Tíz sportembert jelöltek a Nemzet Sportolója címre

Tíz sportemberre érkezett jelölés a Nemzet Sportolója címre vonatkozóan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárságára.

A 12 fős társaságban Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó november 15-i halálával üresedett meg egy hely. A NEFMI államtitkársága pénteki közleményében a neveket nem hozta nyilvánosságra – az MTI érdeklődésére közölte, hogy a személyiségi jogok védelmében járt el így -, azt azonban tudni lehet, hogy a Jobbik Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat két tagját jelölte, amint azt december 1-jei közleményében jelezte. Öt nappal később az Országgyűlés módosította a sportról szóló törvényt, a változtatás értelmében egyidejűleg tizenkettőnél többen is birtokolhatják a címet.

Szilágyi György jobbikos képviselő indítványát a parlament – eltérve a házszabálytól – egy nap alatt megvitatta, majd egyhangúlag, 327 igen szavazattal fogadta el.

Az Index hírportál e heti információja szerint a jelöltek között van Fábián László kajakos olimpiai bajnok, Monspart Sarolta tájfutó, a karatés Furkó Kálmán, Pézsa Tibor kardvívó olimpiai bajnok és Tóth Géza olimpiai ezüstérmes súlyemelő is.

A Nemzet Sportolója címről szóló 2004. évi kormányrendelet alapján javaslatot az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága és a Nemzet Sportolója cím birtokosai, továbbá természetes személyek tehetnek. Egy szervezet, illetve állampolgár több személyt is jelölhet, de az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, valamint a fogyatékosok országos sportszövetségei csak saját sportágukból jelölhetnek sportolót. Az első szakasz határideje január 15-e volt.

A javaslatokat a beérkezéstől számított 30 napon belül bírálják el, 60 nap elteltével pedig a jelöltek listáját Czene Attila sportért felelős államtitkár állítja össze egyeztetve a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Sportújságírók Szövetsége egy-egy állásfoglalásra jogosult képviselőjével.

A lista összeállítása után Czene Attila a Nemzet Sportolóival közösen is áttekinti a névsort, a cím elnyerésére javasolt sportoló nevét pedig az államtitkár kezdeményezésére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter terjeszti majd a kormány elé.

A sporttörvény értelmében a kormány a Nemzet Sportolója címet és az ezzel járó, havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot a magyar sport – alapesetben 12 – 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium továbbá, hogy a jeles személyiség aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a magyar sportéletben.

A Nemzet Sportolója cím jelenlegi birtokosai: Albert Flórián, aranylabdás labdarúgó (2004 óta) Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok öttusázó (2004), Gyarmati Dezső, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (2004), Hammerl László, olimpiai bajnok sportlövő (2004), Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok tornász (2004), Kulcsár Győző, négyszeres olimpiai bajnok vívó (2004), Portisch Lajos, olimpiai bajnok sakkozó (2004), Székely Éva, olimpiai bajnok úszó (2004), Weltner Györgyné Ivánkay Mária, nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszező (2004), Földi Imre, olimpiai bajnok súlyemelő (2007), Rejtő Ildikó, kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó (2007).

a korábbi tagok: Puskás Ferenc, olimpiai bajnok labdarúgó (2004-2006) Zsivótzky Gyula, olimpiai bajnok kalapácsvető (2004-2007) Polyák Imre, olimpiai bajnok birkózó (2004-2010)

(MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s