A kajakosok kaptak a legtöbbet

Hétfőn megtartott rendkívüli ülésén elfogadta az idei évre szóló olimpiai felkészülési támogatásokkal kapcsolatos elosztási javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége; a tavalyihoz képest csaknem egymilliárddal több, 2,1 milliárd forint jut erre a célra.

A MOB tájékoztatása szerint – részben az elmúlt évek eredményeit, részben az idei év szövetségi feladatait figyelembe véve – a kajak-kenu kapja a legmagasabb, 332 millió forintos támogatást, majd sorrendben az úszók (240 millió) és a vízilabdázók (190 millió) következnek.

A rendkívüli ülésre azért volt szükség, mert a sporttörvény módosításából adódó új kötelezettségek miatt 2011-től a MOB dönt az ötkarikás felkészülésre jutó támogatások elosztásáról, valamint a sportolói és edzői ösztöndíjakról, s mindezeket folyósítja is.

Az olimpiai műhelyek összesen 201 millió forintot kapnak az egyes szövetségektől, csaknem 25 millióval többet, mint tavaly. Az elosztási javaslatról a MOB munkatársai széles körben egyeztettek, tárgyaltak valamennyi köztestülettel és 19 szakszövetséggel is.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke hangsúlyozta, a cél az egycsatornás, teljesen átlátható finanszírozás megteremtése, ennek érdekében történtek meg most az első lépések, s az átalakulás azt is szolgálja, hogy a szövetségek minden eddiginél korábban hozzájuthassanak az állami támogatásokhoz.

Molnár Zoltán főtitkár az ülésen elmondta: minden olyan sportágnak juttattak külön szakmai támogatást, amelynek versenyzői részt vettek a 2008-as pekingi játékokon és van esélyük a londoni kvalifikációra is, függetlenül attól, hogy az eredményességi rovatban esetleg nulla pont szerepel egy-egy visszaesés miatt. A sportvezető hozzátette, a számok tükrözik Orbán Viktor miniszterelnök egy évvel korábbi ígéretét, amely szerint kormányra kerülésük esetén visszapótolják az olimpiai felkészüléstől elvont összegeket, a sportot pedig stratégiai ágazatként kezelik.

Az ülésen az elnökség megszavazta a Gerevich-ösztöndíjrendszer átalakításáról szóló javaslatot is, amelynek értelmében kiemelt bánásmódban részesítik azokat a sportolókat – valamint edzőiket -, akik érmet nyertek Pekingben, illetve világbajnoki címet szereztek az elmúlt két esztendőben.

Borkai elmondta, a rendszert annak érdekében dolgozták át, hogy a londoni éremesélyesek felkészülése zavartalan legyen. Ennek megfelelően – a 2,1 milliárd forinton felül – 932 millió forint kerül az ösztöndíj-rendszerbe: a legfőbb londoni esélyesek akár havi 400 ezer forintot is kaphatnak (adómentesen), és hasonló nagyságrend illeti meg a legjobbakkal dolgozó edzőket és szövetségi kapitányokat.

A következő lépésben a sportot is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumban elkészítik a kapcsolódó rendeleteket annak érdekében, hogy a támogatás minél hamarabb eljusson a MOB-hoz. Molnár Zoltán ugyanakkor hozzátette: a pénz beérkezéséig indokolt esetben akár órákon belül előleget folyósítanak a szövetségeknek a MOB saját tartalékaiból, a jövőbeni támogatás terhére.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s