Kajak-Kenu, ifi és U23, Eb: Tucatnyi futamgyőzelem az első napon

Fityiszt mutattak a fiataljaink a hőségnek és az orkánszerű szélnek Moszkvában. Minden egység továbbjutott az 1000 méteres előfutamokból – számolt be a szövetség honlapja.

Péntek délelőtt az 1000 méteres előfutamokkal kezdetét vette Moszkvában az idei U23 és Ifjúsági Európa-bajnokság, ahol fiataljaink olyan elődök nyomdokain haladhatnak az elkövetkezendő pár napban, mint Vaskuti István és Foltán László, akik csaknem percre pontosan 30 évvel ezelőtt ezen a pályán szereztek C-2 500 méteren olimpiai aranyérmet. Az Eb idején az 1980-as eseményekkel kapcsolatos ünnepi megemlékezések is zajlanak.

Fiataljainknak – persze tisztelettel adózva a nagy elődöknek – elsősorban saját futamaikra kellett koncentrálniuk a verseny első napján, és valahogy átvészelniük a rekordokat döntögető 38-40 fokos moszkvai hőséget.

Magyar szempontból Dombvári Bence nyitotta az Eb-t, aki igen nagy magabiztossággal, futamát megnyerve a legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe. Saját bevallása szerint ez számára mindössze egy könnyed iramot jelentett, hiszen a következő napokban még számos alkalommal kell majd nyomnia a gázt.

Dombvári példáját még öt egységünk követte, hiszen futamgyőzelemmel büszkélkedhetett a délelőtt folyamán Hegyi Zomilla az U23-as hölgyek egyes versenyében, a Szabó Kristóf – Szabó Gábor alkotta duó az ifjúságiak C-2-es előfutamában, Hagymási Anita és Farkasdi Ramóna az ifi lányok között, a Medveczky-Sarudi női páros az U23-asok között és kitűnő evezéssel, valamint nem utolsó sorban legjobb idővel a Vass-Devecseri-Vasbányai-Kiss összeállítású U23 kenu négyesünk.

A többiek sem szégyenkezhetnek, hiszen a délelőtt folyamán minden egységünk továbbjutott vagy egyenes ágon a döntőbe vagy a holnapi középfutamokba.

Délután az egyre erősödő szembeszélben az 500 méteres versenyekkel és rögtön egy magyar futamgyőzelemmel folytatódtak a küzdelmek. Ezúttal az ifjúsági lányok, Farkasdi Ramóna, Nagy Flóra, Georgopoulou Alexandra és Fónagy Veronika szolgáltatták a jó kezdést, méghozzá nem csak futamgyőzelemmel, hanem mindjárt a legjobb idővel is.

Ezután következtek a kötelező kűrök, amelyeket a már délelőtt is remekelő Dombvári Bence és Hegyi Zomilla szállított, utóbbi több mint hét másodpercet vert a másodikként célba érő lengyel versenyzőre. Ez még nem volt elég ahhoz, hogy meglegyen a délelőtti arány, így méltán örültünk Noé Bálint, Fazekas Nándor duójának, akik az ifjúsági kajak páros számban diadalmaskodtak, illetve a Farkasdi Ramona – Hagymási Anita ifi párosnak. Versenyzőink azonban úgy gondolták, hogy a délelőtti mércét nem megtartani kell, hanem túlszárnyalni, erről pedig két U23-as egység a Nagy Péter, Németh Gergő alkotta kenus duó, valamint Medveczky Erika és Sarudi Alíz kettőse gondoskodott.

Összességében elmondható, hogy az ifjúságiaknál 39, az U23-asoknál 35 országot felvonultató Európa-bajnokságon nagyon jó startot vettek a magyar fiatalok, hiszen minden egység vagy már a döntőben vagy a kötelező középfutamban várhatja a folytatást.

Pénteken már döntőket is rendeznek a Moszkva szívében fekvő csodálatos versenypályán, ahova holnap délután – ezzel is rangot adva az eseménynek – kilátogat és díjat ad át Oroszország elnöke, Dmitrij Medvegyev.

Hüttner Csaba utánpótlás kapitány joggal volt elégedett: „Nagyon örülök a kenusoknak, akik sokat léptek előre az elmúlt évhez képest, emellett külön szeretném kiemelni Dombvári Bencét, aki a két kajak egyes számban klasszisként mutatkozott be és természetesen minden dicséretet megérdemelnek a lányok is, akik hozták a kötelezőt. Most úgy látom, sok örömünk lesz a döntőkben.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s