A reál szakon végzett idealista… Várkonyi Attila karácsonya

Várkonyi Attila

Nehéz dolog Attilát fél óránál több időre egy helyhez kötni. Folyton ténykedik. Elfoglalt ember. Közel egy éve „tévés” (Magyar Televízió Zrt. programigazgató helyettese), ami már egymagában is összetett feladat, e mellett tanít, Dj. Dominique néven népszerű lemezlovas és nem utolsósorban – talán számára ez a legfontosabb – jótékonysági eseményeket szervez. Most is műsorfelvételről érkezik. Ismertetőjegyévé vált kendőjében és az évszakhoz illő vastag pulcsiban huppan le az asztalhoz. Mosolyog. Mindenkire. Hisz az emberekben. Egész évben, Attilával ezt nem a karácsony szelleme teszi.

Mi az első dolog, ami eszébe jut a karácsonyról?
Ilyenkor végre olyanok az emberek, amilyennek egész évben lenniük kellene. A gyermekkórházak kapui egész évben nyitva állnak, de az ünnep előtt jobban reflektorfénybe kerülnek.

Idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Dj Dominique és barátai jótékonysági koncertet. Adnak még az emberek?
Ebben az évben jóval szerényebb körülmények között tartottuk meg a rendezvényt, de az összegyűlt adományok reményeink szerint hozzájárulnak a hátrányos helyzetű gyermekek szebb és örömtelibb karácsonyi hangulatához. Azok a gyermekek, akik gyermekotthonokban kénytelenek élni, vagy a fogyatékkal élő apróságok is a társadalom fontos tagjai közé tartoznak. Azok a gyermekek, akik gyermekotthonokban kénytelenek élni, éppúgy a társadalom fontos tagjai közé tartoznak, mint a fogyatékkal élő apróságok. Ezek az emberek nem kérnek mást, mint azt, hogy úgy élhessenek, ahogyan mi is élünk. Csak úgy szeretnének élni, ahogyan mi is élünk.

Várkonyi Attila, a magánember hogyan ünnepel?
Családi körben. Az én otthonomban gyűlünk össze. Szüleim és Nővérem a családjával már december 23-án megérkeznek Szegedről és elkezdődik a készülődés. Én ebből inkább a beszerzési oldalon veszem ki a részem. A főzés a család nőtagjaira hárul. Hagyományosan halászlé és rántott hal kerül Szenteste az asztalra. Az igazat megvallva, nem értem, hogy amikor az emberiség feltalálta a rántott húst, miért gondolkodott még további ételeken.
A családi együttlét azonban nem ér véget december 26-án, egészen év végéig tart. Ilyenkor minden olyat megtehetek, amire év közben nincs időm, olvasok, filmeket nézek, vagy a nővéremmel társasozunk. És akkor még nem beszéltem a kutyáimról. Ők is családtagok. Agape és Marcipán. Sajnos év közben nem jut rájuk annyi idő, amennyit szeretnék, de ebben az időszakban velük is többet tudok foglalkozni.

Meghatározó karácsonyi élmény?
Van! Az egyetemi tanulmányaim alatt mindig erre az időszakra esett a téli vizsgaidőszak. Napról napra tolódott a tanulás, mindig volt fontosabb dolgom. Persze utolsó pillanatban nagy nyomás volt rajtam. A szüleim mindketten biofizikusok, a szűk családunk minden tagja reálvégzettségű, ráadásul a nővérem az összes egyetemi vizsgáját summa cum laude tette le. Bőven volt hát elvárás, de azért én is vettem az akadályokat. – miközben mesél az asztalunkat egy fáradt arcú pincér leszedi. Attila megszólítja. Boldog ünnepet kíván neki. A fáradt arcon néhány másodpercre mosoly jelenik meg.
Látja, erre mindig kellene időnk legyen.

Az idő azonban nagy úr. Noha késő délután van, neki még ezer dolga van mára. Tesz. Az év minden napján. A Karácsonytól függetlenül.

Bárány Anna

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s