Sportpolitika: Brüsszelben járt Czene Attila

Ezekről tájékoztatta az Európai Parlament Oktatási és Kulturális Bizottságát Brüsszelben Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára.

A magyarországi rendezvények előtt egy hónappal zajló belgiumi esemény az elnökségi félév nyitányaként megalapozza az Európai Parlementtel mint társjogalkotóval történő megfelelő kooperációt. Két helyszínen – Budapesten és Gödöllőn − 2011. február 22-23. között rendezzük a sportminiszterek informális értekezletét, valamint az elnökség záróeseményeként a sportigazgatók júniusi gödöllői ülését.

A Sportminiszterek informális értekezletével párhuzamosan az Európai Bizottság (EB) is Budapesten szervezi meg az EU Sport Fórumot 2011. február 21-én és 22-én, amelyre a sportszervezetek több száz európai képviselőjét, vezetőjét várják. A Fórum résztvevői és az uniós sportminiszterek együttes ülésen tárgyalnak majd az uniós sportegyüttműködés lehetőségeiről, fejlesztéséről.

Ebben a félévben sportpolitikai kérdésekben az Uniót a NEFMI sport ágazatának felelős vezetője képviseli. Így a Magyarországon rendezendő két jelentős esemény Czene Attila vezényletével zajlik. 2011. január 18-án nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság a jövőbeni cselekvési irányokat meghatározó sport témájú közleményét, amely az uniós szinten szükséges és lehetséges tevékenységeket összegzi. Ez lehet az első jelentős lépése a majdani uniós Sport Keretprogram létrehozásához szükséges, még évekig tartó folyamatnak. A dokumentumról 2011 májusában az Európai Unió sportért felelős miniszterei várhatóan állásfoglalást fogadnak el, amelynek tartalmi előkészítése, egyeztetése is a soros magyar elnökség egyik kiemelt feladata.

Az Európai Bizottság közleménye, mely „A sport európai dimenzióinak fejlesztése” címmel jelent meg, számos jelentős kérdéssel foglalkozik. A dokumentum a sport átlátható és fenntartható finanszírozása mellett (ez utóbbi kapcsán a bevált gyakorlatok cseréjét szorgalmazza), kitér az egészségvédelem és az esélyegyenlőség témakörére is. A sport hozzájárul az egyenlő bánásmód érvényesítéséhez, a környezeti fenntarthatóság támogatásához, de sokoldalú prevenciós hatással is bír. Az EB 2005-ben készített tanulmánya szerint az egészségi állapot alakulásának, fejlesztésének és karbantartásának legjobb eszköze a szabadidőben végzett aktív sporttevékenység. Számos nemzetközi kutatás igazolta, hogy a szabadidősport fejlesztése révén – az egészséges társadalomnak köszönhetően – nő a gazdaságok teljesítőképessége, termelékenysége, nő a GDP. A versenysport – ahogy ezt már az EU 2007-es sportról szóló Fehér Könyvének sportgazdaságról szóló fejezete is kimutatta – megfelelő piaci körülmények között jövedelemtermelő hatású üzletté válhat. A sport társadalmi és gazdasági hatásaival markánsan befolyásolja a nemzetgazdaságok fejlődését.

A magyar elnökség napirenden tartja a belga elnökség által megkezdett munkát a tagállami érdekek nemzetközi képviseletéről a doppingellenes harcban, valamint a seniorkorú állampolgárok sportolásáról kíván előremutató prezentációt tartani a tagállamoknak.

(Sportért Felelős Államtitkárság/korrmany.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s