Jégkorong: Miskolc rendezi a Magyar Kupa Final Four döntőjét

Nyolc napirendi pontja volt előzetesen a Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége csütörtök délelőtti ülésének – írja a szövetség honlapja.

A fegyelmi szabályzat tervezett módosítását azonban a későbbiekben tárgyalja majd a testület. A sportág vezetősége elfogadta az U20-as divízió II-es világbajnokságra kijelölt válogatott keretet. Mint ismeretes, a vb-t december 13-19. között rendezik Csíkszeredában, a mieink ellenfele Kína, Dél-Korea, Románia, Ausztrália és Lengyelország lesz. A csapat májusban száraz és jeges teszteléssel kezdte el a felkészülést, majd szeptember elején kétszer megmérkőzött a románokkal. A mérleg: egy-győzelem, egy vereség. November közepén Courchevelben léptünk pályára a Négy Nemzet Tornáján Szlovénia, Franciaország és Olaszország ellen. Az Itáliával szembeni siker a harmadik hely megszerzését jelentette. December 7-9. között volt még egy budapesti összetartás, ennek keretében jelölte ki Bob Dever szövetségi edző a Székelyföldre utazó 18+2 főt.

Íme, a végleges névsor.
Kapusok: Gyenes Dávid (Miskolci JJSE, 1992), Vay Ádám (Sapa Fehérvár AV19, 1994)
Hátvédek: Erdélyi Tamás (Sapa Fehérvár AV19, 1992), Géczi Gergely (Vasas HC, 1992), Gőz Balázs (Miskolci JJSE, 1992), Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19, 1991), Kiss Dániel (Dab.Docler, 1991), Varga Arnold (Sapa Fehérvár AV19, 1992), Ványi Gergő (FTC-Orangeways, 1991)
Csatárok: Farkas Tamás (Sapa Fehérvár AV19, 1992), Korpos Gergely (Miskolci JJSE, 1992), Könczei Áron (Debrecen, 1994), Nemes Benjámin (Djurgarden, 1993), Németh Attila (UTE, 1992), Ódry Tamás (Bradford Ruttlers, 1993), Pavuk Attila (Dab.Docler, 1991), Pilcsik Tamás (Sapa Fehérvár AV19, 1991), Sebők Balázs (Kärpät Oulu, 1994), Somogyi Balázs (Vasas HC, 1991), Virág Tamás (Dab.Docler, 1991)

A mieink vb-programja:
december 13., hétfő, 15:30: Magyarország–Kína
december 14., kedd, 19:00: Magyarország–Románia
december 16., csütörtök, 15:30: Magyarország–Ausztrália
december 17., péntek, 15:30: Dél-Korea–Magyarország
december 19., vasárnap, 15:30: Lengyelország–Magyarország

Az elnökség egyértelmű célként jelölte meg a feljutást. Az első helyért vélhetően a lengyelekkel futunk majd versenyt, de nem lebecsülendő rivális persze Dél-Korea és Románia sem.

Ezt követően a dunaújvárosi Erdélyi Péter méltányossági kérelmével foglalkozott az MJSZ elnöksége. A jelenleg a Fradi edzéseit látogató hokist a fegyelmi bizottság doppingvétség miatt 2011. március 24-ig eltiltotta. A fellebbezést az elnökség május 10-én már elutasította. A méltányossági kérelem alapján a büntetést 2 évre felfüggesztették volna, de bármely hasonló témájú fegyelmi eljárás esetén az automatikusan életbe lépett volna. A hokis aktuális klubjának 3 éven át 4 havi rendszerességgel kellett volna dokumentált doppingellenőrzésre küldenie a játékost, aki 3 éven át térítésmentesen részt vett volna a szövetség drogprevenciós akcióiban. A kérelmet azonban a testület elutasította.

A következő téma a Tippmix Magyar Kupa lebonyolítása volt. A 2011. évi sorozatra 7 klub, a Vasas HC, a Dab.Docler, a Miskolci JJSE, az FTC-Orangeways, az UTE, a Sapa Fehérvár AV19 és a MAC nevezett. A 2011. január 29-30-ai Final Four megrendezésére Miskolc jelentkezett, így a Jegesmedvék alakulata kiemeltként már a négyes finálé résztvevője. Az arany- és a bronzcsatát a Sport Tv közvetíti majd. A Tippmix Magyar Kupa első négy helyezettje pénzdíjban is részesül, a győztes bruttó 1,7 millió forinttal gazdagodik.
Szó esett ezt követően az MJSZ marketing bizottságának beszámolójáról. Az anyagból többek között kiderült, hogy a 2011. évi budapesti divízió I-es vb-re az eladható jegyek majdnem fele elkelt, ebből 2000 darab a bérlet. Az olaszok elleni, sorsdöntőnek remélt meccsre már most garantált a telt ház.

Ezután az elnökség Kovács Zoltán főtitkár előterjesztését hallgatta meg, majd fogadta el. Eszerint az MJSZ Pásztor Györgyöt, a szövetség tiszteletbeli elnökét jelöli a Nemzet Sportolója címre. E megtisztelő címet eddig még nem nyerte el téli sportág képviselője.

A következő napirendi pontban a műhelytámogatások összegéről határozott az elnökség. Az MJSZ az elmúlt öt évben 800 ezer, illetve egymillió forinttal támogatta játékosonként azokat a klubokat, amelyek hokisokat adtak a világbajnokságokra kiutazó válogatottakba. Cserébe a csapatok vállalták, hogy a hokisok teljes felszerelésben, botokkal érkeznek a válogatott programjaira, és a fizetésüket ez időre is folyósítják. Most a testület megemelte az említett összeget: a 2011. évi felnőtt vb-n résztvevő jégkorongozók után fejenként 1,2 millió forintra, míg új elemként a decemberi U20-as világbajnokságra utazók után játékosonként 130 ezer forintot utal.

Előterjesztés készült Sütő Gábor játékvezető ügyében, aki október 23-án egy amatőr ligás (tehát nem MJSZ-rendezvényen) az őt sértegető játékost megütötte, majd egy másik hokis arcrácsát megrángatta. A szövetség fegyelmi bizottsága ezért 14 napra eltiltotta a vehemens bírót. Ám ekkor vita robbant ki atekintetben, jogosult-e eljárni az MJSZ egy nem szövetségi eseményen történt esetben. Tudni kell: Sütő Gábor OB I-es, MOL Liga- és egyéb korosztályos meccseken is sípol. A JT pedig korábban csak figyelmeztetésben részesítette a történtek miatt. Most az elnökség Kovács Zoltán főtitkár javaslatára súlyosította a büntetést, és a bírót 2011. január 31-ig mindennemű játékvezetéstől eltiltotta. Ezen túlmenően hasonló büntetést javasolt a NAJB-nak a bírót sértegető játékos, Nagy Attila esetében is.

A bíráskodással függenek össze Bob Devernek a MOL Ligát érintő észrevételei, javaslatai is. A Miskolci JJSE vezetőedzőjének legfőbb megállapítása az, hogy a játékvezetők mifelénk nem védik kellőképpen a játékosokat, ha pedig tévednek, nem ismerik be, hogy nincs igazuk. Következetlenség jellemzi a felügyeleti szervek működését, vagyis nem követik nyomon az egyes hokisok múltbéli cselekményeit, nem tartják nyilván a visszaesőket. A kanadai szakember észak-amerikai játékvezetők bevonását szorgalmazza 6-6 hónapos szerződéssel. E bírók 4 játékvezetős rendszerben sípolhatnának magyar kollégáikkal, egyben továbbképzéseket is tarthatnának nekik. Plusz segíthetnének a csapatok és a játékvezetők közötti pozitív kapcsolat megalapozásában. Bob Dever szerint ha a játékvezetői felfogásban nem történik változás, az egész magyar hoki csak vegetálhat. A külföldi jégkorongozók ugyanis nem szívesen játszanak olyan bajnokságban, ahol a bírók nem védik őket megfelelően, s emiatt célpontnak érezhetik magukat. Jó játékosok nélkül viszont képtelenség közelíteni a MOL Liga szakmai színvonalát például az EBEL nívójához, ami végső soron a válogatottra is negatív hatással lehet.

Ezzel kapcsolatban az elnökség felkérte a ligát, hogy hozzon létre egy 3 tagú ad hoc-bizottságot még karácsony előtt, amelynek feladata lesz eljárni a súlyos sérüléssel járó szabálytalanságok esetén. A testületbe a MOL Liga csapatai és a JT is küldhetnek képviselőket.
Mivel a szabályok ezt lehetővé teszik, eldőlt, hogy a Fenestela Brassó kérésére az erdélyi együttes magyarországi MOL Liga-playoff-meccseit külföldi bírók dirigálják majd. Információink szerint a JT Ausztriából kér vezetőbírókat, sőt akár játékvezető triókat is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s