Budai: a MOB ne utaljon pénzt a MÚSZ-nak a vizsgálat befejezéséig

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos arra kérte Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy a Magyar Úszó Szövetség gazdálkodását érintő vizsgálat befejezéséig a MOB ne teljesítsen kifizetéseket a MÚSZ részére – erről tájékoztatta a kormánybiztos Czene Attilát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárát, aki pénteken hivatalában fogadta őt.

A szövetség péntek délután úgy reagált erre, hogy miután kiderült, a MÚSZ-nak nem is folyósították azt a 100 millió forintot, amelyet eddig tőle visszaköveteltek, és tisztázódott, hogy a tervezettnél jóval kisebb összegből rendezte meg a 2010. évi Európa-bajnokságot, újabb kifogást keresnek vele szemben.

A NEFMI délelőtti közleménye szerint az úszás olimpiai felkészülésére és az utánpótlás-nevelés folyamatosságának fontosságára való tekintettel Czene Attila egyeztetést kezdeményez a MOB elnökével, a kormánybiztos kérésére a kifizetések felfüggesztése ugyanis indokolt lehet. A tájékoztatás kitér arra is, hogy “a sportág műhelyeiben a szakmai munka fenntartása, a pénzügyi stabilitás hátterének biztosítása ugyanakkor kiemelt figyelmet igényel”.

“Mindenképpen el kell kerülnünk a magyar úszó sportág eredményességét biztosító műhelymunka megtorpanását, leállását. A MÚSZ vezetésének pénzügyi elszámolásából fakadó problémák nem taszíthatják válságba a szakmai műhelyeket” – fogalmazott az úszó olimpiai bajnok Czene Attila az egyeztetésen.

A megbeszélésen elhangzott – az államtitkárság tájékoztatása szerint -, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által végzett vizsgálat dokumentációja alapján Budai Gyula hivatalosan, írásban kereste meg azon cégeket, amelyeknek – a tavalyi Európa-bajnoksághoz köthető szerződéseik révén – a MÚSZ hónapok óta, összességében több mint 80 millió forinttal tartozik. A kormánybiztos a cégek vezetőitől bekérte az általuk kiállított – a MÚSZ felé címzett – fizetési felszólítások hiteles másolatát.

Budai Gyula a vizsgálat lefolytatásához számos kiegészítő dokumentum és szerződés másolat megküldésére is felszólította a KEHI-t. A vizsgálat kiemelt jellegére való tekintettel beérkeztek a miniszterelnökségre a MÚSZ és a RA-FU Kulturális Szolgáltató Bt. között létrejött, több tíz millió forintról szóló szerződések, melyeket a szerződő felek képviselőiként Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke és Ruza József, a MÚSZ volt főtitkára, a RA-FU Bt. megbízottja, mint beltag látott el kézjegyével.

A szövetség péntek délutáni válasza azzal kezdődik, hogy miután kiderült, a MÚSZ-nak nem is folyósították azt a 100 millió forintot, amelyet eddig tőle visszaköveteltek, és tisztázódott, hogy a tervezettnél, a 2006. évinél 345 millió forinttal kisebb összegből sikerült megrendezni a 2010. évi Eb-t, Czene Attila újabb kifogással állt elő.

“Miután a korábbi támadásokról kiderült, hogy megalapozatlanok, Czene pénteki közleményében ismét támadást indított. Az újabb vádak sem helytállóak. A sportállamtitkárság ez alkalommal már nem a nem létező állami tartozásokat, hanem a külső partneri szerződéseket elemzi” – olvasható a MUSZ állásfoglalásában. – Az államtitkár a közleményt elnagyolja, nem említi, hogy a szerződések összesen bruttó 40.570 millió Ft-ról szólnak (32 millió Ft. + ÁFA), és több mint négy évre, 49 hónapra 2008. szeptember 1.-től, miután a MUSZ elnyerte a 2010. évi Eb rendezésének jogát 2012. szeptember 30-ig, az olimpiai program lezárásig tartanak. Számlára: havi átlagban 660 ezer Ft+ÁFA került kifizetésre. A KEHI javaslatára a szövetség elnöke a szerződéseket 2011. februárjában március 1-től felbontotta.”

A szövetségi tájékoztatás kitér arra is, hogy a MÚSZ elnöke a megítélt összeget indokoltnak tartotta, “annál is inkább, mert számos más sportág egy-egy világverseny előtt külön apparátust szerződtet, amelynek költsége ennél jóval magasabb”.

A közleményben a MÚSZ azt írja: Czene látszatra kivonja magát az úszó ügyekből, arra való hivatkozással, hogy nehogy elfogultsággal vádolják, valójában visszavág egykori sérelmeiért.

“Czene 1996-ban a MÚSZ elnöke által vezetett Sport plusz – OTP SE tagjaként lett olimpiai bajnok. 1 millió forint körüli volt a havi fizetése. Nehezményezte, hogy ezt az összeget már nem kaphatta meg, amikortól nem edzett komolyan. A FINA sportolói bizottságába a korábbi ciklusban (2005-2009) a MÚSZ őt delegálta, annak lejárta után azonban titkos szavazással Kovács Ágit jelölte. Ezt sem vette jó néven.”

A szövetség március 10-én azt közölte, hogy eleget tett az állam felé még fennálló tartozása visszafizetésének.

Az elszámoltatási kormánybiztos múlt szerdán jelentette be, hogy Bánki Eriknek, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottsága fideszes elnökének felkérésére vizsgálatot indított a MÚSZ-nál. Az ügy előzménye, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal február elején jelezte, szabálytalanságokat állapított meg a MÚSZ-nál a tavalyi, margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatásának felhasználását illetően.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s