A magyar foci múltjáról, jelenéről és jövőéről fog szólni a Magyar Labdarúgás Fóruma

Kedd délután a Hotel Arénában tartott sajtótájékoztatót a Magyar Labdarúgó Szövetség, amelyen idén ünnepli 110 évfordulóját.Több programot indítanak ebben az esztendőben, ennek első jelentős eseménye a február 28-án megrendeződő Magyar Labdarúgás Fóruma lesz. Beszámoló a sajtótájékoztatóról.

A tekintélyes, sikerekben gazdag múltnak a tiszteletére, a változást hozó jelennek és az ígéretes jövőnek a bemutatására az MLSZ programsorozatot szervez, amelynek nyitóeseményeként 2011. február 28-án, hétfőn megrendezi a Magyar Labdarúgás Fórumát a Papp László Budapest Sportarénában. A sajtótájékoztatón ott volt Balogh Gabriella, a Marketing- és Média Bizottság elnöke, Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MLSZ elnökségének tagja, Borbély Zoltán, az MLSZ elnökségének tagja, Nyilasi Tibor sportigazgató, Dénes Ferenc közgazdász, valamint Nemcsák Károly színművész.

Először Borbély Zoltán beszélt, aki elmondta, hogy a magyar labdarúgás számára akár egy látványos kiugrási pont is lehet a Magyar Labdarúgás Fóruma, a konferenciával az MLSZ célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a sportág szereplői, valamint a különböző társadalmi csoportok között.

Ezután Vizi E. Szilveszter, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja vette át a szót. Egy fontos dolgot említett meg: február 17-én lesz 110 éve, hogy lejátszották az első hivatalos klubok közti mérkőzést Magyarországon, a BTC és a Budapesti Atlétikai Club csapatai között.

Vizi E. Szilveszter fontos dolgokról beszélt. Szó szerint idézzük:

“A múlttal foglalkozni kell, mert múlt nélkül nincs jövő sem. A szövetség azt szeretné megalapozni, hogy a sikeres múltra a jelenleginél sikeresebb jövő épüljön. A labdarúgás lokálpatriotizmusra, egészséges nemzeti öntudatra, hazaszeretetre tanít, és rendkívül fontos az országimázs szempontjából. A foci szociológiai szempontból is nevel, mert csak az a csapat lehet sikeres, amelynek tagjai képesek együtt gondolkodni, együtt mozogni, és tanulni egymástól. Én még láttam Deák Bambát az Üllői úton mesterhármast szerezni, és tudom, hogy ennek az országnak, s a világon élő 25 millió magyarnak hihetetlenül fontos a sikerélmény, a labdarúgás pedig kiemelkedő szerepet játszhat ebből a szempontból.”

Balogh Gabriella, az MLSZ a Marketing- és Média Bizottság elnöke elmondta, hogy a Magyar Labdarúgás Fóruma nem egy sportszakmai rendezvény, hanem egy olyan esemény, amely elsősorban a futball társadalmi és üzleti vetületeire fókuszál. A fórumon mintegy 70 előadó vesz részt, és a témák szerteágazósága is mutatja, hogy rendkívül sok kapcsolódási pont létezik a labdarúgás és a társadalom között. A rendezvény nem a profi futballt állítja középpontba, sokkal inkább a sportág teljes keresztmetszetét jeleníti meg.

Dénes Ferenc, sportközgazdász fontos és lényeges dolgot mondott el: a labdarúgásban jellemzően azok az emberek vannak előtérben, akik játsszák a sportágat, akiket a közönség lát a pályákon, vagy a pályák mellett. Sokan maradnak azonban a háttérben, akiknek speciális szakértelemmel kell rendelkezniük, és fontos szerepük van a futballkultúra alakításában. Az lenne a kívánatos, ha divat lenne a labdarúgásról beszélni, ha a sportág résztvevőit megbecsülné a társadalom. A futballkultúra fejlesztésében apró lépésekkel lehet előre haladni, a Magyar Labdarúgás Fóruma egy ilyen kicsi, de fontos lépés lehet.

Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója a magyar labdarúgás készülő stratégiájáról beszélt röviden, és elárulta: a vitaindító koncepció 2020-ig vázolja a hazai futball vezetése előtt álló feladatokat. A sportigazgató ezzel kapcsolatban kifejtette: egyre többen veszik komolyan az utánpótlásképzést, de még mindig vannak olyan profi klubok, amelyek alig foglalkoztatnak magyar fiatalokat az első csapatukban. Nyilasi Tibor hozzátette, szeretné megélni, hogy olyan körülmények között járhasson hazai focimeccsekre, mint például a szomszédos Ausztriában: az lenne az optimális, ha kulturált körülmények között, jó stadionokban, színvonalas mérkőzésekre lehetne hétről hétre kilátogatni. Végül leszögezte: nem száraz szakmai napot szervez a szövetség, hanem egy hangulatos rendezvényt, lazább, mindenki számára érthető programmal.

Nemcsák Károly színművész kifejtette, hogy az amatőr labdarúgóknak is szükségük van a példaképekre, és a február 28-i konferenciával egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy változzon a futball megítélése hazánkban.

A sajtótájékoztatón végén Vizi E. Szilveszter Garai Valériának, az SOS Gyermekfalu kommunikációs munkatársának nyújtott át szimbolikusan egy focilabdát, és bejelentette, hogy a szövetség a jövőben sportszerekkel, ruhaneműkkel támogatja a gyermekfalut.

Végezetül Borbély Zoltán bejelentette, hogy a Magyar Labdarúgás Fórumának lesz egy prominens külföldi vendége is, Fernando Hierro, a spanyol válogatott és a Real Madrid egykori játékosa is elfogadta a szövetség meghívását, előadást tart a fórumon, és sajtótájékoztatót is tart február 28-án.

A sajtótájékoztató után Borbély Zoltánnal és Nyilasi Tiborral hosszabb interjút készítettünk, amelyet hamarosan olvashatnak honlapunkon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s