Petíció Czene Attilához a műkorcsolya-szakágvezetőktől

Petíciót nyújtanak be a magyar műkorcsolya-szakágvezetők Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, miután a honi sportági szövetség (MOKSZ) négy szakágat kizárt a január 27-én kezdődő, törökországi téli Universiadén való indulásból.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője a vasárnapi sajtótájékoztatón bejelentette, hétfőn elküldi a műkorcsolyázók, a szinkronkorcsolyázók és a jégtáncosok szakágvezetői által aláírt levelet Czenének, továbbá Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének is. A politikus elmondta, a petícióban az ügy kivizsgálását kérik a sportvezetőktől, és azt, hogy – ha lehet – segítsenek a helyzet megoldásában.

Szilágyi szerint a MOKSZ, élén Sallak György főtitkárral, indoklás nélkül, titokban, a szakágvezetőkkel nem egyeztetve döntött úgy, hogy csak a rövidpályás gyorskorcsolyázókat nevezi az egyetemista-főiskolás sportolók csúcsversenyének számító Universiadéra.

“Tudjuk, hogy a magyar sport évtizedek óta nehéz financiális helyzetben van, ráadásul sokszor az elhibázott szakmai döntések miatt kerülnek hátrányba a sportolók” – fogalmazott a képviselő. “A kormány azt mondta, stratégiai ágazatként kezeli a sportot, szeretnénk, ha ez valóban így lenne, és a szövetségekben dolgozó vezetők ehhez hasonló módon nem tudnák megfosztani a versenyzés lehetőségétől a magyar sportolókat.”

Nagy Sándor jégtánc szakágvezető mindehhez hozzátette, a műkorcsolya Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkezik, s már csak a korábbi eredmények miatt is érthetetlen, hogy ezúttal miért kapott hátrányos megkülönböztetést a szövetségtől. “Elfogadható indoklást nem kaptunk, a főtitkár írásban egyetlen alkalommal sem tájékoztatott minket, mindig csak szóban” – mondta Nagy.

“Először financiális problémákra hivatkozva türelmet kért, később azt mondta, a szövetség a jelenlegi anyagi helyzet miatt kizárta az indulásból a műkorcsolya négy szakágát. Érdekes, hogy a pontozóbírák már biztosan elutaznak, csak éppen versenyzők nélkül lesznek ott.” A szakágvezető kérdésre válaszolva elmondta, úgy emlékszik, a magyar korcsolyasport történetében ehhez hasonló esetre még sosem volt példa.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s