavalyi szezon közben belekezdtek a közvetítésbe. Ezt Hesz Máté főszerkesztő sem tagadta blogunknak annak idején. Ezért idén már nagyobb mérkőzésszámban állapodtak meg.

Az MJSZ-nek két fontos szempont szerint kell gondolkodnia a tévésközvetítésekről. Az egyik, hogy lehetőség szerint minél több mérkőzés kerüljön képernyőre, a másik, hogy mindez pénzért történjen. Így tudják minél jobban kiszolgálni a közönséget és a szponzorokat is. Információink szerint már a szezon elején és azóta több alkalommal is felmerült néhány MJSZ-elnökségi tagban, pénzt lehetne csinálni a közvetítési jogokból, annak ellenére, hogy a Sport1 Tv-vel kötött szerződés még 2011-ig érvényben van.

A Sportklub Tv hajlandóságot mutatott a felsorolt két kritérium szerint szerződni az MJSZ-szel. Mint említettük, az ezzel kapcsolatos szerződést még nem írták alá, de a Sport1 Tv jelezte, a jégkorong érdekében hajlandó újratárgyalni a még két évig érvényes szerződést.

A Sport1 Tv főszerkesztője, Máté Pál készségesen adott felvilágosítást az új helyzetről: “Az MJSZ-szel közös döntés alapján teljes egyetértésben módosítjuk érvényben lévő szerződésünket. A szövetséggel hosszú évek óta tartó jó kapcsolatunk egyenes folytatása ez a lépés, nem akartunk a jégkorong fejlődésének útjába állni. Egy hosszú folyamat vége ez, úgy tűnik, a másik sportadóval békében, barátságban meg tudunk állapodni. Mivel a Sportklub Tv több mérkőzés közvetítését vállalja, és ezért pénzt is áldoz, úgy gondoljuk, a magyar hoki szempontjából az övék jobb ajánlat lehet.”

A Sport1 Tv az eddigi portfóliójából nem mondott le a válogatott mérkőzések jogairól, minden másról azonban igen. Így a Mol Liga, az OB I., a Magyar Kupa és akár egyéb versenysorozatok is a Sportklub Tv-hez szállhatnak, amennyiben jövő héten írásban is megszületik az erre vonatkozó szerződés.

Úgy tudjuk, az új partner is több, legalább hároméves együttműködésben gondolkodik. A tárgyalások jelenlegi állapota szerint szezononként legalább 22 Mol Liga- és/vagy OB I.-es meccset adnak majd. Ennek a módosításnak esik áldozatául a december 27-ei Winter Classic, mert a Sportklub Tv azon a napon nem tudja közvetíteni az FTC-UTE Mol Liga-meccset. A Magyar Kupa döntője viszont már náluk szerepel, szemben a korábbi tervekkel, ha minden igaz, némileg korábbi (17.15) kezdéssel.

A szezon hátralévő részére vonatkozó tervek még nem kőbe vésettek, de jó eséllyel képernyőre kerül a Mol Liga final four négy meccse közül a bronzcsatát leszámítva a másik három, és az OB I. rájátszásából is legalább tíz mérkőzés.

(jegkorong.blog.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s