Hegedüs rutintalannak tartja Ritter Árpádot

Az origo.hu interjút készített dr. Hegedűs Csabával a Magyar Birkózok Szövetségének elnökével.

A huszonegy egyesületet, köztük a hazai élklubok zömét tömörítő Liga szerint az MBSZ elsorvasztja a sportágat, ezért az elnöki poszton megválna az 1992 óta regnáló Hegedüs Csabától. Az ellenzék a január 23-i tisztújító közgyűlésen a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpádot jelöli elnöknek. A Liga nyílt levelében többek között azt írja: “Hosszú évek óta érezzük, tapasztaljuk, és mára sajnálatos tényként kell megállapítanunk: a birkózás egyre lejjebb csúszik a sportágak magyar rangsorában, ezzel párhuzamosan egyre távolabb kerül a világ élvonalától. Szakosztályaink elszegényedtek, edzőink a létminimum határán egyensúlyozva próbálnak megtenni mindent a felemelkedés érdekében. (…) Nem csoda, hogy aki teheti, külföldre igazol, hisz itthon elmarad az erkölcsi, de legfőképpen az anyagi elismerés.”

A Liga sajtótájékoztatóján közölte, hogy az MBSZ az idei 171 millió forintos költségvetéséből mindössze 4,5 milliót juttatott az egyesületeknek, és egyúttal azt is vádként fogalmazta meg, hogy a “kifejezetten jó módú szövetség” jelenlegi vezetése diktatórikus módszerekkel irányít.

Az MBSZ néhány nap múlva a Magyar Olimpiai Bizottság adataival igazolta, hogy a birkózás a sportágak eredményességi rangsorában stabilan tartja a negyedik helyét – a kajak-kenu, a vívás és az úszás mögött -, de ezen túlmenően úgy foglalt állást, hogy sárdobálásba nem kíván belemenni. A konfliktus kitörésekor Hegedüs Csaba a nemzetközi szövetség funkcionáriusaként az indiai Dzsalandharban rendezett Nemzetközösségi Bajnokságon tartózkodott, mint a verseny technikai igazgatója, s hétfőn éjjel érkezett vissza Magyarországra.

“A Liga elkezdte a választási kampányt, és rengeteg valótlanságot állít, illetve erősen csúsztat. Az eleve nem felel meg a valóságnak, hogy a szövetség csupán 4,5 millió forintot juttatott a kluboknak, mert ennek az összegnek a többszöröséről van szó. De ebben a témában mindenekelőtt abból kell kiindulni, hogy az állami támogatás felhasználásáról törvény rendelkezik. Ez alapján a sportági szövetségeknek nem is lenne feladata, hogy az egyesületek anyagi problémáit, illetve a versenyzők egzisztenciális gondjait orvosolja. Szerénytelenség nélkül mégis mondhatom, hogy a magyar sportban az egyik legrutinosabb sportvezető vagyok, aki a kapcsolatain keresztül rengeteget segített az egyesületeknek. Említhetem az önkormányzati vezetőkkel és a szponzorokkal folytatott tárgyalásaimat: hogy az adott klub ezek révén milyen segítséghez jutott, azt forintban sokszor nem is lehet meghatározni” – mondja Hegedüs Csaba, aki úgy gondolja, hogy a januári tisztújító közgyűlés után is ő marad a szövetség elnöke.

“Még mielőtt elutaztam Indiába, leültem beszélgetni Ritter Árpival. Az nem is kérdéses, hogy mindketten a birkózásért akarunk tenni, de neki is elmondtam a véleményemet: sportvezetőként még rutintalannak tartom, hiszen két hónapja lett a budapesti szövetség elnöke. Kívülről nézve tűnhet úgy, hogy erős tábor áll mögötte, ám a valódi erőviszonyok majd a közgyűlésen mutatkoznak meg. Úgy gondolom, hogy én maradok a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, valójában azonban nem is a személyem a fontos. Sokkalta inkább az, hogy egy soraiban rendezett szövetség vághasson neki a 2010-s esztendőnek, ami az állami támogatás további drasztikus csökkenése miatt nagyon nehéznek ígérkezik” – mondta Hegedüs Csaba.

Forrás: origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s