Kajak-Kenu, ifi, és U23, Eb: 10 érem a döntők első napján

Ifjúsági Európa-bajnok lett K-1 500 méteren Dombvári Bence, valamint K-2 500 méteren Farkasdi Ramóna és Hagymási Anita Moszkvában, az Ifi és U23-as kontinensviadalon – számolt be a szövetség honlapja.

„Sokkal rosszabbra számítottam” – kommentálta saját Európa-bajnoki győzelmét Dombvári Bence, aki a külső szemlélő számára is egyértelmű magabiztos győzelmet aratott az ifjúságiak K-1 500 méteres számában. Edzője Kiss István joggal örülhetett, hiszen alig pár hete másik tanítványa Szalay Tamás ezt a bravúrt már hozta és nem is akárhol, hanem a felnőttek mezőnyében. Vidi a gratulációkat mosolyogva fogadta, azonban gyorsan sietett megjegyezni, hogy az érdem nem csak az övé, hanem Nyerges Attiláé is, aki a korábban a Szarvasi klubban egyengette Bence pályafutását.

Kevésbé volt látványos inkább idegőrlő az U23-as női négyes produkciója, akik szó szerint a „sírból hozták vissza” a futamot. Medveczky Erika is csak ennyit mondott a végén: „örülök, hogy a végére összeszedtünk magunkat és sikerült feljönnünk”. Azért nagy kesergésre ebben a számban sincs okunk, ez az úgynevezett „feljövés” ugyanis egy bronzérmet ért a Hegyi-Sarudi-Medveczky-Vad kvartettnek.

Az ifjúsági egyes versenyszámok folytatásaként, ezúttal Korisánszky Dávidnak szoríthattunk, aki végig jó helyen evezve egy újabb bronzérmet szállított a magyar csapatnak. „Nem kezdtem be úgy mint szoktam, hogy maradjon erőm a finisre is, ez be is vált, úgy érzem egy jó pályát mentem” – kommentálta az eseményeket immáron maga mögött hagyva Ludasi Róbert tanítványa.

Volt már arany is bronz is, Georgopoulu Alexandra jóvoltából az ezüst is megérkezett. Az ifi női egyes számoknál megszokottól eltérően ezúttal sokkal nagyobb nagy harc bontakozott ki a pontszerző helyezésekért, amelyben a belorusz Khudzenkat leszámítva, Geo (akit csak agy becéznek társai) mindenki mással elboldogult. „fájt a fejem és nagyon nem éreztem magam jól a bemelegítés során, azonban mikor lebukott a rajtgép végre összeálltak a dolgok és egy jó pályát tudtam menni, aminek nagyon örülök” – mondta Geo a kiszállás után az őt fogadó Hüttner Csaba utánpótlás kapitánynak.

Az egyesek után a duók fellépése következett az 1980-as olimpia helyszínén, ahol egy újabb érem ezúttal egy bronz sikeredett Noé Bálint és Fazekas  Nándor  jóvoltából K-2 500 méteren. A két fiatal nagyon jól bekezdett az elején, azonban a végére a többiek is felzárkóztak, egy újabb indításra pedig már nem futotta az erejükből. „Kicsit talán mindketten bekötöttünk, de ettől függetlenül elégedettek vagyunk” – nyilatkozták a srácok egybehangzóan a mérlegelő sátornál és már indultak is, hogy nehogy lemaradjanak a megérdemelt éremátadásról.

C-2 500-on a Viola-Bodonyi párostól elsősorban tisztes helytállást várt a szakvezetés. Ők eleget is tettek ennek az elvárásnak, egy kicsit gyengébb első 250 méter után, egyre erősebb fokozatra kapcsoltak és a végén nagyon szoros küzdelemben a pontszerző hatodik helyre futottak be.

A duók versenyeit, ahogy az egyesekét is ezúttal is a hölgyek zárták. Farkasdi Ramóna és Hagymási Anita egy igazán jól felépített 500 méter végén közel fél hajós győzelmet aratva megszerezték a magyar csapat második, olimpiai számban első aranyérmét. „Őszintén szólva kicsit beparáztunk, amikor az olaszok elhúztak a rajt után, de fegyelmezetten csináltuk, amit begyakoroltunk és ez eredményre vezetett” – nyilatkoztak profi módra a hölgyek nagy boldogság közepette. Az aranyéremből egy szelet biztosan jár majd Fazekas Tibornak, Rami mesterének is, aki szokás szerint az első 100 méternél várta a versenyzőket, és ugyan az utat kerékpáron tette meg, de lélekben maga is végigevezte a lányokkal ezt a sikeres 500 métert. Természetesen az egység másik edzője is kivette a részét a produkcióból, Ő a szerelést szállította a lányoknak, hogy egy rövid szusszanás után már a nemzeti mezben hallgathassák meg a győztesnek járó himnuszt.

És az élet nem áll meg, az ifik után pár perccel máris az U23-asok vették birtokba a pályát. A magyar színeket a K-1 500 méteres számban, az a Dudás Miklós képviselte, akinek igazán kellemes emlékei lehetnek erről a pályáról, hiszen alig egy évvel ezelőtt ifjúsági világbajnokként távozott innen. Miklós első éves U23-asként sem vallott szégyent, jó versenyzéssel szoros küzdelemben szerzett értékes negyedik helyett a versenyben. Itt érdemes megjegyezni, hogy a dobogóra csak olyanok álltak fel, akik a megelőző években már felnőtt VB-n is döntőztek. „Lehet, hogy meglepő, de az a pálya jobban tetszett, mint a tavalyi, amikor VB-t nyertem itt, ez a szereplés mindenképpen erőt ad, nagyon rákapcsolok majd a télen, mert látom a lehetőséget” – mondta Miki már jó fél órával a futam után a magyar csapat depójában.

Ha C-1 és ha 500 méter, akkor Koriszánszky, azonban ezúttal nem Dávid, hanem Péter. Ezen kívül azonban minden más azonos, jól felépített pálya, jó finis, eredményes berúgás és egy bronzérem. Így aztán tutira nem tör ki majd a családi perpatvar! És Pétertől mindez úgy, hogy kedden délelőtt – tegyük hozzá, hogy eredményesen – még a felnőtt világbajnokság C-1 500 méteres indulásért „lőtt szét” a rövidesen C-2-ben rajthoz álló Nagy Péterrel. „Már száznál nagyon fájt, de megvan”- motyogta a tőle megszokott szerénységgel Péter a kiszállás után a stégen.

Hegyi Zomilla következett a sorban, aki már a négyes vezérevezőseként begyűjtött egy bronzot. A forgatókönyv kísértetiesen hasonlított a kvartettéhez, gyenge első 250 majd erős és hosszú hajrá és egy újabb harmadik hely. „A rajtom nem igazán sikerült, de az utolsó két indítás már igen, ma ennél több nem ment, így elégedett vagyok” –mondta Zomi a mérlegelő sátorban.

Az U23 párosok versenyét, a férfi kajakosok és név szerint Németh Balázs és Péter Kristóf nyitották meg, akik nagy rajt és jó első 250 után, harmadiknak eveztek át a táv felén, azután is jól tartották magukat és csak centikkel szorultak le a dobogóról és szereztek egy negyedik helyet.

C-2-ban Nagy Péternek és párjának Németh Gergőnek szoríthatunk. A páros végig az élmezőnyben haladt, másodiknak jött át 250-nél és a végén nagy csatában csak centikkel szorult a harmadik helyre az ukrán és az orosz egység mögött. „Az eleje nem igazán sikerült, de aztán összekaptuk magunkat és pálya második fele már csaknem tökéletes volt” – elemezte a versenyt belülről az egység hátsó embere Nagy Péter

Két női szám zárta a mai döntőket, az U23-asok páros küzdelme és az ifjúságiak négyes versenye. Előbbi nem igazán úgy sikerült úgy, ahogy a lányok szerették volna. Egy jó rajt után nem sikerült felvenni a megfelelő utazót így fokozatosan lejjebb csúsztak és a hátrányt, amit megszereztek sem tudták igazán ledolgozni, így a végén a negyedik hellyel kellett megelégedniük.

hirdetés

//

Ellenben a fiatalok négyese felkerült a dobogóra. Ők végig az élmezőnyben haladtak és harmadik helyen befutva megszerezték a magyar csapat pénteki utolsó érmét. „Sajnos az elején beragadtunk és a riválisok nagy előnyre tettek szert, utána már jól jöttünk és úgy érzem jó pályát mentünk” – mondta a csapat szóvivőjeként Ramóna.

„A kajakosok szereplését a két negyedik hely ellenére is kiemelkedően jónak tartom és nagyon örültem Koris és a kenu páros értékes bronzának is, az örömömben ezúttal egy kis üröm is vegyült, mert a hölgyek sajnos ezúttal aranyérem nélkül zártak” – nyilatkozta Storcz Botond felnőtt kapitány az U23-as versenyszámokról.

Hüttner Csaba elégedetten nyilatkozott: „Egyetlen egy szám volt, ahol nem szereztünk érmet, de ott is értékes pontot gyűjtöttek a kenus srácok. Nagyon örülök, hogy a kenusok felzárkóztak az előző évhez képest. A női páros győzelme önmagáért beszél, profi módon versenyeztek és megcsinálták, amit tudtak és persze ne felejtsük el Dombvári Bencét, aki egyértelműen kiemelkedett ebből a mezőnybő!l”

Kajak-Kenu, ifi, és U23, Eb: 10 érem a döntők első napján” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Kajak-Kenu, ifi, és U23, Eb: 10 érem a döntők első napján | Sportmagazin – Sportmag.hu – Minden ami sport – Sportmagazin – Foci – Kézilabda – Kosárlabda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s