250 nap múlva kezdődik a szegedi kajak-kenu világbajnokság

250 nap múlva kezdődik Szegeden a kajak-kenu világbajnokság – írja a szövetség honlapja.

Magyarország történetének eddigi legjelentősebb sporteseménye augusztus 17. és 21. között lesz a Maty-éri pályán. Várhatóan 90 országból, körülbelül 2000 versenyző érkezik Szegedre, hogy megküzdjön a világbajnoki érmekért és az olimpiai kvalifikációért. A jövő évi világbajnokságnak ugyanis különleges rangot ad, hogy a 2012-es londoni olimpiára Szegeden át vezet az út, az olimpiai kvóták többségét az itteni szereplés alapján osztják majd szét az országok között

Emlékezetes, hogy a 2011-es kvalifikációs világbajnokság rendezési jogát eredetileg a franciaországi Vichy városa szerezte meg, csakhogy az ottani körülményekkel nem voltak megelégedve a versenyzők. Így, a modernkori profi sport történetében szinte példátlan módon, egy alulról jövő kezdeményezés végeredményeként, a sportolók és az edzők kívánságára Szeged kapta meg a rendezési jogot idén nyáron. A Maty-ér és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ugyanis már kétszer is sikeres világbajnokság házigazdája volt – 1998-ban és 2006-ban -, és rendszeresen világkupa versenyeknek is otthont ad a szegedi pálya.

A 2011-es világbajnokság szervezőbizottsága szinte abban a pillanatban elkezdte a munkát, amikor a nemzetközi szövetség hivatalos felkérése megérkezett Magyarországra. A következő 250 napban még nagyon komoly faladatok várnak a szervezőkre.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek kétszeres erővel és dupla felelősséggel kell dolgoznia a következő 250 napban. Egyrészt megfeszített munka szükséges ahhoz, hogy a szegedi beruházások határidőre elkészüljenek, és egy olyan létesítmény jöjjön létre, amelyik nem csak a kajak-kenusokat, hanem az egész magyar sportot segíti. Másrészt, foglalkoznunk kell a versenyzőkkel, hogy valóban csúcsformát tudjanak hozni augusztusban. Talán a sportolók és az edzők számára még rövidebb az előttünk álló 250 nap, mint a szervező bizottságnak – mondta Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A 2006-os világbajnokságot sokan azóta is „álomvébé” néven emlegetik! Nem csoda, hiszen az a néhány nap a világ kajak-kenu sportjának ünnepe volt. Soha, sehol nem rendeztek még olyan fantasztikus világbajnokságot, mint négy éve Szegeden. A fergeteges hangulathoz persze a magyar csapat álomszerű eredményei is kellettek: 12 arany, 2 ezüst és 4 bronz – minden rekordot felülmúló teljesítmény

„Imádok itthon versenyezni, így nagyon örültem, amikor kiderült, hogy Szegeden lesz a vb. Ráadásul ez a legreálisabb pálya az egész világon, vagyis nagyon jó döntés, hogy az olimpiai kvalifikációért itt folyik majd a csata. Hihetetlen egyébként, hogy már csak 250 nap van hátra a rajtig. Mondjuk, a napi edzések idején még nem sokszor jut eszembe, egyelőre az alapozás küzdelmei kötik le a figyelmünket. Viszont, egyre több helyen szóba kerül már a világbajnokság, és akkor mindig beugrik, hogy különleges év lesz a 2011-es!” – nyilatkozta Kovács Katalin, a világ legeredményesebb kajakosa.

2011-ben tehát a tét még nagyobb lesz, kvalifikációs világbajnokságot rendezhet Magyarország! Várhatóan 50 ezer ember szurkol majd a helyszínen és több millió a képernyők előtt, hogy minél több magyar kajakos és kenus jusson ki a londoni olimpiára. A visszaszámlálás megkezdődött, már csak 250 nap!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s