Kisteleki István lemondott!

Az MLSZ elnöke a mai rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a távozását a szervezet éléről.

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke ma délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy eldöntötte: csak a legközelebbi, tavaszi MLSZ-közgyűlésig marad elnök. Kisteleki Istvánt 2006. február 27-én választották meg a honi labdarúgósport elsőszámú vezetőjének, mandátuma 2011. február 27-ig szólt, most azt javasolja, hogy változtassanak a szövetség alapszabályán, s ezután ne öt, hanem csak négy évre, egy-egy világbajnoki ciklusra válasszanak elnököt, ez is közrejátszott elhatározásában. Az MLSZ elnöke sajtótájékoztatóján összegzést adott az eddig végzett munkájáról, különös tekintettel 2009-re, s arra, hogy – szervezetileg és gazdaságilag egyaránt – milyen jó állapotban adja át az irányítást utódjának. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk azt, amit a sajtótájékoztatón mondott.

“1. Szeretném már elöljáróban leszögezni, hogy egész eddigi életemben betartottam a fair play szabályait.

2. Majdnem négy évvel ezelőtt választottak az MLSZ elnöki székébe. A munkám során mindig 4 éves ciklusban gondolkodtam, mert ez a jövő útja, s ez 2010 februárjában jár le. Úgy gondolom, a szövetség  működését ezentúl ehhez, a világbajnoki ciklushoz kell igazítani, és erre kell átállni.
Csak így lehet építkezni és eredményt elérni.
Ez a négy év lassan lejár. A válogatott féléves előnnyel folytathatja eddigi felkészülését. Az MLSZ-nek újabb négy éves ciklusra kell készülnie, meggyőződésem: új elnököt is kell választani, ezért lemondok. Átadom a helyem, nem akarok gátja lenni egy új időszaknak.
Amit a négy éves munkám során vállaltam, azt teljesítettem és egy sikeresen működő Szövetséget kap utódom.

3. Természetesen ez a döntés nem most született meg bennem. Már jóval korábban eldöntöttem, ám a körülmények nem voltak megfelelőek.
Hiszen milyen vezető az, aki a világbajnoki selejtezők végével úgy tervezi a búcsút, hogy nem nyújt biztonságot egy nagy útra induló, ígéretes fiatal csapatnak?
És milyen vezető az, aki egy kirobbant fogadási botrány hadjáratánál visszavonulót fúj?

4. 24 évnek kellett eltelnie, hogy az Év Sportolója szavazáson ismét a labdarúgás legyen a középpontban: 2009-ben az Év szövetségi kapitánya: Egervári Sándor, az Év csapata pedig az U20-as válogatott.
24 évnek kellett eltelnie, hogy egy U20-as világbajnokság sikeréért szurkoljon egy egész ország.
24 évnek kellett eltelnie, hogy a kissrácok számára Messi, Raul, Ronaldinho mellett a magyar válogatott játékosai legyenek a példaképek.
24 évnek kellett eltelnie, hogy egy világ lássa, amikor Koman Vladimir átveszi Joseph Blattertől a világbajnoki bronzért járó trófeát.
24 évnek kellett eltelnie, hogy aztán a Ferihegyre több ezer szurkoló érkezzen meg éjfélkor az ünneplésre.
24 évnek kellett eltelnie, hogy ismét fociláz legyen az országban.
Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy ismét teltházas stadionok fogadják az A-válogatottat.
Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy a magyar válogatott hitet és reményt adjon az embereknek és így vívja meg Erwin Koeman vezetésével a világbajnoki selejtezőket.
(S még nem említettem a Herczeg András vezette  Loki sikerét.)
Jó érzés volt. Adtunk valamit, amiért lehetett újból készülni, lelkesedni, drukkolni, sírva ölelkezni és másnap hallgatni a tereken, utcákon: Te láttad amikor…?
Éreztük a siker ízét, éreztük a munka hitét, éreztük, és már tudjuk, a magyar focit megbecsülik a külföldiek. Értékelik.
Lemondhattam volna a sikerek csúcsán, de nem tettem.

5. A kirobbant fogadási botrány esetében, ez meggyőződésem, az MLSZ időben megtette a szükséges lépéseket:
– Feljelentést tettünk a Nemzeti Nyomozó Irodánál
– Szabályzatot módosítottunk
– A bochumi ügyészséggel kapcsolatba léptünk
– Koordinátort neveztünk ki
– Az UEFA nagy elismeréssel fogadta a munkánkat. Hozzáteszem:  a fogadási botrány kivizsgálása nem az MLSZ feladata. Amennyiben konkrét eredményei vannak a vizsgálatnak, akkor kell lépnie.
– Leszögezném, nem kívánom magam kitenni üzengetésnek, hamis vádaknak, etikátlan viselkedésnek.
Ahogy mindig, egész életemben az egyenes utat választottam. Négy év társadalmi munka után, átlagosan napi 10 óra labdarúgással eltöltött foglalatosság után most átadom a helyem. A 4 év alatt mindent megtettem, hogy politikailag független szervezetként működjünk.
Mégpedig úgy, hogy utódom a rendszerváltás óta eltelt idő legrendezettebb, legsikeresebb szövetségét kapja.

6. Az utóbbi 40 év legnagyobb fejlesztését hajtotta végre az MLSZ, mindez 6 milliárd forintos beruházást jelent
– A két éve létrejött OLLÉ-OMV program keretében mintegy 70 új pálya épült az országban
– Michel Platini és Joseph Blatter köszöntőjével, 27 ország szövetségének részvételével májusban átadtuk a világszínvonalú telki edzőközpontot.
– A Bozsik-program megújított változatában a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség megalakításával ma már 795 intézményben több mint 32 ezer gyerek újra focizik.
– Először kap önálló soron költségvetési támogatást a Parlamenttől a gyermeklabdarúgás.
– Az MLSZ gazdasági vagyona a kimagasló átszervezése folytán pozitív mérleggel zárja az idei esztendőt, többszáz millió forintos plusszal.
Ne felejtsék el: több, mint 500 milliós adósággal és negatív mérleggel vettem át a Szövetség irányítását négy éve, úgy, hogy a mai napig 220 millió forintos adótartozást is rendeznünk kellett.
– Központosítottuk a klubok vagyonértékű jogait.
– Így tisztázott a klubok helyzete – amely több, mint 10 évig nem volt jellemző -, a Sport TV-vel kötött 4-5 milliárdos szerződés kapcsán a bevétel 100 százaléka visszakerül a klubokhoz. Ilyen elosztás még nem volt a magyar labdarúgásban.
– Futsal Eb-t rendezünk 2010 januárjában.
– Az UEFA Fejlesztési Bizottság alelnökének választottak és a FIFA Fejlesztési Bizottságának tagja vagyok, egyedül Magyarországról. Ezt a két pozíciómat megtartom.
– U19 csapatunk Eb-bronzérmes lett.
– Az Eb-bronzérem után U20-as csapatunk világbajnoki harmadik lett.
– Az Év csapata és az Év szövetségi kapitánya címet is a fiatalok érdemelték ki, illetve Egervári Sándor kapta, az A-válogatott Erwin Koeman vezetésével visszahozta a focilázt az országba, a csapat a világranglista  54. helyén áll.
-Úgy gondolom: van folyamatosság és jó kezekben hagyom itt a válogatottakat. Ebben egyértelmű volt az edzőbizottság és az MLSZ elnökségének támogatása.
– Amire pedig mindannyian külön büszkék lehetünk: a Puskás-díj létrehozása. Az év legszebb góljáért járó elismerést Cristiano Ronaldo vehette át idén először a zürichi FIFA-gálán.

7. Meggyőződésem, ezek a sikerek előre viszik a magyar labdarúgást, és sok sikert kívánok az utódomnak. Természetesen a közgyűlésig, amely legkésőbb 2010 tavaszán lesz, vezetem a Szövetséget, továbbra is társadalmi munkában. Bár az utódom ezt inkább már főállásban tegye, ha tanácsolhatom.
Én most búcsúzom.

Tisztességgel távozom.
Rendben adom át helyem az  új elnöknek.
Pozítív mérleggel zárom az évet.
Nyereséggel viheti tovább utódom a megkezdett munkát.

A labdarúgást továbbra is tiszta szívemből szeretem, őszinte szurkolója leszek a Szövetségnek, a magyar válogatottaknak, mindenkinek, aki ennek a gyönyörű sportágnak az erősítésén dolgozik.
Mindig a sport elkötelezett híve voltam, magánvállalkozásom az elmúlt 15 évben több mint 600 millió forinttal támogatta a magyar sportot.

Békés ünnepeket kívánok, köszönöm a figyelmüket.”

(mlsz.hu)

Kisteleki István lemondott!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s