MOB: 6,3 milliárd a költségvetés

(fotó: mob.hu)

Az önállóságát visszanyert Magyar Olimpiai Bizottság az elmúlt két évtizedben ezúttal tartotta harmadik kihelyezett elnökségi ülését – számolt be a mob.hu.

A Tatai Edzőtábor és Tiszaújváros után a győri Városháza Kék tanácstermében Borkai Zsolt elnök, mint polgármester, házigazda köszöntötte a résztvevőket. A tervezett napirend előtt bemutatta a MOB két új igazgatóját, Mihók Ildikó kommunikációs és marketing, valamint Szabó Bence sportigazgatót.

A napirend középpontjában a március 19-i közgyűlés előkészítése állt. Az elnökség megvitatta a MOB 2010. évi gazdálkodásával kapcsolatos jelentést, és a 2011. évi költségvetés tervezetét. A két fontos pénzügyi beszámolót a Felügyelő Bizottság és a Gazdasági Bizottság egyaránt jóváhagyta, és elfogadásra javasolta az elnökségnek.

Az elmúlt évi gazdálkodás helyzete – mondta Molnár Zoltán főtitkár –, menet közben örvendetesen változott, hiszen az eredetileg 570 millióra tervezett bevétel közel 700 millióval egészült ki az új kormány ugyanis ígéretének megfelelően visszapótolta a korábban indokolatlanul elvont támogatást.

A 2011. évi költségvetés végösszege 6.3 milliárd forint. Amint elhangzott, mindez a Sporttörvény módosítása alapján, az egycsatornás finanszírozási rendszer első lépése, amelynek során több állami feladat került a Magyar Olimpiai Bizottsághoz. A közeli napokban a MOB aláírja az államtitkárság vezetőivel a szükséges szerződéseket, és ezt követően megkezdődhet a szövetségeknek nyújtandó, már korábban elfogadott, az olimpiai felkészülést szolgáló 2.1 milliárd átutalása.

Ezzel kapcsolatban Borkai Zsolt elmondta, hogy a minap bekért felkészülési terveket nem minden szövetség küldte be. Nyomatékkal hangoztatta, hogy támogatás folyósítását csak azoknál a szövetségeknél kezdik meg, amelyek a felkészülési terveket beadták.

Borkai Zsolt a megnövekedett feladatokkal egy időben azt is leszögezte, hogy a végrehajtáshoz pontos, céltudatos, a törvényes előírásokat az utolsó betűig betartó munkára van szükség. S szeretnék, ha ezt a munkát legalább olyan jól, vagy még jobban végeznék, amint ez előzőleg történt, hogy a szövetségek időben jussanak a támogatáshoz.

Dömötör Zoltán, Dávid Imre, Dr. Berkes István… Faragó Judit, Magyar Zoltán, Sinka László
A megnövekedett feladatokkal kapcsolatban a Felügyelő Bizottság javasolta az elnökségnek belső ellenőr alkalmazását.
A két pénzügyi jelentést az elnökség egyhangúlag jóváhagyta, és a március 19-én tartandó közgyűlés elé terjeszti végleges elfogadásra.
A napirend következő pontjaként elismeréseket ítélt oda az elnökség. MOB Érdemérmek, MOB-díjak, MOB Női-díjak és MOB Média-díjakról döntött a testület, amelyeket ünnepélyes keretek között a Közgyűlés keretében nyújtanak át.

Miután Borkai Zsolt és Molnár Zoltán rövid sajtótájékoztatót tartott, Szabó Tamás alelnök vezette tovább az elnökség munkáját. A londoni olimpiára történő sportegészségügyi felkészítés irányelveiről készített tervezethez prof. Berkes István, az Orvosi Bizottság vezetője fűzött szóbeli kiegészítést.

A stratégiai célokat három pontban foglalta össze:

1. Sikeres kvalifikáció és eredményes olimpiai szereplés
2. Az olimpikonok egészségének megőrzése
3. A dopping mentes olimpiai felkészülés és szereplés

A Magyar Olimpiai Bizottságnak a pénzügyi támogatások odaítélésével egy időben a sportegészségügyi feladatokat pontosan meg kell határozni, végrehajtásukat szigorúan kell ellenőrizni.

A tervezet részletezi az igényelt feladatokat, a szűrővizsgálatok protokollját. A tervezet az olimpiára készülő sportolók számára többek között évente egy kötelező vizsgálatot javasol. Két évente kardiológiai ellenőrzéssel kiegészítve.

A tervezetet tartalmas vita követte. Több hozzászólás után az elnökség felkérte Berkes István professzort, a tervezet finomítására, a feladatok elvégzésének időbeni meghatározására, és a végrehajtás előkészítésére. Egyben felhatalmazta az elnököt és főtitkárt, a tervezet jóváhagyására.

Az elnökség már korábban jóváhagyta a Gerevich ösztöndíj szabályzatát. Ezúttal az olimpiára készülő versenyzők és edzőik támogatására szánt 695 millió forint felosztási javaslatát tárgyalták meg. Ennek során elfogadták, hogy Kammerer Zoltán és Vereczkei Ákos korábbi többszörös olimpiai bajnokok annak ellenére, hogy Pekingben nem szereztek érmet, és azóta eltelt időszakban egyéni világbajnokságot, jelenleg is készülnek, esélyesek Londonra. És így őket is a kiemelt ösztöndíjasok névsorába vették fel. Azt is elfogadták, hogy a hosszabb szünet után visszatért Igaly Diána sportlövő világbajnok, aki sikeres felkészülés esetén Londonban is az esélyesek közé tartozik, támogatásban részesüljön.

A felosztás javaslatát a jövőben független szakmai kollégium hagyja majd jóvá. A szakmai kollégium tagjait az elnök és főtitkár, valamint a három alelnök kéri fel.

Alapszabály-változási javaslat is szerepelt napirenden, mint köztudott, a Mező Ferenc Sport Közalapítvány Kuratóriuma megszűnt, s az idős egykor kiváló eredményeket elért sportembereket, edzőiket és özvegyek támogatását a jövőben a Mező Ferenc Sport Bizottság intézi, amire most az alapszabály változtatási javaslata lehetőséget ad.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s