Birkózás: 19 év újra bajnok a Ferencváros!

19 év után újra bajnoki mámorban a Ferencváros (fotó: Magyar Birkózó Szövetség)

December 8-án eldőlt ki szerzi meg a csb-címet a magyar birkózó bajnokságban.

A csb-döntőben a Ferencváros és a Vasas került be. Az első összecsapáson az angyalföldiek az Üllői úton 14-9-re nyertek. A visszavágót a Fáy utcai kézilabda csarnokban rendezték meg.

Íme a birkózó szövetség beszámolója a döntő visszavágójáról:
“Túlzás lenne azt állítani, hogy tódult a nép a birkózó-csb helyosztó összecsapásaira, de a Vasas tiszteletre méltó közönségtoborzó erőfeszítései így is szép számú publikumot csaltak a Fáy utcai sportcsarnokba. Ráadásul a minőség alaposan felülmúlta a mennyiséget, így valóságos hangorkán kísérte az aranycsata minden mérkőzését.
Volt ezen a délutánon minden: fordulatok, feszültség, dráma. A bronzmeccsen a BVSC-Dega, a fináléban pedig az FTC két orosz szabadfogásúval – persze legálisan – megerősödve vissza tudott vágni ellenfelének a múlt heti vereségért. Az NB II. helyosztóján az Újpesti TE megszerezte első győzelmét, igaz, ez nem kis mértékben múlt a szigetváriak súlyos veszteségein: Módos Csaba nagyon csúnya vállsérülést szenvedett, a mentők vitték el, Jánovics Józsefnek pedig a szemöldöke hasadt fel, és olyan erősen vérzett, hogy fel kellett adnia a mérkőzését.”

A döntő
FERENCVÁROSI TC – VASAS SC

55 kg (sz): Molnár Róbert – Aszódi József 7:0, 6:0.
A mérkőzés állása 4:0, az összesített eredmény 13-14
Villám győzelem, levitelekkel, hídba billentésekkel, ledöntéssel és kiemeléssel.

60 kg (kf): Krasznai Máté – Kmegy Dániel 1:0, 4+:4. 3-1 – 7-1 – 16-15
Krasznai kivédekezte az első menet parterjét, aztán a két kicsi parádés második két percet produkált. Kmegy szép csípődobással elment 3:0-ra, amiből az elutasított challenge miatt 4:0 lett. Krasznai levitellel szépített, majd egy szaltó-kontrával a győztes három pontot is megszerezte.

66 kg (sz): Fabinyi Péter – Wöller Gergő 0:6, 0:6. 0-4 – 7-5 – 16-19
Az Eb-bronzérmes technikából tanórát tartott a 18 éves ferencvárosinak.

74 kg (kf): Lakatos Zoltán – Pelyhe Zoltán 1:0, 2:1 – 3-1 – 10-6 – 19-20
Újabb remek meccs! Lakatos billentésből végrehajtott levitellel hozta az első menetet, majd a második elején, újabb derékra menéssel induló levitel révén, vezetést szerzett. Pelyhe kiléptette őt, és egyenlített. A ferencvárosi aztán kivédekezte a térdelő helyzetet, majd a hátralévő néhány másodperc alatt megcsinálta a sorsdöntő levitelt.

84 kg (sz): Kaheber Hubertyij – Wöller Ákos 4:1, 6:1. 3-1 – 13-7 – 22-21
Múlt heti bravúros birkózása után Wöllernek ez a súly már túl sok volt. És talán az orosz vendégmunkás tudása is. Ezt azért nem lehet biztosra mondani, mert a Vasas láthatóan csak azt a célt tűzte ki neki, hogy ne 0-ra kapjon ki. Amikor pedig az első menet végén levitel, mögékerülések és egy halovány orsókísérlet révén kialakult 0:4 után – egy pontért – kitessékelte a szőnyegről az orosz ellenfelet, ő maga is diadalmasan csapott a levegőbe. Ekkor már az is világossá vált: a hazaiak számára az volt a végső siker kulcsa, hogy a 96 kg-ban Varga Ádámmal megveretik az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltánt…

96 kg (kf): Fodor Zoltán – Varga Ádám 1:0, 1:0. 3-0 – 16-7 – 25-21
…csakhogy a ferencvárosi ezúttal a régi énjét idézte: összeszedett és motivált volt. Ő kivédekezte a térdelő helyzetet, majd a második menet utolsó másodperceiben látványosan megpörgette szívós és harcias ellenfelét.

120 kg (sz): Szoszlan Gaglojev – Szabó Mihály 4:3, 5:1. 3-1 – 19-8 – 28-22
Ha Szabó tussal nyer, a Vasas a bajnok. És a kétvállas győzelem abban a pillanatban már csak az egyetlen megoldás maradt, amikor a 2008. évi junior-világbajnok az első percben félláb-kiemeléssel levitte ellenfelét. De a Vasas nehézsúlyúja majdnem csodát tett: egy átemelést követően tusközeli helyzetbe hozta vetélytársát, aki aztán viszont három pontot érő csípődobással a maga javára fordította az első menetet. A második két perc a rutin diadalát hozta.

A végeredmény:
FTC – VASAS SC 19-8, összesítésben 28-22

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s