Gyászol a magyar sport: elhunyt dr. Kovácsi Aladár

Életének 78. évében hosszú súlyos betegség után elhunyt dr. Kovácsi Aladár olimpiai bajnok, az 1952-ben Helsinkiben bajnokságot nyert öttusa csapat kiváló versenyzője. Kovácsi Aladárt a MOB saját halottjának tekinti, temetéséről később történik intézkedés – írja a mob.hu.

Dr. Kovácsi Aladár öttusázó 1932. december 11-én született Budapesten.
Az ismert mesteredzô, Takács Andor tanítványaként szorgalma, kitartása és akaratereje révén került az élvonalba. Még húszéves sem volt, amikor a Benedek, Szondy, Kovácsi összeállítású csapat Helsinkiben – óriási meglepetésre – megnyerte az olimpiai bajnokságot. Ezt követôen két világbajnokságon (1955 és 1958) szerepelt sikerrel, elsô illetve második helyezéshez segítette a csapatot. Itthon a téli öttusában jeleskedett, ötször nyert bajnokságot. Párbajtôrben is a válogatott keret tagja volt.
Orvosi diplomájának megszerzése után, 27 évesen vonult vissza, nyugdíjba vonulásáig szülész-nôgyógyász hivatásának élt. Az utóbbi idôszakban felesége, Ferencz Éva művésznô pályáját segítette, aki egyébként a közelmúltban kapta meg a Magyar Örökség díjat.
Több éve súlyos betegsége miatt korházi kezelésre szorult, olykor egészségi állapota hullámzó volt, több alkalommal betegen is részt vett a bajnokok találkozóin, a magyar sport az olimpiai mozgalom egyik igazi példaképét vesztette el halálával.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s