Tapsolj együtt Fannival! – Kézilabdázók a fogyatékkal élőkért

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Sinka László és Vujity Tvrtko újságíró, a TV2 műsorvezető-riportere 2011 áprilisában mozgalmat indít a fogyatékkal élő embertársaink beilleszkedésének elősegítésére.

Sok-sok ezer vak, siket, látás- és mozgássérült, fogyatékkal élő embertársunk él hazánkban, akiknek az alapbetegségükön felül számtalan egyéb problémával kell megküzdeniük ahhoz, hogy beilleszkedjenek az épek világába. Akinek ez sikerül egyáltalán… Vajon segítünk-e nekik? Ha igen, akkor és úgy, ahogy arra szükségük van? Időnként átesünk a ló másik oldalára, és túlzásba visszük a gondoskodást. A többségnek nem részvétre, sajnálkozásra van szüksége, hanem arra, hogy egyenrangú partnerként kezeljük őket. Hiszen a sérült emberek önállóan is jóval többre képesek, mint azt sokszor gondolnánk!

Kezdeményezésünkkel azt szeretnénk elérni, hogy ne csak alkalmanként, kampányszerűen figyeljünk rájuk, hanem folyamatosan.

Ugye hajlandóak vagyunk időt, energiát, netán pénz áldozni rájuk, legalább egy cseppnyi figyelmet szentelni nekik? Mikor mit igényelnek éppen. Sokszor egészen apró dolgokról van szó. Egy gesztus, egy mosoly, egy karnyújtás, egy kedves szó is csodákra képes.

Mozgalmunkhoz bárki csatlakozhat, magánszemély és szervezet, sportszövetség és sportklub, felnőtt és gyermek egyaránt. Nincs regisztráció, nem nyitunk bankszámlát, nem osztunk sem érdemérmeket, sem könyöradományokat. Ennél többről van szó! Akkor érjük el célunkat, ha országszerte egyre több és több, kisebb-nagyobb jelét tapasztaljuk a segítő szándéknak, még inkább a tetteknek.

Tapsoljunk együtt Fannival, a bájos hallássérült fotómodellel, a siket szépségkirálynővel, a civil hőssel, mozgalmunk arcával, és persze sok-sok sorstársával, hogy minél teljesebb életet élhessenek velünk, közöttünk!

Mozgalmunk nyitányaként a Pest megye három városában húsvétkor sorra kerülő női válogatott kézilabda torna mindhárom napján egy fogyatékkal élő társunk végzi el a kezdődobást: április 22-én, Tökölön a brazil-holland, április 23-án, Dabason a magyar-holland, majd pedig április 24-én, Százhalombattán a magyar-brazil mérkőzés előtt, ahol személyesen köszöntjük Weisz Fannit.

Kezdeményezésünk kiterjesztéseként felkérjük az összes kézilabda klubot arra, hogy az első májusi hazai bajnoki mérkőzésén hasonló módon, egy fogyatékkal élő társunk kezdődobásával induljon útjára a labda! Ehhez csatlakozzon minden jelenlévő mozgalmunk szimbólumával, a jelnyelvi tapssal, vagyis a kezdődobás után mindenki emelje feje fölé kezeit és nyitott tenyérrel rázza azt. A jelnyelvi taps szóljon minden kerekes székes, vak, siket, más fogyatékkal élő embertársunknak. A jeltapsot pedig váltsa fel a hangos taps, dübörgés, szurkolás. Egyrészt, hogy vak és gyengén látó társaink is hallhassák azt, másrészt, hogy jelezzük, a kézilabdameccseken mindenki egyformán értékes: legyen szó játékosról, szurkolóról, épekről vagy fogyatékkal élőkről. Gesztusaink jelezzék ezt a társadalmi szolidaritásunkat. Hiszünk abban, hogy az az ép embertársunk, aki velünk együtt jeltapsol, többet nem áll mozgássérült parkolóra, segíti a rászorulókat, nem fordítja el fejét a fogyatékkal élők problémáit látva.

CSATLAKOZZ HOZZÁNK, TAPSOLJUNK EGYÜTT ÉRTÜK!

Weisz Fanni 18 éves, hallássérült lány. Siketen született, és ez a fogyatékossága számos problémát okozott számára a hétköznapi életben, olyanokat, amelyekre ép társai nem is gondolnának.

Fanni sok-sok jóérzésű ember adományának köszönhetően, egy fül mögötti, speciális készülék segítségével ma már tisztábban hall, fejfájásai megszűntek. Oly’ sok megpróbáltatás után sikeres fotómodell lett, a Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola tanulója, tele tervekkel, melyek megvalósítása már nem tűnik lehetetlennek számára. Weisz Fanni Magyarország siket szépségkirálynője, aki a milliók előtt énekelt jelnyelven, Ruzsa Magdi társaságában. Fannit 2011-ben Magyarország Civil Hőse díjjal jutalmazták eddigi tevékenységéért.

Csatlakozz hozzánk és Fannihoz a facebook-on is: http://www.facebook.com/tapsolj.fannival

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s