Kajak-Kenu, sárkányhajó, vb: A felnőtteknél 500 méteren két arany egy ezüst a mérleg

Szombaton már világbajnokokat avattak a Maty-éren az MKB Sárkányhajó Világbajnokságon – írja a szövetség honlapja.

Az 500 méteres versenyek során a hölgyeknél és a vegyes kategóriában magyar, a férfiaknál orosz győzelem született. Míg a masters versenyzők és a junior csapataink egyetlen aranyérmet sem engedtek ki a kezükből.

„Ki vezet?” – szólt le egy öblös hang a lelátóról, amikor a céges csapatok előfutamánál a hajók próbáltak beállni a sárga rajtgépbe. Az álkérdést némi derűvel díjazták a nézők, akik szép számmal jöttek össze az MKB Sárkányhajó Világbajnokság második napján. A versenyzői területen is óriási volt a nyüzsgés, nem véletlenül, hiszen ezen a napon a masters, junior és felnőtt versenyzők mellé már becsatlakoztak a nyári sárkányhajó Road Showról a világbajnokságra kvalifikáló céges csapatok is.

Tapsban és szurkolásban tehát nem volt hiány a parton, és rá is fért a mieinkre a nagy buzdítás, hiszen a délután folyamán, az utolsó 500 méteres összecsapás során ádáz csatát vívtak hajóink az orosz egységekkel.

hirdetés

„Nagyon kemény lesz, mindössze két tized az előnyünk, így biztos, hogy élet-halál csatára kell készülnünk” – taglalta Kozmann György, szövetségi kapitány a férfi csapat esélyeit a mindent eldöntő harmadik ütközet előtt.

És bizony meghaltak a magyar fiúk. A hármas pályán az oroszok kőkeményen bekezdtek, elléptek a mezőnytől, és bár a mieink az utolsó ötven méteren próbálták menteni a menthetőt, a futam során több mint négy, összesítésben pedig két tizeddel kikaptak az oroszoktól.

„Ez elúszott sajnos” – mondta Reményi Péter csapatvezető, aki már rohant is tovább, hiszen néhány perccel később az oroszokkal szemben hat tizedes előnyben lévő női egységünk szállt vízre. És a lányok nagyon taktikusan versenyeztek, újabb szoros csatát nyertek meg az oroszok ellen, amellyel övék lett a világbajnoki cím is.

„Na ez gyógyír volt a lelkemre” – mondta Reményi Péter, ám a legnagyobb pillanatot a vegyes csapata győzelme után élték át a mieink. Szinte fej-fej melletti küzdelmet vívott a hajónk az oroszokkal, s Csabai Edvinéknek az utolsó métereken sikerült lehajrázniuk a rivális csapatot.

Egykori maratoni világbajnokunk majd kiugrott a hajóból örömében, a célba érve felállt a helyéről, s a mögötte ülők közé vetette magát.

„Hát ez óriási verseny volt – lihegte a parton. – Még sosem nyertük meg ezt a számot és az elveszített férfiverseny után forrott a vérünk a visszavágásra.”

„Hihetetlenül boldog vagyok, jó érzés megélni, hogy csapatsportot lehet csinálni a kajak-kenuból, és mindenki elismeri a másik erőfeszítéseit. Amikor a női győzelem után feleveztünk, a fiúk sorfallal és nagy tapssal vártak minket” – mondta Paksy Tímea, akinek a többiekhez hasonlóan ezúttal is kijárt az ünneplésből. A magyar válogatott tagjai ugyanis hullámzással, üdvrivalgással, pacsival várták a friss világbajnokokat.

A mastersek versenyében is természetesen magyar győzelmek születtek 500 méteren. A férfiaknál visszavágtunk a németeknek a két évvel ezelőtti vereségért, a hölgyek pedig az Egyesült Államok csapatát megelőzve lettek a világ legjobbjai. Az idősebb korosztály egységeiben nem mellesleg igazi családi szálakat fedezhettünk fel. A mastersek között egyaránt hajóba szállt a Foltán, és a Vaskuti család. Sőt az ifjúsági és U23-as mezőnyben jeleskedő, ezúttal a felnőtt női a vegyes csapatban szereplő és két világbajnoki címet szerző Dira Zsófia édesanyja, Diráné Kun Rita is lapátot ragadott.

„Hihetetlenül boldog vagyok, hiszen amit gyerekkoromban elmulasztottam, azt most érzésekben visszakapom ezzel a sportággal – mondta Dira anyuka a díjátadó után, amelyből az amerikai csapat spontán bulit kerekített a parton. A magyar lányok, asszonyok együtt mulattak tengerentúli riválisaikkal.

Ráadásul a nap végén a mastersek közül négyen külön elismerésben részesültek: a Magyar Kajak-Kenu Szövetség itt köszöntötte az 1980-as moszkvai olimpián eredményesen szereplő versenyzőit, az olimpiai bajnok Foltán László, Vaskuti István kenupárost és a bronzérmes Rakusz Éva, Zakariás Mária kajakduót.

És semmiképpen se feledkezzünk meg a céges csapat részvevőiről, akik szintén átélhették a világbajnoki ütközeteket és győzelmek nagy hangulatát. A versenyt a sárkányhajó Road Show balatonfüredi állomásáról kvalifikáló Vízivilág Dragons nyerte meg a a Paksi Atomerőmű és a MOL csapata előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s