A debreceniek már szeptemberben választhatnak

(fotó: Reviczky Zsolt)

2010. szeptember 3-4-én választás elé állítják a debreceni lakosságot. A tét nem kicsi: gyermekeink egészsége, sportos, tudatos életmódja. A Debreceni Nagy Sportágválasztó ehhez kíván segítséget nyújtani szeptember első hétvégéjén, hiszen várhatóan több mint 40 sportágat lehet majd az Oláh Gábor utcai Sportcentrumban díjmentesen, edzői felügyelet mellett kipróbálni. Pénteken elsősorban az előre bejelentkezett óvodás, iskolás csoportokat várják, szombaton pedig a családokat, nagyközönséget.

A fővárosban létrejött Nagy Sportágválasztó rendezvény azért született, hogy kedvet csináljon a sporthoz, lehetőséget adjon a sportágak megismerésére, kipróbálására és a kiválasztásra. A rendezvény egy abszolút civil, „alulról jövő”, non-profit kezdeményezésként indult útjára 2007 szeptemberében és fejlődéstörténetének sarkalatos pontjához ért idén, hiszen a nagy sikerrel működő, több mint 90 sportágat bemutató és alkalmanként több mint 15 000 embert megmozgató budapesti két (májusi és szeptemberi) eseményen túl, 2010-ben a Nagy Sportágválasztó 19 (!) vidéki városban is megjelent, illetve megjelenik. Májusban Budapest mellett, Békés, Dunaújváros, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Pécs, Szeged városokban zajlott már le a rendezvény, szeptemberben pedig Békéscsaba, Debrecen, Hódmezővásárhely, Miskolc, Nyíregyháza, Orosháza, Paks, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentes, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg is várja a sportágválasztókat.

Ipacs Endre, a rendezvény főszervezője: „Kimondhatatlan öröm számunkra, hogy az ország szinte minden pontján találtunk olyan partnereket, akik fontosnak tartják célkitűzéseinket és saját környezetünkben tenni szeretnének azért, hogy jó irányba mozdulhasson el a társadalom. A Nagy Sportágválasztó így már országos mozgalommá vált! A vidéki rendezvények az Országos Sportágválasztó Szervezőiroda koordinálásában, de helyi szervezők bevonásával kerülnek megrendezésre. Debrecen a második legnagyobb városunk, már csak ezért is kiemelten fontos számunkra, de a Nagy Sportágválasztó mozgalmat elindító Merkapt Maraton Team Se is innen indult ki, debreceni lelkes hegyibringások kezdeményezésére jött létre, úgyhogy a szívünknek is nagyon kedves a város!”

Koós-Lukács Tímea, a rendezvény főkoordinátora: „A rendezvény céljai, szándékai ugyanazok, mint a kezdeteknél, minél több emberhez eljuttatni a sport pozitív üzeneteit, nem elméleti síkon, hanem a gyakorlatban. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkönnyebben úgy lehet megszerettetni a sportot, ha közel hozzuk a gyerekekhez (de akár a felnőttekhez is) a lehetőséget és saját maguk ébrednek rá, hogy mozogni jó! – belülről jövő késztetésnek és nem kívülről jövő kényszernek tekintik azt. A gyakorlatban – edzők, élsportolók, olimpikonok instruálása mellett – kipróbálható sportágak, aktív tapasztalást, igazi sportélmény adnak, s ezáltal pozitív irányba tudják befolyásolni a sporthoz való hozzáállást, viszonyulást. Külön ereje a rendezvénynek, hogy felvonultatja szinte a teljes sportági palettát, felkínálva a megismerés és a választás lehetőségét…, hiszen mindenki tehetséges valamiben, csak a megfelelő mozgásformát kell megtalálni. Nem feltétlenül azért, hogy élsportoló, olimpikon legyen belőlük, hanem azért, hogy sikerélménnyel, örömmel gyakorolják a kiválasztott sportágat. Reméljük, rendezvényünkkel Debrecenben is sokakban sportvágyat gerjesztünk és elősegítjük, hogy a „sportot kívánók” és a „sportot kínálók” egymásra találjanak!”

További információ: www.sportagvalaszto.hu és www.sportagvalaszto.hu/debrecen

Hozzászólás