Kajak-Kenu, ifi és U23 vb: Hagymási Anita Európa-bajnok K-1 200 méteren

1 arany, 1 ezüst és 2 bronzérmet szereztek a magyar versenyzők az újonnan bevezetett 200 méteres versenyszámokban az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon! – számolt be a szövetség honlapja.

Mint az már a széles nagyközönség számára ismert az elmúlt év végén a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség vezető testülete döntött arról, hogy cseréket hajt végre az olimpiai programban, felvéve több 200 méteres számot. A versenytáv a felnőttek számára nem idegen, hiszen az 1994 óta részese a felnőtt világbajnokságok programjának, azonban az ifjúsági és U23-as mezőny a moszkvai EB-n ismerkedhetett meg ezzel a távval először.

Elsőnek a kenus hölgyek – akik ifi korosztályban szintén itt debütálnak – álltak be a mai délutánon a rajtgépbe, ahol a magyar színeket Szabados Fruzsina az Oroszlányi kajak-kenu klub versenyzője képviselte. Fruzsi sajnos nem jól vette a rajtot, ami 200 méteren végzetesnek számít, így végül az ötödik helyen futott be.

hirdetés

A hölgyek után a férfiak következtek. Dombvári Bence már egy Európa-bajnoki arannyal a zsebében várta a rajtot. Tegnap K-1 500-on fantasztikusan versenyzett, de itt elsősorban a tisztes helytállás volt tőle elvárható, hiszen Bence fő száma az 1000 méter. Jól el is kapta a rajtot, azonban a sűrű mezőnyben a berúgások közepette a hatodik hellyel kellett megelégednie. Hasonlóan nagyot küzdött a kenu egyesek versenyében Korisánszky Péter is, aki csak centikkel maradt le a dobogóról és egy értékes negyedik helyet szerzett.

Már-már kezdtünk elszontyolodni, hogy ma valahogy nem pártol mellénk a szerencse, de ekkor jött egy kicsiny lány, aki valósággal megborzongatta a magyar szurkolótábort. Hagymási Anita – Makrai Csaba tanítványa – olyan tempót diktált, amely csak győzelmet hozhatott. Egy kicsit bizonytalan rajt után felvette a tempót és centiről centire darálta le a mellette induló német hölgyet. Magabiztos előnnyel haladt át a célvonalon, megszerezve a magyar csapat harmadik aranyérmét. „Nagyon meglepett, hogy a német lány berajtolt mellettem, de aztán fel tudtam pörögni és át vettem a vezetést”- mondta Anita széles mosollyal.

Az egyesek után a páros számok következtek. A férfiaknál előbb a Somorácz Tamás-Csóka Gergely kajakpáros majd a Danis Richárd és Forgó Christopher kenu páros hozott egy-egy kilencedik helyet. Igazi sikert a duóknál az egyesekhez hasonlóan ezúttal is a hölgyek szállítottak. Georgopoulu Alexandra és Hagymási Réka jól elkapta a rajtot és végig az élmezőnyben haladva ezüstérmet szerzett a német hajó mögött. „Ennyit tudunk, így nagyon örülünk, jól elkaptuk a rajtot és jöttünk, ahogy tudtunk” – állították egybehangzóan a lányok.

Az ifjúságiak után az U23-asok következtek a legrövidebb távon.

A kenus hölgyek 200 méteres számában Marschalkó Alexandra a negyedik helyen zárt, míg a férfi kajakosoknál Karsai Gergely a B döntő első helyét szerezte meg. A kenusokat a tegnap már páros 500 méteren rajthoz álló Nagy Péter képviselte, aki ezúttal szoros versenyben a negyedik helyezést ért el.

Az első érmet, ahogy az ifjúságiaknál, ezúttal is a hölgyek hozták meg. Hegyi Zomilla egy jó rajt után rögtön az élbolyba került és megtartva pozícióját, bronzérmet szerzett az orosz és portugál induló mögött. „Huhh, ez nagyon szoros volt, boldog vagyok, hogy fent vagyok a dobogón” – mondta Zomi nagy megkönnyebbüléssel, mikor meghallotta a végeredményt.

A duók küzdelmében a kenusok érkeztek elsőként. Nagy Péter és Lantos Ádám gyakorlatilag az utolsó pillanatig vezetett, a berúgás azonban sajnos a német párosnak sikerül jobban, így a mieinknek meg kellett elégedni a második helyezettnek járó ezüstéremmel, vagyis csak meg kellett volna, mert rövidesen kiderült, hogy a hajójuk 10 dkg-mal könnyebb volt a megengedetnél, így kizárták őket a versenyből.

A legrövidebb távok döntő futamait a hölgyek zárták, Hegyi Zomilla és Vad Ninetta ezúttal sem hozott szégyent a női nemre, és nagy harcban végül egy bronzérmet szereztek. „Nagyon örülünk az eredmények, jó pályát mentünk” – mondta Ninetta a stégen a futam után.

Összességében 1 arany, 1 ezüst és 2 bronzérem volt a mérlege a mieinknek a legrövidebb távon. 1 évvel az új versenytáv bevezetése után szembetűnő, hogy a fiatalok világ elitje nagyon hamar ráállt ezekre az új számokra. Amennyiben nem reagál gyorsan a magyar válogatott, könnyen hátrányba kerülhet a 200 méteres versenyekben a következő években.

Kajak-Kenu, ifi és U23 vb: Hagymási Anita Európa-bajnok K-1 200 méteren” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Kajak-Kenu, ifi és U23 vb: Hagymási Anita Európa-bajnok K-1 200 méteren | Sportmagazin – Sportmag.hu – Minden ami sport – Sportmagazin – Foci – Kézilabda – Kosárlabda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s