Kajak-Kenu: Hagymási triplázott, Dombvári iskolázott

Felnőtt versenyzőket megszégyenítő, 3.32-es idővel lett ifjúsági Európa-bajnok Dombvári Bence K-1 1000 méteren a Moszkvában zajló kontinensviadalon. Hagymási Anita pedig már a harmadik aranyérmét szerezte meg NK-2-ben, Farkasdi Ramóna párjaként – számolt be a szövetség honlapja.

Talán még emlékeznek a tegnapi tudósításban azt állítottuk, hogy Dombvári Bencének az 1000 méter az igazi száma. Hát Bence a mai reggelen itt Moszkvában, nem hogy nem cáfolt rá erre a kijelentésre, hanem olyan 1000 métert mutatott be, amelyre méltán ráillik a klasszis jelző. Higgadt magabiztossággal versenyezve, kitűnő 3.32-es idővel és több mint két hajós győzelemmel szerzett újabb Európa-bajnoki címet K-1 1000 méteren, klasszikus olimpiai számban. „Az elején azt mondtam, ha 500-nál vezetni tudok, akkor megnyerhetem a számot” – foglalta össze rövid tömörséggel Bence a három és fél perc történéseit, és 1.41-es idővel elsőként lépte át az 500 méteres vonalat. És hogy a történet teljes legyen, ki is lett volna méltóbb az aranyérem átadására, mint Vaskuti István az ICF első alelnöke, aki talán pont percre 30 évvel ezelőtt itt ezen a pályán nyert párjával Foltán Lászlóval olimpiai aranyérmet.

És a történet így 30 évvel később is pereg tovább, hiszen máris újabb versenyzőnek, C-1 1000 méteren Petkó Andrisnak a VVSI versenyzőjének szurkolhattunk. Andris fiatal kora ellenére nagyon jól helytállt és csak centikkel lemaradva a dobogóról szerzett egy nagyon értékes negyedik helyet. „Sajnos nem voltam jól, már tegnap sem és a futam előtt is nagyon fájt a fejem, így az eleje nagyon nem ment, utána el tudtam indulni, de bevallom az utolsó 150 méteren már nem tudtam igazán hol vagyok” – nyilatkozta elcsigázottan Andris a mérlegelő sátorban.

A férfi egyesek után ezúttal is a hölgyek versenye következett, NK-1 1000 méteren a magyar színeket Takács Tibor tanítványa, Nagy Flóra képviselte. Már az elő és középfutamokból is látszott, hogy Flóra elsősorban a táv második felében erős, és a második 500-on érzi igazán elemében magát. Így történt ez a döntő futamban is, szívóssága és szíve egészen a dobogó harmadik fokára repítette Őt. „Elfáradtam, de jó volt, nagyon boldog vagyok, hogy felállhatok a dobogóra” – mondta Flóra mosolyogva a futam után.

Az egyesek után a páros számok következtek. Nagyon szorított mindenki K-2 1000 méteren Homoki Márknak és Totka Sándornak, hiszen két nappal ezelőtt Márk még magas lázzal küszködött, de ma vállalta az indulást. Sajnos minden akaratuk ellenére a betegség nyomai nem tűntek el teljesen, így ma egy tisztes ötödik helyre futotta a nagyon erős mezőnyben.

A fiú kajakosok után a kenus urak következtek, ahol az előselejtezők után mindenképpen érem volt elvárható a Démász Szeged – UTE duótól. Szabó Kristóf és Szabó Gábor nem is írta át a várakozásokat, gyakorlatilag végig a második helyen haladva, ezüstérmet szereztek a románok hajója mögött. „Sajnos az első hely nem sikerült, de mi nagyon örültünk a másodiknak” – nyilatkozta Kristóf, az egység szóvivője.

A párosok versenyeit, mint már megszokhattuk, ezúttal is a hölgyek zárták. Farkasdi Ramóna és Hagymási Anita 500-on már besöpört egy aranyérmet és ezúttal sem hagytak egy perc kétséget sem afelől, hogy most is a dobogó legfelső fokára vágynak. A vágyakból tettek, a tettekből közel két hajós győzelem született. „Már az elején az élre törtünk és végig uralni tudtuk a mezőnyt” – mondta ki Anita a száraz tényeket. Itt azért meg kell jegyezni, hogy a futamot kerékpárral kísérő Fazekas Tibornak, Rami mesterének ezúttal nem sikerült a mezőny előtt befutnia, de ez szerencsére nem is volt feltétele annak, hogy a lányok nyakába akasszák az arany medáliát és eljátsszák tiszteletükre a magyar himnuszt.

A hajócserék miatt a négyeseknél ezután nem az ifjúságik, hanem az U23 – as korosztály következett.

A C-4-esek nyitották a sort, ahol nagyon nagy verseny alakult ki a dobogós helyekért. Vass András – Kiss Tamás – Vasbányai Henrik – Devecseri Ádám állták a sarat és egy szoros métában végül a második helyet szerezték meg a futamban. „Egy percre sem engedtünk vissza, tökéletes pályát mentünk, ennyi volt ma bennünk” – foglalta össze a történteket a csapat vezérevezőse Vass András, amelyre Kiss Tamás csak annyit kontrázott: „nagyon elfáradtam”.

A délelőtt záró futama az U23-asok K-4-es versenyszáma volt. A fiúk erősen bekezdtek, 250-nél vezettek, majd 500-nál a második helyen jöttek át. Innen azonban nem tudtak már újítani és fokozatosan visszaestek a mezőnybe így a végén a Németh Balázs, Noé Milán, Péter Kristóf, Slezsák István alkotta egység a hetedik helyen ért célba.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s