Williams: számos újítással a hazai futamon

Két héttel ezelőtt, a valenciai Európa Nagydíjon pazar hétvégét tudhatott maga mögött a Williams. Mindkét versenyzőjük, Rubens Barrichello és Nico Hülkenberg is bejutott a Q3-ba, és a veterán brazil végül a negyedik helyet szerezte meg a futamon. A brit istálló most a hazai versenyén akarja bizonyítani, nem a véletlennek volt köszönhető a siker, és Silverstone-ban is folytatni akarják az előretörésüket.

Ha valahol, hát Silverstone-ban ismét bizonyítani szeretne a HLL által támogatott Williams csapat. A brit istálló a 90-es években uralta a hazai futamot, ám azóta is hiába vágynak hasonló magasságokba. Az előző nagydíjon, Valenciában viszont fantasztikusan teljesített, és Barrichello 4. helye, valamint a mostani hétvégére tartogatott számtalan újítás miatt úgy érzi csapatvezető és pilóta egyaránt, hogy a legendás ringen megint nagyot fognak alkotni. Mindkét versenyző, Barrichello és Hülkenberg állt már itt dobogón – a brazil 2003-ban nyert is itt -, így megfelelő pályaismerettel rendelkeznek.

Sam Michael, technikai igazgató szerint ugyan változott a silverstone-i pálya az elmúlt évekhez képest, ám a ring igazi karakterét adó szakaszok megmaradtak. A csapat több újítást vett be a hazai futamán, de csak a pénteki szabadedzést követően döntenek arról, hogy valamennyit bevetik-e az időmérőn és a futamon. „Bár Silverstone átesett néhány változáson tavaly óta, de ez a hagyományosan gyors első szakaszt nem érintette, így továbbra is a helyes leszorítóerő megtalálása a legnagyobb kihívás a versenyzők és a csapatok számára. Természetesen a hazai versenyünkre megint egy felújított FW32-sel érkezünk, és a terveink szerint a Brit Nagydíjon bevetjük az új diffúzorunkat, illetve a hátsó fékek és az első felfüggesztések fejlesztéseit. A pénteki szabadedzések után kiértékeljük az adatokat, és azok ismeretében hozunk döntést arról, mit vetünk be végül az új fejlesztések közül.

Rubens Barrichello (összpontszáma: 19, helyezése a vb-pontversenyben: 11.) számára igencsak kellemes emlékek juthatnak eszébe a Brit Nagydíj helyszínéről. A veterán brazilpilóta 2003-ban megnyerte a futamot, ezen kívül egyszer volt második, négyszer harmadik és kétszer negyedik Silverstone-ban. Barrichello a valenciai negyedik helyezése után nagyon bizakodó, és abban reménykedik, hogy eredményesen zárja a hétvégét. „A valenciai verseny nagyon jól sikerült a csapat és az én számomra is. Jó volt látni és érezni, hogy sok tekintetben előreléptünk, és abban bízom, ezt most is folytatjuk a hétvégén. Több új fejlesztést vetünk be, amitől gyorsabbak lehetünk, mint legutóbb. Nagyon jó a hangulat a csapaton belül, és nagyon büszke vagyok arra, hogy részese lehetek a fejlődésünknek. Nagyon szeretem Angliát, és általában nekem menni szokott Silverstone-ban. Egy ideig Cambridge-ben éltem, ahol amellett, hogy megtanultam a nyelvet, alacsonyabb kategóriákban versenyeztem. Éppen ezért mindig fantasztikus érzés számomra, ha itt versenyezhetek. Nagyon tetszik az új pálya, és a televízióban a MotoGP futamát nézve már ismerkedtem a változásokkal. Imádom a Becketts kanyarkombinációt, ez a pálya csúcsa. Őszintén remélem, hogy a hétvégén jó versenyt tudunk futni, a közönség is élvezni fogja a száguldást. Nekem mindegy, hogy jó idő lesz, vagy netán esik az eső, mindenképpen a legjobbak között szeretnék végezni.”

Nico Hülkenberg (összpontszáma: 1, helyezése a vb-pontversenyben: 17. hely) most újra olyan pályán mutathatja meg tehetségét, amelyen már korábban versenyzett. Tavaly a GP2-ben a főversenyen 3., míg a sprintben 5. lett, ráadásul itt kezdte meg a felzárkózását a bajnokságban, amit aztán végül újoncként megnyert. A fiatal német alaposan kihasználta a kéthetes szünetet, és a fizikai edzések mellett ellátogatott a gyárba is, ahol a szimulátor segítségével ismerkedett a csapat által itt bevetendő újításokkal. „Akárcsak a többi csapat, mi is számos újítással érkezünk Silverstone-ba. Nagyon keményen dolgoztunk az elmúlt napokban, hogy a Valenciában kivívott TOP10-es helyünket itt is megőrizzük. Ebben nagy segítségünkre lehet az új diffúzorunk. Jó érzés volt látni a gyárban, hogy mindenki keményen dolgozik azon, hogy megint előre léphessünk az elmúlt futamhoz képest. A fizikai edzések mellett eltöltöttem néhány napot a gyárban, hogy egy szimulátor segítségével megismerkedhessek az újításokkal, és így már úgy érkezzem a verseny helyszínére, hogy pontosan tudom, mi hogy működik. Egy darabig Oxfordban éltem, így a Brit Nagydíjat a második hazai versenyemnek tartom. Már alig várom, hogy elkezdődjön a pénteki szabadedzés, ráadásul szeretném pontszerző helyen befejezni a futamot, hisz ettől egy technikai hiba megfosztott Valenciában.

Az elmúlt öt év williamses helyezései
2005 – Mark Webber: 11.; Nick Heidfeld: 12.
2006 – Mark Webber: kiesett; Nico Rosberg: 9.
2007 – Nico Rosberg: 12.; Alexander Wurz: 13.
2008 – Nico Rosberg: 9.; Kazuki Nakadzsima: 8.
2009 – Nico Rosberg: 5.; Kazuki Nakadzsima: 11.

Forrás: At&T Williams F1

Hozzászólás