Érték, hit, összefogás

A nemzeti ünnepünk kapcsán egy pár gondolatot hadd osszak meg veletek a mai magyar közállapotokról a sport szempontjából.

Az utóbbi néhány esztendőben Magyarország helyzete, mind társadalmilag, mind gazdaságilag nagyon sokat vesztett. Általában az a vélekedés, hogy egy nehézség után mindig a jó következik. Ha megnézzük a címben a három jelzős értéket, akkor egyet biztosan látunk, valamilyen üzenetet hordozhat. Nézzük meg részletesen mit is takar ez a hármas jelzős szerkezet.

Az érték

Jelenleg Magyarország értékválságban szenved. Nem tudjuk megbecsülni azokat az embereket, akik valamilyen értéket képviselnek itthon és külföldön. Sajnos felnőtt egy generáció, akik nem ismerik azt a döntést, amelyben ha valaki hibázik, akkor a megfelelő konzekvenciát levonja és csendben lemond. Ez egy értékvesztés. Nem jó példa. A sporttal kapcsolatban pedig tény, hogy az elmúlt években nem támogatták a sportot. Ez pedig baj. A sporton keresztül lehet megfogni a társadalmat. Ha van siker, akkor látják, hogy van miért dolgozniuk, hiszen nemcsak a versenyzők, hanem a hétköznapi emberek is egy eredményt raknak le, egy értéket, és ezt sajnos nem tudjuk megbecsülni. Pedig eredmény és érték nélkül nincs siker.

A hit

Siker nélkül nincs hit. A mai társadalmunkban eltűnt a hit, inkább az indulatok jöttek elő, pedig vannak más megoldások is. A sikerért meg kell küzdeni. A siker mögött óriási munka van. Munka nélkül pedig nincs hit. Akkor sikeres a magyar ember, ha van erkölcsi értéke és hite. Ha tudjuk, mit miért áldozunk, akkor ezért mindent meg kell tenni. A sikerhez vezető úthoz sok szenvedéssel jár, és itt jön be a képbe a hit. Amikor egy sportoló a szürke hétköznapokon nap mint nap dolgozik azért, hogy a főversenyn önmagáért és az országért nagy sikert érjen el. Sosem felejtem el, amikor a 2008-as pekingi olimpián kenu kettesben Kozmann György és Kiss Tamás óriási szívvel, és hittel a harmadik helyen ért be. Ez többet ért, felért egy arannyal. (Mint ismeretes néhány héttel korábban Kolonics György elhunyt..) Szóval hit nélkül nincsenek sikerek.

Az összefogás

Mint egy matematikai képletben így következik: siker+hit = összefogás. Mit is jelent ez számunkra? Azt, hogy a siker és hit nélkül nincsen összefogás. A magyar nemzetnek és a magyar sportnak ebben a nehéz időszakban össze kell fognia, és megmutatni önmagunknak és a mindenkinek, hogy ez a tehetséges nemzetet nem lehet eltiporni, akkor sem ha nehézségek vannak. A magyar sport szempontjából fontos a siker és a hit, de összefogás nélkül semmi nem jöhet össze. Mindenki egy csapatban játszik, nincsenek egyéni érdekek. Jelen pillanatban a magyar sport a 24. órában van. Változások kellenek minden téren, ez pedig csak közös összefogással jöhet létre. Csak rajtunk magyarokon múlik, hogy meg tudjuk-e ezt oldani, vagy sem. Komoly felelősség ez számunkra, hiszen a jövő generációinak mi rakjuk le az alapokat.

Mindenkinek békés ünnepeket kívánok!

Kárpáti Balázs

Érték, hit, összefogás” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s