Az MPB üdvözli az egymilliárdos plusz forrást, és bízik a pozitív változásokban

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) örömmel fogadta a bejelentést, mely szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megkapja azt az egymilliárd forintos plusz forrást, melyet az előző kormányzat elvett a magyar sporttól és a 2012 londoni olimpiai felkészülését hívatott segíteni – írja a MPB honlapja.

Az MPB az elmúlt nyolc évi forrásmegvonások, és az állami támogatások folyamatos csökkentése után bízik a pozitív változásokban és abban, hogy a paralimpiai mozgalom megjelenik az új kormány sportkoncepciójában. Az MPB hisz benne, hogy ezek után a londoni paralimpiai felkészülés is hozzájut a 40 millió forinttal kiegészítő támogatáshoz,, amely a minimális sportszakmai feladatok ellátásához elengedhetetlenül szükséges.
Az MPB az elmúlt hetek pozitív jelei alapján bízik benne, hogy az idei lesz az utolsó év, amikor állami feladatokat is ellátó köztestületként az állami támogatás késedelmes kifizetése miatt szinte teljesíthetetlen helyzetbe kerül. A fogyatékkal élők versenysportjának zavartalan működéséhez – a világbajnoki részvételen túl a megfelelő felkészülés, és sportfelszerelések biztosítása, a hazai versenyrendszer működtetése, szükséges sportorvosi ellátás valamint a műhelyek támogatása – ideális esetben 250 millió forintra lenne szükség, de az MPB tisztában van a minden területet érintő rendkívüli gazdasági nehézségekkel, ezért nagy örömmel fogadja, ha az alapvető feladatok ellátásához – az idei költségvetésben előirányzott összegen kívül (74 millió)- szükséges 40 millió forintot biztosítják számára.

Az MPB legnagyobb tagszervezetének a Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének (MLMS) az adott évre járó célzott állami támogatása tavaly decemberben érkezett meg, és nagy küzdelem árán tudott csak működőképes maradni. Idén az előző sportvezetéssel júniusig nem sikerült megkötni az idei évre szóló támogatási szerződést, ami feltétele a támogatás kiutalásának.

Az MPB látja az új sportirányítás törekvését a helyzet rendezésére, és őszintén reméli, hogy kérésének megfelelően a kiemelt látványsportágak (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, jégkorong) támogatóinak adókedvezményét a fogyatékkal élők sportjára is kiterjesztik. Bár a fogyatékkal élők versenysportja nem tartozik a látványsportágak közé, az esélyegyenlőség biztosítására, a diszkrimináció megszüntetésére ENSZ-egyezmény is kötelezi az államot..

Az MPB ezúton is szeretné kifejezni köszönetét szponzorainak, mert az év első felében kiemelt támogatóinak – Brókernet, K&H Bank – anyagi segítsége tartotta életben, és biztosította az MLMS működését is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s