Röplabda: Megkezdte a munkáját az új elnökség

fotó: Oszvald György

Megtartotta első hivatalos ülését a Magyar Röplabda Szövetség új elnöksége. A július 14-én rendezett összejövetel két fontos elemet tartalmazott. Egyrészt az elnökség összetétele hosszú idő óta olyan összetételű, hogy a résztvevő röplabdás szakemberek nem ismerték a PR-, marketing- és gazdasági szakembereket, és viszont. Ennek okán egy rövid bemutatkozás feltétlenül indokolt volt – számolt be a hunvolley.hu.

Másfelől aktuális és sürgős döntéseket is kellett hozni, amelyek a szövetség és az iroda működését jogi és tartalmi oldalról is biztosították. Közös hozzájárulással módosítottak a napirendek kiküldött sorrendjén. Meléndez-Pál Beatrix, a külföldön játszó és transzferdíjat fizetni köteles játékosok képviseletében jelent meg. Mintegy húsz aláírója volt annak a beadványnak, amelyben a jelenleg 6000 amerikai dollárban megállapított transzferdíj csökkentését kérték. Az előterjesztő Hoboth Sándor volt. Részletesen bemutatta az elnökségnek, mikor, kinek és milyen összegeket kell fizetnie. Jelezte, hogy korábban ez a nagyságrend a volt szocialista országok büdzséjének egyik bevételi forrása volt, így az MRSZ-nek is. Mára ez a szabályozás elavult, nincs szinkronban a magyar játékosok nemzetközi rutinjával, a külföldre igazoló játékosok helyett klubjuk nem fizeti ki, a játékosokra hárítja az összeget. Ugyanakkor az MRSZ több jogcímen is méltányosságot gyakorolhat a díj kiszabásánál. „Ha ez tíz esetből nyolcszor fordul elő, valószínű a szabállyal van gond” – mondta Hoboth. Az elnökség egyetértett a díj csökkentésével, a végleges döntést a következő elnökségi ülésen hozzák meg. Addig egyéni elbírálásra van lehetőség. Tóth Tamás elnök aláhúzta, törődnek a játékosokkal, foglalkoznak a kérésükkel, hiszen akármilyen klubszínekben is játszanak, Magyarországot képviselik.

Egy másik kardinális kérdés az új márkájú labdák bevezetése volt. Az elnökség méltányolta a klubok jelzését, miszerint a versenykiírás szerint a Molten labdák beszerzése jelenetős terheket ró rájuk. Alapos és sok szempontot (köztük üzleti, stratégiai, játékos- és klubérdekek, labdaminőségek, stb.) figyelembe vevő vita után arról döntöttek, hogy a Molten labdák forgalmazója rövid határidőn belül terjesszen be egy új, a klubok érdekeit jobban szem előtt tartó értékesítési és promóciós javaslatot, melyet a következő elnökségi ülésen vitatnak meg.

A törvényes működés érdekében az elnökség jóváhagyta az ideiglenes jelleggel működő Ügyvivő Testület határozatait. Tekintettel a jelenlegi főtitkár, Dikácz Ernő betegállományára, ideiglenes jelleggel Nagy Kornélt bízta meg az elnökség a főtitkári teendők ellátásával. Ugyancsak személyi kérdés volt Szebeni Lajos elnökhelyettessé való kinevezése, valamint Németh Lajos megbízása a Szakmai Kollégium vezetői posztjára. A szövetség jogi képviseletével dr. Koszorú Istvánt bízta meg az elnökség.

Az Ügyvezetőség jog- és feladatkörét az Alapszabály részletezi. Jelenleg ezen az elnökség nem kíván változtatni, személyi összetétele azonban értelemszerűen változott. Vezetője Tóth Tamás, tagjai: Németh Lajos, Hoboth Sándor, Selényi Péter, Hóbor Béla.

Az elnökség személyi változásai miatt a testület szükségszerűnek tartja, hogy részleteiben ismerje meg az élő és a szövetségre kötelezettségeket jelentő szerződéseket, a függőben lévő illetve per alatt álló ügyeket, valamint a szövetség gazdálkodását alátámasztó iratokat. Földvári Péter már rendelkezik egy részletes listával.

A versenynaptár kérdéskörében az elnökség elfogadta Kormos Mihály javaslatát, hogy a vázlatos éves naptárt féléves periódusokra konkrétan kidolgozva fogadják el. Indoklása szerint azt általában tudják a versenyeket szervezők, hogy pl. 2011 szeptemberében lesz egy torna, de azt 2010 októberében még nem tudják, pontosan mely napokon. Foki Róbert (az Ellenőrző Testület, mint állandó meghívott képviseletében) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sport XXI. Programban szereplő, az egyes korosztályok tornáit a Versenynaptárt összeállítók vegyék figyelembe.

Hóbor Béla az elmaradt strandröplabda országos bajnokság első fordulójára akkreditált játékvezetők még meg nem térített költségeinek rendezésére tett javaslatot.

Az elnökség foglalkozott még a jövő évi ifjúsági Európa-bajnoki selejtezőre való felkészülés kérdéskörével. Az esélyekről és a válogatottak jelenlegi készültségi szintjéről Németh Lajos adott áttekintést. Hoboth Sándor kiegészítette a beszámolót azzal, hogy ebben a korosztályban a világbajnokságra nem lesz külön kvalifikációs torna, hanem az Európa-bajnokságon elért eredmények alapján jutnak ki a világbajnokságra a csapatok. Azt már korábban megszavazták, ha a magyar csapatok továbbjutásra jogosító eredményt érnek el, akkor utaznak a világbajnokságra is. Tekintettel arra, hogy e kérdéskörben már történt informális tájékozódás, az elnök azt javasolta, tegyék az információkat hivatalossá, építsék fel a válogatottak versenynaptárát, s a játékosokra tartozó részleteket osszák meg velük! „Legyünk képben, mi kell ahhoz, hogy itt vagy ott ötödikek legyünk, s ennek megfelelően szülessenek meg a szakmai-, gazdasági- és marketingdöntések!” – hangsúlyozta Tóth Tamás. Majd ennek kapcsán kérte, hogy a lány juniorválogatott szerbiai szereplésére a következő elnökségi ülésre készüljön el egy pontos felkészülési ütemterv, olyan részletekre is figyelve, mint az egységes megjelenés, az edzőtáborozás körülményei, stb.

Az elnökség elfogadta dr. Koszoru István azon javaslatát, hogy a tisztújító közgyűlés határozatképtelenné válása miatt szükség van egy rendkívüli közgyűlésre, ahol olyan napirendi pontot kell jóváhagyni, mint a 2010. évi pénzügyi és szakmai terv. Továbbá szükség van arra is, hogy az első közgyűlésen el nem fogadott 2009. évi beszámolót – a szükséges átdolgozás után – elfogadják, s ez taggal az elnökséget is ki kell még egészíteni.

Az elnökség foglalkozott a szövetség szakbizottságaival is. A Jogi- és Fegyelmi Bizottságban személyi változásokról döntöttek: Németh Lajost elnökségi tagsága okán visszahívták, a bizottság vezetésével dr. Koszoru Istvánt bízták meg. A Versenybizottság elnökévé Mezei Zoltánt választották.

A tartalmas és sok mindre kiterjedő elnökségi ülés délután fél hatkor ért véget.

A Magyar Röplabda Szövetség elnöksége

Tóth Tamás: 1968-ban született Dombóváron. Jelenleg budapesti lakos, négy lánygyermek édesapja, akik közül kettő Réka (15), és Kata (11) jelenleg a Központi Röplabda Akadémia röplabdázója, s az édesapa szándékai szerint Sára (4) és Petra (2) is követi őket. Az MRSZ elnöke Kereskedelmi- és Vendéglátóipari főiskolai diplomával rendelkezik, valamint az angol és a német nyelv tárgyalásszintű ismeretével. Jelenleg a Planet Invest Rt. vezérigazgatójaként a magáncégét irányítja, amely cégcsoport gépjármű-értékesítéssel, szolgáltatással és finanszírozással foglalkozik (Planet Leasing, M1 Autocentrum, stb.). Gyermekkora óta sportolt, versenyszerűen kosárlabdázott, amelyet Dombóváron a helyi felnőtt első osztályú csapatban fejezett be. Ezt követően az elmúlt 15 évben először támogatója, majd főtulajdonosa, s támogatója volt a dombóvári férfi kosárlabdaklubnak. Ennek folyamán minden részletét, sikerét, s nehézségét megélte egy sportklub működtetésének. A legutóbbi időszakban két évig a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagjaként betekintést nyert egy szövetség belső működési mechanizmusába. Elnöki tagsága megszűntével, saját elhatározásából az idei évvel egy folyamat eredményeként támogatását és tulajdonrészét meg kívánja szűntetni a dombóvári kosárlabdában. 2007 szeptemberében hozta létre a Központi Röplabda Akadémiát Budapesten, ahol női utánpótlással foglalkoznak. Ezen munkája során került mind szorosabb kapcsolatba a magyar röplabdasporttal, s az annak működését irányító MRSZ-szel! Látja a lehetőségét a változásokat követően e munka minél magasabb színvonalú ellátására, amelyben tudása és munkaereje legjavát szeretné adni vezetőként. A szövetség elnökeként célkitűzései: átlátható stratégia elkészítése a röplabda magyarországi térnyeréséhez; a szövetség megbízható, folyamatos működésének biztosítása, anyagi biztonság megteremtése; folyamatos kapcsolattartás a tagszervezetekkel, klubokkal; kiemelt programban kezelni a válogatottak, s az utánpótlás helyzetét; napi munkában való részvétel, az apparátus mindennapi életének irányítása; a szövetség minél hatékonyabb reprezentálása, súlyának növelése a magyar sportéletben.

toth_tamas2

Földvári Péter: 1970-ben született Budapesten. Az általános iskolát Kaposváron végezte, majd a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, ezután a Testnevelési Egyetem szakedzői szakára járt. Sportpályafutását úszóként kezdte, majd úszóedzőként folytatta. Több évig a Kaposvári Sportiskola vezetőedzője volt, majd évekig a Magyar Úszó Szövetség elnökségében is dolgozott, elnökségi tagként. A röplabdával a kaposvári női csapat technikai vezetőjeként került kapcsolatba, amely tisztséget 2007. év végéig látta el. 2006 októberétől a kaposvári férfi csapat technikai vezetőjeként dolgozik. Emellett immár tíz éve a Kapos Rádió munkatársaként is tevékenykedik.

elnokseg_foldvari

Halász Domonkos: Az Extrem Reklámügynökség tulajdonosa. A szövetségen belül a termékfejlesztésért, a külső PR-munkáért, s a marketing feladatok ellátásáért vállal felelősséget az MRSZ-ben.

elnokseg_halasz

Hídvégi Attila: A Sport és Média Kft. tulajdonosa, az Első Magyar Sport Klaszter létrehozójaként az utánpótlás fejlesztésben, a sportfinanszírozásban szeretné kamatoztatni tudását, tapasztalatát.

elnokseg_hidvegi

Hoboth Sándor: Az MRSZ jelenlegi technikai igazgatója, nős, két gyermek édesapja. Legmagasabb iskolai végzettsége: Testnevelési Főiskola sportszervezői diploma. Nyelvismerete: tárgyalási szintű angol nyelv. Az MRSZ-ben betöltött korábbi munkakörei: szakfelügyelő, titkát, megbízott főtitkár, női válogatott szövetségi kapitány. 2001-től az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) kupabizottság tagja, majd titkára. Főbb jellemzői: megbízhatóság, őszinteség, nyitottság, jó kommunikációs- és tárgyalási készségek, komplex gondolkodás, problémamegoldó- és vezetői képesség.

elnokseg_hoboth

Hóbor Béla: 1957-ben született Budapesten, azóta is a fővárosban él. Középiskolás tanulmányaimat a mátyásföldi Corvin Mátyás Híradástechnikai Szakközépiskolában végezte, itt ismerkedett meg a röplabdával, később a Vasas Izzó juniorcsapatában játszott. 1977-ben a Budapesti Röplabda Szövetség által szervezett tanfolyamon szerzett alapfokú játékvezetői minősítést. Ezt követően a katonaévek alatt a Honvéd Nógrádi SE csapatában röplabdázott. 1984-ben vezette első NB I-es mérkőzésemet, amit a mai napig több mint 900 követett. 1986-ban Szófiában szerzett nemzetközi játékvezetői minősítést. 1994. óta FIVB nemzetközi játékvezető. 2000-ben Sydneyben, 2008-ban pedig Pekingben a férfi olimpiai döntőnek volt második játékvezetője. 2004-ben Athénban az olasz–orosz férfi elődöntőt vezette. Természetesen az olimpiák voltak a legrangosabb események az eddigi pályafutása alatt. Idén szeptemberben készülődik a negyedik felnőtt világbajnokságára, emellett hat Európa-bajnokságnak volt résztvevője, amelyek közül háromszor a döntőt is ő vezette. Tizenötször vett részt a legrangosabb pénzdíjas verseny, a Világliga döntőjében. Társadalmi aktívaként hosszú éveken keresztül az NB I-es játékvezetői küldés elkészítéséért volt felelős az MRSZ-ben, majd nyolc éven át az MRSZ JT elnökségében először a játékvezetők oktatását vezette, később a testület elnökhelyettese volt.

elnokseg_hobor

Németh Lajos: 1954-ben született Budapesten. A röplabdázással középiskolai tanulmányai során ismerkedett meg 1968-ban. A TFSE ifjúsági, majd felnőtt csapatában, valamint az ifjúsági-válogatottban játszott ebben az időszakban. 1979-ben végzett a Testnevelési Főiskolai tanári szakán és szerzett egyetemi diplomát. 1980–1987 között a ZTE valamint a KOMÉP SC felnőtt és utánpótlás NB I férfi csapatainál dolgozott edzőként. 1987-ben neveztek ki az akkori junior férfiválogatott vezetőedzőjének. Innen kezdődött a kapcsolata a Magyar Röplabda Szövetséggel. 1988-ban szerezte meg a szakedzői diplomát a TF-en. 1988–1990 között a Ganz Villany NB II-es, majd NB I-es felnőtt női csapatánál dolgozott edzőként. 1987-ben került a Magyar Testnevelési Egyetem Sportjáték tanszékére. Azóta – kisebb megszakítással – ebben az intézményben dolgozik. Jelenleg egyetemi mestertanárként a Sportjáték tanszék vezetője. 1992–1995 között a férfi, 1999–2002 között a női felnőtt, 1989–1993 között a férfi junior, 1999–2000 között a női juniorválogatottak vezetőedzőjeként számított munkájára a Magyar Röplabda Szövetség. 1992-ben a férfi, 2000-ben a női juniorokkal sikerült bejutni az Európa-bajnokság 12 csapatos döntőjébe. 1993–1994-ben a Csepel SC férfi felnőtt NB I-es csapatának, 1998–2001 között a BSE, 2001–2004 között a Gödöllő NB I felnőtt női csapatainak edzőjeként tevékenykedett. 2004 óta a Héraklész Bajnokprogramon belül a leány utánpótlás-válogatottak vezetőedzőjeként dolgozik. 1995–1997 között a szövetség főtitkára, 1997–1999 között a szövetség Versenybizottságának vezetője volt. Hosszú évekig volt az Edzőbizottság vezetője, valamint az MRSZ elnökségének tagja.

elnokseg_nemeth

Selényi Péter: Budapesten született 1977-ben. A Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Főiskola kereskedelmi szakán közgazdászként diplomázott, majd a budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomát Nemzetközi Kapcsolatok szakon. Gyermekkora óta élete a sport. Versenyszerűen birkózott, majd megmaradt a sportág mellett, mint versenybíró, amely elfoglaltságot jelenleg is hivatásszerűen űzi, nemzetközi első osztályú versenybíróként, illetve a Budapesti Birkózó Szövetség elnökségi tagja. Budapesten él, nős, gyermekei még nincsenek. A hétköznapjait elsősorban vállalkozásai irányítása tölti ki. Egyik vállalkozása szorosan kapcsolódik a sporthoz, többek között ő látja el a Molten labdagyártó cég kizárólagos magyarországi képviseletét is. A másik vállalkozása reklámipari alapanyagok kereskedelmével és reklámberendezések gyártásával foglalkozik. A röplabdasporttal a Molten révén kerültem kapcsolatba. Nem ért a röplabdához, ezért szakmai kérdésekben nem próbálja feltalálni a spanyolviaszt. Ért azonban a gazdasághoz, pénzügyekhez, szerződések megszövegezéséhez és megkötéséhez, ezért kapcsolatrendszerét és vállalati infrastruktúráját a sportág rendelkezésére bocsátja azzal a céllal, hogy minél több szponzor, támogató kapcsolódjon be a magyar röplabdaéletébe.

elnokseg_selenyi

Szebeni Lajos: A Strabag vezérigazgató-helyettese, a magyar gazdasági élet meghatározó szereplőjeként a gazdasági alelnöki pozícióban a szövetség gazdálkodásáért, pénzügyi irányításáért, folyamatos működéséért vállal felelősséget.

elnokseg_szebeni

Forrás: hunvolley.hu
fotók: Oszvald György

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s