Visszatekintés, 2. rész: A Vuvuzela

El lehet felejteni?

Idén nyáron rendezték meg a XIX. labdarúgó világbajnokságot, amelyen a sportág történetében először Afrikában került sor, méghozzá Dél-Afrikában. A világeseményen egy különleges hangszer töltötte be a központi szerepet. A dél-afrikaiak nemzeti hangszerűket, a Vuvuzelát ismerhette meg az egész világ.

Ismerjük meg közelebbről is a csodahangszert 🙂

A vuvuzela (zulu eredetű szó, jelentése: vú-vú hangot kelteni; ismert még lepatata (tswana nyelven), vagy darázskürt néven) egy dél-afrikai kürt. A tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik, kúpos furatú, B hangolású. Tipikusan 60-65 cm hosszú, de leghosszabb példányai az egy métert is elérik. Általában futballmérkőzéseken fújják a szurkolók.

Az 1990-es években még bádogból készült, 2001-ben a dél-afrikai Masincedane Sport cég kezdte el tömegesen gyártani műanyagból. A hangszerek körülbelül 3-4 euróba kerülnek.[1] A két nagy dél-afrikai futballcsapat, a Kaizer Chiefs és az Orlando Pirates mérkőzéseinek jellemzője a vuvuzela használata. A Kaizer szurkolóinak sárga, míg az Orlandóéinak fekete-fehér vuvuzeláik vannak.

A dél-afrikai futballrajongók szerint ugyanakkor a többezer vuvuzela izgalmas légkört teremt a stadionban, csakúgy mint más országokban a dobok, trombiták. Csakhogy a vuvuzelák hangja 127 decibeles erősségű is lehet, azaz hangosabb például a játékvezető sípjánál, és a szurkolói dobokénál is, amelyek 120 decibel erősségűek. Ráadásul a síp és a dobok általában nem szólnak folyamatosan. A hangszerrel elkövetett bántalmazások miatt 2008 júliusáig be volt tiltva a használata, azonban ekkor újra engedélyezték. Az ellenzői közül sokan kérték a nemzetközi labdarúgó-szövetséget, a FIFA-t, hogy a 2010-es labdarúgó-világbajnokságra tiltsa be a hangszert, a világbajnokság alatt a tévécsatornák is tiltakoznak a zaj miatt. A vb szervezőbizottságának szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ez része a kultúrának és a világbajnokság ünneplésének.

Később világszerte sok helyen, Magyarországon három futballpályán betiltották a kellemetlen hangú darázskürtöt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s