Kajak-Kenu, Sárkányhajó, vb: Magyar-orosz párharcok lesznek az aranyérmekért

Az 500 és a 200 méteres időfutamokkal megkezdődött Szegeden az MKB Sárkányhajó Világbajnokság. Már az első nap versenyei megmutatták, a férfi és a női számokban is magyar-orosz párharc várható az aranyérmekért – olvasható a szövetség honlapján.

Csatakiáltás, dobszóló, „egy mindenkiért, mindenki egyért” hangulat.

Igen bizony, ez a sárkányhajó. Ami kívülről óriási dzsemborinak tűnik (valójában az is), ám a vízen „megülve” adrenalin növelő, izzasztó ütközetek sokasága.

És nem csak a vízen…

„A férfiak első időfutamában az oroszok vertek minket, így némiképpen átvariáltam a csapatot” – mondta a parton, kezében egy papírost lobogtatva, a rajt felé robogva Reményi Péter, a sárkányhajó válogatott csapatvezetője. A „Römi” becenévre hallgató mester „újratervezése” egyébként kiválóan sikerült: Vajda Attilát, Kövér Mártont, Kiss Tamást és Németh Szabolcsot a magyar sárkányhajóba ültetve a csapatunk megnyerte a második időfutamot, s ezzel nyolc tizedes hátrányt varázsolt két tizedes előnnyé (három időfutam eredménye adódik össze, ez alapján hirdetnek világbajnokot).

„Jól ment a hajó, de nagyon szoros a küzdelem – mondta a hétvégi poznani világbajnokságon ezüstérmet szerző Vajda Attila, aki rutinos sárkányosnak mondhatja magát, hiszen az elmúlt évek során hét világbajnoki címet lapátolt már össze a magyar válogatottal. – Bízom benne, hogy szombaton behúzzuk majd az újabb aranyat, bár az oroszoknál is jó nevű versenyzők jöttek el. Itt van például a pekingi ötszázas bajnok Makszim Opaljev.”

Az aranyéremben reménykedik Paksy Tímea is, aki a női válogatott tagjaként éli meg az orosz nyomást.

„Az első futamot nyolctizeddel nyertük meg, a másodikban két tizeddel kaptunk ki, de nagyon élvezem ezt a küzdést. Óriási a hangulat” – mondta a versenyzőnő, aki most már szinte minden fronton (síkvíz, sárkányhajó, rafting) jelen van a magyar kajak-kenu sportéletben.

Vegyes csapatunk is jól teljesített, hiszen a svájciak előtt futamgyőztesként, az idők alapján azonban az orosz csapat mögött a második helyen hangolhatnak majd a szombati folytatásra. Ahogyan az első csapatok, a masters és junior egységeink is kiválóan teljesítettek a délelőtti program során. A negyven felettiek kategóriájában a férfiak a német, a hölgyek az amerikai egységet oktatták – jelentős időkülönbségekkel.

A pénteki versenynap 200 méteren előbb a tízüléses, majd a húszas nagyhajók csatájával folytatódott – a szokásos magyar-orosz „felállásban”. A „nagyhajós” versenyen a férfiaknál lapátot ragadott Kozmann György is, a magyar sárkányhajó válogatott szövetségi kapitánya, és talán a nap legjelentősebb (fél hajót vertek az oroszokra) győzelmét aratta az egységünk.

„Nagyon jól esett a futam. Előjöttek bennem a régi érzések és jó volt megélni, hogy szinte tökéletesen megy alattunk a hajó – mondta Kozmann György. – Úgy érzem, kiváló a csapategység, már a felkészülés elején látszott mindenkin, hogy komolyan veszi a munkát, és az elmúlt hónapok nagyon jól összehozták ezt a társaságot. Olykor-olykor már nem is lelkesíteni, hanem fékezni kell a csapatot, hihetetlen, hogy a lányok mennyit tudnak vihogni a parton.”

És akkor rögzítsük a délutáni tényeket: férfi és női csapatunk megnyerte futamát, míg vegyes „legénységünk” a második helyen zárt az oroszok mögött 200 méteren. Masters csapataink és juniorjaink is győzelemmel zárták a napot, vagyis szombaton magyar részről teljes létszámban folytatódik majd a világbajnokság.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s