Joseph Blatter 2015-ig maradna FIFA-elnök

Utolsó elnöki periódusára készül Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, aki az európai sportági szervezet (UEFA) hétfői kongresszusán bejelentette, 2015-ben már nem indulna újra a posztért.

“Mindannyian tudják, hogy újabb négy évet szeretnék eltölteni a FIFA élén, de ez az utolsó elnökválasztás, amelyen elindulok” – fogalmazott a 75 éves svájci sportvezető az UEFA párizsi ülésén. Blatter 1975-től 1981-ig volt a FIFA technikai igazgatója, majd 1998-ig főtitkárként dolgozott, azóta háromszor választották meg elnöknek.

Legutóbb, 2007-ben egyedüli jelöltként nyerte el a posztot. Az idén június 1-jén Zürichben sorra kerülő voksoláson azonban kihívója is lesz, mégpedig Mohamed Bin Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) elnökének személyében, aki jelenleg szintén az UEFA párizsi kongresszusán vendégeskedik.

“Már a hosszabbításban vagyunk – mondta Blatter utalva a választásig hátralévő rövid időre. – Meglátjuk, hogy mi történik ebben a periódusban.”

Az elnök szerint az elkövetkezendő években a nemzetközi labdarúgásban a legnagyobb feladat a klubok egységességének megőrzése, valamint az illegális fogadások és a dopping elleni küzdelem lesz.

“Ne feledjék, a futball alapvetően egy játék, amelyben a felek mindig megpróbálnak csalni egy kicsit – fogalmazott. – Közös feladatunk, hogy folytassuk mindazt, amit már elkezdtünk és biztosítsunk egy jobb jövőt a fiatalok számára.”

A 208 szavazásra jogosult FIFA-tagállam több mint negyedét az európaiak teszik ki, ezért a két elnökjelölt döntően befolyásolhatja a júniusi voksolás végeredményét. A győzelemhez valamelyik jelöltnek kétharmados többségre van szüksége, de ha a szavazás az első körben nem dől el, akkor a második fordulóban a voksok 50 százaléka plusz egy szavazat kell majd a sikerhez.

(MTI)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s