Az MLSZ közleménye a magyar-moldáv mérkőzésen történtek kivizsgálásáról

Az MLSZ Biztonsági Bizottsága külön eljárásban kivizsgálta a Magyarország – Moldávia Eb-selejtező labdarúgó mérkőzésen történt rendellenességeket – írja az mlsz.hu.

A vizsgálat alapján, a bizottság által tett javaslatok figyelembevételével az MLSZ vezetése az alábbi döntéseket hozta:

a) A Szusza Ferenc Stadionban a mérkőzéssel kapcsolatban tapasztalt infrastrukturális hiányosságok felszámolásig az MLSZ nem rendez válogatott mérkőzést.

b) Az MLSZ a mérkőzés biztosítását ellátó biztonsági szolgáltató cég felé előírja, hogy azon emberek, akikről bebizonyosodott, hogy indokolatlanul erőszakot alkalmaztak, illetve akik az előírástól eltérő, modortalan magatartást tanúsítottak a vendégekkel szemben, a továbbiakban az MLSZ rendezvényeinek biztosításában nem vehetnek részt.

c) Az MLSZ részéről a mérkőzés szervezésében vezetőként, illetve felelősként résztvevő személyek szóbeli és írásbeli figyelmeztetésben részesülnek.

d) Az MLSZ részéről a mérkőzésen tapasztalt rendezési hiányosságokkal kapcsolatosan nyilatkozó, a szurkolókat hibáztató kommunikációs vezető pénzbeli figyelmeztetésben részesül.

e) Az MLSZ Biztonsági Bizottsága azonnali intézkedéseket hozott a feltárt hibák és hiányosságok jövőbeni elkerülése érdekében.

f) Az MLSZ személyre szóló elektronikus levélben kereste meg az összes olyan általa ismert, azonosítható szurkolót, akit a mérkőzésen a rendezési hiányosságok miatt valamilyen sérelem ért.

A vizsgálat főbb megállapításai:

1. Az adott napon, szeptember 07-én két válogatott mérkőzés került megrendezésre az U21-es Magyarország – Wales 17.30-kor az FTC stadionban és 20.30-kor a Magyarország – Moldova az UTE stadionban. A két mérkőzés nem egy projektként lett kezelve és az egymásra ható biztonsági kockázataik sem lettek elemezve. Ez az UTE stadionnál keletkezett beléptetési problémák kiinduló oka.

2. A rendőrség a mérkőzést normál fokozatúra minősítette, ami megfelelt a biztonsági kockázatának, hisz a rend előreláthatóan a rendező erőivel is fenntartható lett volna. A rendezőnek az első pont szerinti helyes helyzetértékelés alapján lehetősége lett volna szerződést kötnie a rendőrséggel a biztosításban való részvételre (54/2004. Korm. rendelet 3. § )

3. A szurkolói képviselőkkel és a BKV-val nem volt megfelelő kapcsolat szervezve, így nem volt előzetes és pontos információ az Üllői útról átjövő kb. 1500 fő szurkoló mozgásáról. A helyzetet súlyosbította, hogy ezek közül többen alkoholos befolyás alatt álltak, jegy nélkül akartak bejutni és inzultálták a biztonsági őröket.

4. Az egyeztetett vendég szurkolói létszámnál (80 fő VIP, 20 fő szurkoló) jelentősen nagyobb szektor lett elkülönítve a moldáv fél részére, ezzel jelentősen korlátozták a magyar szurkolók elhelyezési lehetőségét és a beléptetésre igénybe vehető kapuk számát.

5. Az MLSZ biztonsági szervező apparátusának szervezeti létszáma (1 fő) a 3 válogatott mérkőzéssel járó hétvége előkészítésére nem volt elegendő. Ennek ellenére nem történt intézkedés a biztonsági ellenőrök – mint erre felkészült személyek – bevonására a biztonsági előkészítő és lebonyolító munkába.

6. A stadion beléptető kapui, különösen a Nidelberger utcai kapuk jelen állapotukban teljes mértékben alkalmatlanok ilyen tömeg (1500-3000 fő) azonos időben és helyen történő biztonsági ellenőrzésére és beléptetésére. A helyzetet sem most, sem a jövőben csak a biztonsági erők növelésével nem lehet megoldani. A beléptető kapukat a hasonló mérkőzések megrendezése érdekében át kell alakítani.

7. A biztonsági és biztosítási tervekben nem szerepelt a tömeg szakaszolásának szükségessége és lehetősége a stadionon kívül, annak ellenére, hogy a válogatott mérkőzéseken a későn érkező nagyszámú néző miatt többször kialakult már jelentős torlódás.

8. A kint rekedt szurkolók nem kaptak tájékoztatást a torlódás okáról, a rendezők intézkedéseiről, a probléma megszüntetésének várható idejéről.

9. A jelentésekből egyértelműen kiderült, hogy a biztonsági emberek verekedésbe keveredtek a szurkolókkal, amelynek következményeként 3 fő szurkoló a biztonsági szolgálat tagjai ellen büntetőfeljelentést tett. A szabályokat betartó szurkolók közé bekeveredtek alkoholos befolyásoltságú, jeggyel nem rendelkező, a rendezőket üveggel és zacskóval megdobáló renitens emberek, akik a tömegjelenet rendzavarásra használták. Ennek ellenére, nem kérdőjelezhető meg, hogy a biztonsági szolgálat a nézők ilyetén magatartása esetén sem alkalmazhat jogszerűtlen eszközöket és módszereket. Ebbe semmiképpen sem tartozik bele a modortalanság, lökdösődés, pofozkodás vagy verekedés.

10. A szurkolói véleményekre, kritikákra az MLSZ kommunikáció az első időben helytelenül reagált, amikor is a problémákért egyértelműen csak a későn érkező szurkolókat okolta. Ezzel további ellenszenvet váltott ki a szervezők iránt az emberekben. A két egymást követő mérkőzéssel kapcsolatban nem valósult meg olyan kommunikáció, amely felhívta volna a figyelmet arra, hogyan közelíthető meg a helyszín, hol lehet parkolni, mik a beléptetés feltételei, hogyan lehet a torlódást elkerülni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s