Motiváltan készül a Mocsai-csapat a vb-re

Mátéfi Eszter (fotó: kb/sportmenu.hu)

Mocsai Lajos (fotó: kb/sportmenu.hu)

Kedd kora délután a Syma Rendezvény- és Sportcsarnokban tartott sajtótájékoztatót a Magyar Kézilabda Szövetség, amely előtt az MKSZ elnöksége elfogadta Mocsai Lajos majdnem teljes keretét a vb-re, és eldőlt, hogy továbbra is Mátéfi Eszter marad a női válogatott élén.

A sajtótájékoztató apropója a 2010-es női kézilabda Eb visszatekintése és annak következményei, illetve a csütörtökön kezdődő 22. férfi kézilabda vb, amelyen részt vesz Mocsai Lajos vezetésével a magyar férfi-válogatott is. Az eseményen Sinka László az MKSZ elnöke tartotta meg értékelését.

Sinka László:

„A Magyar Kézilabda Szövetség pár perccel ezelőtt fejezte be ülését, amelynek két napirendi pontja a női Európa-bajnokság értékelés illetve a férfi világbajnokság. Voltam már sokkal jobb helyzetben az elmúlt 18-17 év során, hiszen korábban alkalmam is volt sikerekről beszámolni a női válogatott kapcsán, amely 1993-ban tért vissza a világ elitjébe. Azóta gyakorlatilag a női kézisek valamennyi világeseménynek a résztvevői voltak, sőt többször is meghatározó szerepet töltöttek be. Sajnos ilyen tekintetben az elmúlt évi világbajnokságról nem beszélhetünk, pedig a 2009-es világbajnokság nagyon komoly bizakodásra adott okot. Akkor úgy éreztük, hogy az új szövetségi kapitánnyal, Mátéfi Eszterrel formálódó női válogatott, amelyből hiányzott néhány klasszis játékos is, komoly lépéseket tesz előre a világ legjobb 6 csapata közé. Sajnálattal tapasztaltuk és 1-2 eredmény sokkolóan is hatott számunkra, hiszen nem sikerült teljesíteni az elnökség célkitűzését, az első nyolc hely valamelyikét. Másrészt úgy gondoljuk, hogy méltatlan volt a norvégokkal szembeni rendkívül nagy gólkülönbségű vereség. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a norvégok abszolút a világ élvonalában vannak, nem véletlenül nyernek sorozatban Eb-t és világbajnokságot, nem véletlenül olimpia bajnoki címvédők. Ennek ellenére túlzó volt a két csapat közötti különbség, ahogy említettem sokkolóan hatott ránk. Az értékelés során nehezen tudtuk feldolgozni azt, hogy amikor a sok mindent eldöntő mérkőzésre került sor, pont akkor nem sikerült a válogatottnak egy olyan formát és küzdőszellemet mutatnia, amelyre mindig szükség van. A döntő a hollandok elleni mérkőzés volt, hiszen, ha ellenük győzelem születik, ha szerény is, de győzelem, akkor Európa legjobb hat csapata között lettünk volna. Komoly tanulsággal szolgál ez az eredmény és az már csak a hab a tortán, hogy a svédek ellen fáradt, rosszkedvű csapat benyomását keltette a magyar csapat, mégis egy új együttest láttunk. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy nagyon ciklikus volt a lányok szereplése, hiszen a svédek ellen kiváló hozzáállással játszottak és 47-48 percig remek játékot mutattak. Sajnos a koncentráltabb svédek győzelmét hozta a meccs, de azt gondoljuk, hogyha ez a játék lenne jellemző a magyar válogatottra, akkor bizonyára előrébb tartanánk. Sajnos a sportban nem mindig csak az örömforrások jelentkeznek, alkalmanként megélünk kudarcokat, de ezt is helyén kell kezelni és fel kell dolgozni. Az edzőbizottság is elemezte a válogatott szereplését, és javaslatot tett, miszerint a sportágon belül az edzőbizottságnak arra kell törekednie a klubokat, edzőket és szövetségi kapitányokat beleértve, hogy a válogatott sikerrel vívja ki a júniusi németek elleni világbajnoki selejtezőt. Mátéfi Eszet továbbra is élvezi az elnökség bizalmát, továbbra is az érvényben lévő szerződés szerint dolgozunk tovább. A cél az, hogy a női kézilabda válogatott lehetőség szerint jusson ki az olimpiára.”

Ezután Mátéfi Eszter kapta a szót, aki értékelte az Eb-t és a németek elleni vb-selejtező mérkőzésről beszélt.

„ A magyar női kézilabda válogatott nem tudta teljesíteni az elnökség által kitűzött célt, amely az első 8 hely valamelyikének a megszerzése volt. A csoportból tovább jutottunk, sikerült két ponttal bejutnunk a középdöntőbe, ahol sajnos csak 1 mérkőzést sikerült megnyernünk. Ez nem volt elengedő ahhoz, hogy bekerüljünk a legnagyobb négy vagy hat csapat közé. Összesen a hat mérkőzésből hármat megnyertünk, amelyeken jó teljesítményt nyújtott a válogatott, motiváltak voltak a lányok. A svéd meccs nem a mutatott játékon múlott, 48 percig sikerült tartani a megfelelő szintet, de aztán a svédek bedaráltak bennünket, a fizikai fölényüket jobban értékesítették, talán megérdemelten nyerték meg azt a mérkőzést. Az Eb-n volt két kiemelendő mérkőzés, amely közül az egyik pozitív, a másik negatív irányba ment. Kiemelném a franciák elleni győzelmünket, hiszen 2009-ben ez a csapat vb döntőt játszott, így ezt óriási sikernek könyvelem el. A másik mérkőzés, ahol a negatív utat döngettük, a hollandok elleni volt. Azon a meccsen semmi nem úgy sikerült, ahogy azt elterveztük. A nagyon kemény, harcos stílust képviselő hollandok ellen nem sikerült elérni a minimális győzelmet sem. A mutatott játék elég hullámzó volt és ennek tudható be a norvégok ellni 21 gólos vereség is, szemben a jó teljesítményekkel. Ezen bőven van mit javítani. Ehhez az eredménytelenséghez az is hozzájárult, hogy meghatározó átlövők hiányoztak, aztán Görbicz Anita is megsérült és nem tudott szerepelni az Eb-n. Ez sajnos nagyon nagy mértékben meghatározta a csapat eredményességét. A tizedik hely mindenki számára csalódás volt, amikor kiutaztunk ennél lényegesebben jobb eredményt szerettünk volna elérni. Úgy érzem tavaly a világbajnokságon egy erősebb csapattal sikerült résztvennünk, habár ott Pálinger Katalin és Görbicz Anita hiányzott, viszont két olyan átlövő is volt, akik nagymértékben hozzájárultak a csapat jó szerepléséhez. Zácsik Szandra 40 gólt lőtt, Tóth Tímea, ha jól emlékszem 26 gólt dobott. A támadójátékunk most mindenképpen gyengült. Mindent megmozgatva, összefogva azon kell lennünk, hogy a sorsdöntő németek elleni vb selejtezőn sikeresen túl jussunk és kiharcoljuk a vb-n való részvételt.”

Mocsai Lajos, egykori női kapitányként közbeszólt, és itt megjegyezte, hogy nem véletlen a hollandok fejlődése az Eb-n. A szakember szerint a következő évek egyik meghatározó együttese lesz az oranje..

“A holland válogatottal kapcsolatban megjelent média véleményeket szeretném egy kicsit kiegészíteni. Közösen elnök úrral tapasztaltuk, amikor a hollandok a Sydney projektet bevezették és négy évig több, mint 1 millió eurós költségvetéssel menedzselték úgy, azt a huszonvalahány hölgyet kollégiumi szinten. A világ legnagyobb kézilabda nemzeteihez hónapokra elmentek edzőtáborozni és képezték magukat. Ez egy olyan csapat, amely a dán nemzeti bajnokságban évekig a második helyen szerepelt teljes játékos állományukkal. A világ legerősebb bajnokságában. Hihetetlen invesztáció és hihetetlen összefogás van és a mostani junior versenyeken is olyan hat-hét-nyolc olyan embert tudtak átadni az első csapatnak, amit mi még nem tudtunk megoldani. Az ottani munkát, azt a szakmai eltökéltséget, a feltérképezését a vilég elitnek, az odavitt edzők képzését, az ott felhasznált szakanyagot és azt a metodológiát, ahogy Hollandia dolgozott az elmúlt több, mint tíz évben, azt mindannyiunk számára ismertté kell tenni.”

A csütörtökön kezdődő 22. férfi kézilabda vb, amelyen Sinka László kiemelte, hogy rendkívül komoly munka kezdődött el december közepén Veszprémben Mocsai Lajos vezetésével. Ezután részletesen elmondta, hogyan és miképpen lehet kijutni az olimpiára, végül az elvárását a válogatottól.

“A 22. férfi világbajnokságra Svédországban kerül, az IHF-nek azon a találkozóján nyerték el a rendezés jogát, amelyen még 3 ország, többek között mi is kandidáltunk. A svédek pályázata rendkívül erős volt, színes és elegáns és ami mindenképpen javukra billentette a mérleget az az, hogy olyan sportcsarnokokat tudtak bemutatni, amelynek befogadó képessége messze meghaladta a magyarországit. Nagyon komolyan készülnek a megrendezésre, hiszen olimpiai kvalifikációs vb-ről van szó, tehát a tét rendkívül nagy. A világbajnok egyeneságon kijut az olimpiai játékokra, míg a 2-4. helyezettek biztos olimpiai selejtezőt játszanak, amelyre 2012 májusában fog sor kerülni. Ezen belül a 2., 3., 4. helyezettek kerülnek különösen jó pozícióba, hiszen hazai pályán fognak versenyzeni. 5., 6. 7. helyezés is nagyon fontos, hiszen ez is olimpiai kvalfikációt jelent. Ezenkívül még két hely lesz kiadó, amelyet a 2012-es Európa-bajnokságon lehet megszerezni. A csapatot az első hét helyre várjuk, hiszen minden más helyezés az nem érinti direktben az olimpiai kvalifikációs lehetőséget. Dőreség lenne azt mondani, hogy a világbajnoki cím a tét, persze egy csapat meg fogja nyerni, de legalább 14 csapatnak van komoly esélye, hogy a legjobb hétbe bekerüljön. A tét az rendkívüli és óriási harc lesz.”

Nemcsik Balázs, a szövetség új főtitkára elmondta, hogy az idei vb-n számos újdonság lesz. A korábbiakkal ellentétben a benevezett, 16 fős kereteket a torna során bármikor lehet változtatni, egy csapat összesen kétszer cserélhet az előzetes 28 fős névsorokból válogatva Újdonság, hogy a korábbiaktól eltérően minden mérkőzésen 15 perc hosszúságú lesz a szünet. „Minden bizonnyal egy felejthetetlen világbajnokságnak nézünk elébe a jó szervezés miatt is, de van néhány olyan újdonság, ami eddig nem volt. Kitűnő csarnokban fogják játszani mind a 98 meccset. Sokat jelentene, ha a helyszínen sok magyar bíztatná a válogatottat, de tudjuk, hogy jó messze van és drága ország. A jegyárak 200-600 svéd korona között vannak, ez kb 6000 ft-nál kezdődik. Újdonság, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) a nemzetközi trendeknek megfelelően bevezetett egy bónusz rendszert, azaz biztosítást kötött a válogatott játékosok számára. Ez azt jelenti, hogyha egy játékos maradandó sérülést szenvedne, akkor akár 250 ezer eurós kompenzációt is kaphatna, de amennyiben egy sima sportsérülésről van szó, akkor havi 15 ezer eurós fájdalomdíjat kaphat a játékos. Ez az IHF biztosítása, azaz extra biztonságot jelent. Ezenkívül nem csak a játékosok, hanem a klubok is kapnak kompenzációt. Egyrészt kapnak egy teljesítmény alapján meghatározott összeget, azzal a fővel megszorozva, ahányat a klub küld a válogatottba. Összesen 300 svájci frankot kap a klub fő/nap. Amelyik klub 4-5 játékost is ad, annak a torna végére egy nagyobb összeg gyűlhet össze. Van egy edzési-nevelési költségtérítés, amit szintén a klubok kapnak, az 1-4. helyezett 1500 svájci frankot kap/ fő. 17-24. helyezett 250/ fő, a különbség tehát nagy. Vannak újdonságok a szabályokban. Nagyon fontos, hogy a 28-as bő keretből 16 játékost lehet nevezni, ezenkívül lehet két cserét végrehajtani. Tehát a 16-os keretből kiveszünk egy játékost és a 28-asból beteszünk egyet bármikor a torna folyamán, amikor erre szükség van. Csak kétszer. Még egy nagy újdonság, hogy 15 perces lesz a szünet, ami a televízióknak kedvez.

A magyar válogatott Linköpingben lakik majd, ott játssza a utolsó három csoportmérkőzését Brazília, Japán és Ausztria ellen, míg Izlanddal és a norvégokkal szemben a Linköpingtől pár kilométerre lévő Norrköpingben lép pályára.

A sajtótájékoztató legjobban várt pillanata jött el, amikor is Mocsai Lajos beszámolt a felkészülésről és hivatalosan is bejelentette a 17 fős vb-keretet.

Mocsai Lajos, férfi szövetségi kapitány:

” Világos a célkitűzés, az első 7 hely megszerzése, hogy a válogatott egyenesen folytassa az olimpiára való kijutás lehetőségét. Amikor egy edző tervez, akkor mindig az előző világversenyből kell kiindulni, akkor 14. helyen végzett. Jelentősen nem változott a csapatz összetétel, két harmadban a fiatalabb korosztály, míg egy harmadban a tapasztalt, 26-27 évet betöltött játékosok alkotják. Az előző vb-n elért helyezés és a mostani célkitűzés között óriási a különbség. Mi a magunk részéről egy optimális felkészülést tűztünk ki, azzal a kitétellel, hogy a Bundesliga három alkalommal, három napos paktumot kötött a skandinávokkal, így 9 napot készülhettek a vb-re. A dánok és a svédek a németekkel megegyeztek a norvégokkal kiegészülve, hogy négyes tornákkal fűszerezték a felkészülést, amikor mi a saját embereinket a bajnoki (Bundesliga) programjuk miatt nem tudtuk foglalkoztatni. A Bundesliga december 23-án, 26-án és 29-én is fordulót rendezett. Bármennyire szorgalmasan és tisztességesen készültünk, a számomra megadatott játékos állományt folyamatosan szűkítettük, ahogy az egyes országokból csatlakoztak hozzánk a játékosok. Ennek az utolsó fázisában volt a Bundesligában játszó két emberünk Ilyés Ferenc és Mocsai Tamás 30-ai hazajövetele és 2-án a munkába való bevétele. Ez nem jelent mást, mint négy edzést és négy vagy öt mérkőzést. A 20-a utáni héttel megkezdtük a nagyon kemény fizikai felkészülési folyamatot. Majd karácsony után 27-én folytattuk, amikor a külföldi játékosok csak egy részével készültünk. Gál Gyula hazaért Zágrábból és még páran, de volt olyan hiányzónk, aki „szült”. Fazekas Nándor felesége veszélyeztetett terhes volt, de császármetszéssel életet adott harmadik fiúknak. A szövetség a Nagy Lászlóval kapcsolatos dologra pontot tett, amiben én, mint edző nem vettem részt. Szándékosan, hiszen egy edző a játékossal kapcsolatos problematikában, nem merülhet el, ha konzekvensen akar követelni. Tudjuk, hogy nem, de időben, nem zavarva a felkészülést. Az Újévi tornán egy morálisan erős és folyamatosan fejlődő magyar válogatottat láttunk. Két világbajnoki résztvevővel szemben veretlenek maradtunk, ez jó hír. A lengyel tornán egy nagyon jó lengyel válogatott, egy nagyon magasszinten menedzselt szlovák és egy hiányzókkal, de jól képzett cseh válogatott ellen, színvonalas tornán sikerült az első helyet megszereznünk.”

Ezek után a szakember részletesen megnevezte a 17 fős keretét: “Fazekas Nándor és Mikler Roland lesz a két kapusunk, innen Tatai Péter és Liszkai Szilveszter maradt ki, akik klubjukban készülnek tovább. Sajnos vállsérülése miatt Eklemovics Nikolát még a tartalékok közé sem nevezhette a kapitány. Hiányában Császár Gábor és Lékai Máté lesz a két irányítónk. Laluska Balázs, Harsányi Gergely és Ancsin János tartalékként készül, ők a jelöltek a 16. és 17. kiutazó játékos személyére. Azért fontos ez a poszt, mert Mocsai Tamás személyében csak egy balkezes átlövőnk van. Carlos Pérez nem tartalék, hanem tervezett csere, a kapitány elmondása szerint élni fog a csere lehetőségével a világbajnokságon

A magyar válogatott kerete a világbajnokságra:
Biztos utazók:
Kapusok: Fazekas Nándor (MKB-Veszprém), Mikler Roland (Pick-Szeged)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-Veszprém), Iváncsik Tamás (MKB-Veszprém)
Jobbátlövők: Mocsai Tamás (Flensburg), Nagy Kornél (MKB-Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (MKB-Veszprém), Lékai Máté (Pick-Szeged)
Beállók: Gál Gyula (CO Zagreb), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Pick-Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (Lemgo), Katzirz Dávid (Pick-Szeged)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-Veszprém), Törő Szabolcs (Pick-Szeged)

A 16. és 17. utazó helyre jelölt játékosok:
Laluska Balázs (MKB-Veszprém), Ancsin Gábor (Friesenheim), Harsányi Gergely (Tatabánya-Carbonex)

Tervezett csere:
Carlos Pérez (MKB-Veszprém)

Tartalékok:
Tatai Péter (Pick-Szeged), Liszkai Szilveszter (MKB-Veszprém), Vadkerti Attila (Pick-Szeged)

Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
Edző: Juhász István
Orvos: dr. Erdélyi Gábor, dr. Seres Zoltán
Fizioterapeuta: Szikra-Mezey Csaba
Masszőr: Tímár Csaba
Csapatvezető: Vass Sándor (a vb első szakasza), Nemcsik Balázs (a vb 2. szakasza)

Mocsai Lajos a csoportellenfelekről annyit elmondott, hogy két skandínáv stílusú együttes játszunk az olimpiai ezüstérmes Izlanddal, és a világ egyik legjobban fizikailag felkészített csapat a norvég csapat. A harmadik helyért az osztrákokkal és a brazilokkal fogunk küzdeni. Ebben a küzdelemben már akár Pérez is szerepet kaphat, az osztrákok vagy a brazilok elleni mérkőzésen. Ez a kapitány későbbi döntésétől függ.

A szövetségi kapitány szokatlan módon egy 12 pontos etikai kódexet állított össze a válogatott számára. Mocsai szerint fontos, hogy legyen egy belső erő és támasz, egy értékrendet mutasson. Bővebben itt olvashatsz.

A válogatott kedden még egy, szerdán két edzésen vesznek részt. Holnap után indulnak Svédországba.

A Magyar Kézilabda Szövetség az első hét közé kerülést, és ezzel az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutást tűzte ki hivatalos célként. A magyar válogatott premizálása a következőképpen alakul (az összeget a teljes keret és a szakmai stáb együttesen kapja eredményes szereplés esetén:
1. hely: 25 millió forint
2. hely: 20 millió forint
3. hely: 16 millió forint
4. hely: 14 millió forint
5. hely: 12 millió forint
6. hely: 11 millió forint
7. hely: 10 millió forint

Végül Nagy Lászlóról néhány szó. Sinkla László elmondta, hogy egy három fős (Vass Sándor, Hajnal Csaba és Kővári Árpád) bizottság tárgyaljon minden érintettel, köztük a játékossal is. Van egy szerződés tervezett, amelyen január 31-én választ várnak Nagy Lászlótól,és ezután tájékoztatni fogják az elnökséget.

Vodpod videos no longer available.

MKSZ sajttáj, posted with vodpod

Kárpáti Balázs – Takács Kitti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s