Lisztes Krisztián: “A jövő, hiszem, újra a Fradié lesz”

Az ftcbaratikor.hu újabb remek interjúval jelentkezett. Érdemes lesz elolvasni!

Az interjúból egy rövidet közlünk belőle:

Először szóba került, hogyan is került a Fradihoz.

Ilyen háttérrel mikor találkoztál először a Fradival?
– Nagyon korán. Újpesten egy cigányember, egy cigányzenész volt a szomszédunk. Ő vitt ki minket a bátyámmal először egy fradimeccsre. A Czabán Samu téren, a Volánnal játszott a Fradi és természetesen győzött. Minket meg megérintett az érzés, milyen az, Fradistának lenni. Elmondhatom, hogy ettől a naptól váltam Fradi szurkolóvá.

És játékossá? Az hogy történt?
– Valamikor 1985-ben volt egy kispályás teremlabdarúgó torna, ahol én a békásmegyeri csapattal vettem részt a Népligetben. A Fradi ellenében 3-0-ra megnyertük a döntőt. Ha jól emlékszem gólt is rúgtam, de az biztos, engem választottak a torna legjobb játékosának. Azt a sorozatot is megnézte Albert Flóri bácsi, aki utána lépéseket tett a leigazolásom érdekében.

Milyen lépéseket?
– Beszélt a megfelelő emberekkel, így Kaszás Pali bácsival, aki az első edzőm lett. El kell mondjam, előtte volt olyan is, aki azt hitte hogy én Dózsa játékos leszek.

Húha, micsoda csavar a történetben. Ki volt ez az elvetemült ember?
– A Külker-pálya gondnoka, aki erősen lila érzelmű volt és szerette volna, ha Újpesten kötök ki. Kaszás Pali bácsi azonban hatásosan elrendezte a kérdést, hozott három labdát a Külker-pályára és elintézte az átigazolásom.”

A debütálása a Fradiban emlékezetesre sikeredett.

“- Nem sokkal később már a kezedbe került a karmesteri pálca, sőt az első gólod is meglőtted…
– Azt sem fogom soha elfeledni. A Debrecennel játszottunk az Üllői úton, 1-0-ra nyertünk, én rúgtam a győztes gólt és kiállítottak.

– Ki volt az a bíró, aki ezt meg merte tenni?
– Puhl Sándor. A második sárga után állított ki. Ha belegondolok, igaza volt. Akkor azonban úgy hittem, leszakad rám az ég.”

A stuttgarti szerződéssel kapcsolatban tanulságos dolgokat mondott el Lisztes Krisztián. Minden fiatalnak kötelező ezeket elolvasnia.

“Még 1993-ban a Dárdai-féle ifiválogatottal játszottunk Németországban egy nemzetközi tornán, ahol a döntőben 3-0-ra nyertünk. Ott figyelt fel rám Ralf Rangnick, aki akkor a Stuttgart utánpótlás-igazgatója volt. Már akkor le szeretett volna igazolni a stuttgarti utánpótláshoz. 1994 nyarán, két hétre meg is hívtak Stuttgartba egy közös felkészülésre. Az első csapattal edzettem, Jürgen Röber irányítása mellett, együtt Elberrel és Dungával, a mai brazil szövetségi kapitánnyal. Fantasztikus volt, szerződést is ajánlottak. Sokan voltak, akik biztattak, menjek. Kaszás Pali bácsi azonban türelemre intett, azt mondta, mindennek eljön a maga ideje, az én távozásomnak még nincs itt, még érnem kell. És milyen igaza lett! Ha akkor elmegyek, mennyi mindenről maradok le és valószínű, egész másképp alakul a pályafutásom. Minden mai fiatalnak csak azt tudom ajánlani, bármilyen kecsegtető ajánlatot is kapnak ifikorban egy-egy nyugati csapattól, várjanak. Szerezzenek előbb itthon rutint az NB I-es mezőnyben, ha lehet a legjobb csapatoknál. Azzal a rutinnal felvértezve néhány esztendő múlva sokkal érettebbek lesznek egy külföldi szerződésre, amely egészen biztos, meg fogja őket találni. Csak egy kicsit magasabb áron és jobb feltételekkel, mintha azonnal igent mondtak volna. Az én példám is ezt igazolja.”

Végül a családról és a Fradi jövőjéről beszélt a kiváló középpályás.

a gyermekeidről, lesz-e futballista utánpótlás a Lisztes családban? Illetve a Fradit is újra elő kell vennünk búcsúzóul, hogy viszonyulsz most hozzá? Milyen érzés ellene játszani?
– Lili már nagylány, nemsokára kilenc éves lesz, Krisztián fiam pedig öt éves. Szereti a labdát, de természetesen még nem tudni, mi lesz belőle. Ha olyan lesz, mint az apja, akkor mindenben támogatom majd, de semmit nem fogunk ráerőltetni. Ők és a feleségem a szemem fényei, akik elfeledtetnek velem minden fájdalmat, erőt adnak a folytatáshoz, a munkához.

A Fradi pedig életem végéig a szívem csücske, olyan, mint a családom, életem végéig szeretem. Ha tehetem, elmegyek a stadionba is, és szurkolok a lelátón. Hogy milyen érzés a Fradi ellen játszani? Minden magyar játékost feldobó érzés, hiszen a Fradi ellen lehet igazán futballhangulatban játszani. Még ma is, a mai Fradi ellen is. Engem az is motivált, hogy megmutassam, érek még annyit, hogy talán olyan gyorsan nem kellett volna elengedni. De ez már a múlt, a jövő, hiszem, újra a Fradié lesz.”

A teljes interjút itt az ftcbaratikor.hu-n elolvashatod.

Lisztes Krisztián: “A jövő, hiszem, újra a Fradié lesz”” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Sok sikert Krisztián!
    Egy igazi sportember vagy.
    Az voltál és az is maradsz.
    Biztos vagyok benne, hogy remek edző lesz belőled és még sokat fogunk hallani rólad a pályafutásod végeztével is!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s