Uniós szintű lépések a sport támogatására

“A sport európai dimenzióinak fejlesztése” címmel fogadott el új javaslatokat a Európai Bizottság keddi ülésén Strasbourgban.

Jelentésében az Európai Unió végrehajtó testülete kiemelte: a sport társadalmi, gazdasági és szervezeti vetületeinek megerősítését az tette lehetővé, hogy a több mint egy éve életbe lépett Lisszaboni Szerződés – újdonságként a uniós szerződések eddigi történetében – előirányozta a tagállami sportpolitikák támogatását és koordinálását.
Intézkedéseket a bizottság elsősorban azokon a területeken kezdeményezett, ahol “a tagállamok nemzeti szinten nem tudnak megbirkózni a kihívásokkal”. Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos – közleménye szerint – hangoztatta, hogy “a sport kiemelt fontosságú mind Európa gazdasága, mind társadalmi modellje szempontjából”.

Az “elfogadott intézkedések hangsúlyozzák a sport társadalmunkban betöltött szerepének fontosságát, és hozzájárulnak a sport irányításának javításához” – tette hozzá a ciprusi biztos. A testület egyebek között javasolta, hogy az EU vegye fontolóra az Európa Tanács doppingellenes egyezményéhez történő csatlakozást, dolgozzon ki a kombinált sport- és általános oktatásra vonatkozó európai iránymutatásokat, vezessenek be nemzetközi sporteseményekre vonatkozó biztonsági intézkedéseket és követelményeket, folytatódjék a nemzeti iránymutatások kidolgozása a testmozgásra vonatkozó uniós iránymutatások alapján, dolgozzanak ki a sportrendezvények megközelíthetőségére vonatkozó normákat (összhangban az európai fogyatékosságügyi stratégiával is), továbbá segítsék elő a nők számára vezetői pozíciók betöltését a sport területén.

Gazdasági téren a bizottság azt javasolta, hogy a sportegyesületek alakítsanak ki mechanizmusokat a médiajogok kollektív értékesítésére a bevételek igazságos újraelosztása érdekében, fordítsanak több figyelmet a sporttal kapcsolatos szellemi tulajdonjogokra, cseréljék ki a bevált gyakorlatokat a sport átlátható és fenntartható finanszírozására vonatkozóan, kövessék nyomon az állami támogatásokról szóló jogszabályokat a sport területén; maradéktalanul használják ki a felzárkóztatási (strukturális) EU-alapok sporttal kapcsolatos lehetőségeit, és törekedjenek a valamennyi tagállamra vonatkozó, összehasonlítható statisztikai adatok gyűjtésére.

A sport szervezésére vonatkozóan pedig a bizottság egyebek között azt ajánlotta, hogy az unióban ösztönözzék a jó vezetési gyakorlatot a sport terén, készítsenek tanulmányt az átigazolási szabályokról (és ennek alapján adjanak iránymutatást), továbbá támogassák a szociális partnereket és sportszervezeteket egy uniós szintű párbeszéd kialakításában a sport- és szabadidős ágazatban.

A javaslatokat a közeljövőben az EU-tagországok kormányai és az Európai Parlament is megvitatják.
Emlékeztetett a bizottság arra is, hogy 2009-2010 során 6 millió eurót meghaladó összeget biztosított az egészségvédelmet, társadalmi befogadást, önkéntességet, a fogyatékosok akadálymentes közlekedését, nemek közötti esélyegyenlőséget valamint a dopping elleni küzdelmet célzó, körülbelül 40 sport-projekt támogatására.
Tizenkét új projekt idén indul – tette hozzá a testület.

(Forrás: mob.hu/mti)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s