Nemzetközi elismerés három magyar orvosi intézménynek

Az elismerés (mlsz.hu)

Az Uzsoki utcai kórház Ortopéd-Traumatológiai Osztálya, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja, és az Országos Gerincgyógyászati Központ hivatalosan is tagja lett a labdarúgók kezelésére szakosodott elitintézmények körének. A FIFA legmagasabb orvosi akkreditációját igazoló oklevelét a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség orvosi bizottságának vezetője, dr. Jiri Dvorak adta át a kitüntetett budapesti intézmények vezetőinek – számolt be az mlsz.hu.

Az ünnepi ceremóniát, amelyet a Semmelweis Egyetem dísztermében tartottak, dr. Tulassay Tivadar, az intézmény rektora nyitotta meg, majd átadta a szót dr. Réthelyi Miklósnak, nemzeti erőforrás miniszternek, aki beszédében kiemelte: a szociális és az egészségügyi kérdések együtt kezelendők, és ebből a szempontból példaértékű a labdarúgás és az orvostudomány együttműködése. A FIFA orvosi testületét képviselő dr. Jiri Dvorak látványos prezentációban ismertette a FIFA egészségpolitikáját. A feladatok között szerepel a sérült játékosok kezelése, a rehabilitáció, de talán még fontosabb az egészséges életre nevelés, a rendszeres testmozgás fontosságának orvosi elősegítése, hiszen a prevenció mind gazdasági, mind egészségügyi szempontból fontos eszköz.

Jiri Dvorak ismertette a 11+ névre hallgató bemelegítési gyakorlatsort, amelyet a közeljövőben a spanyol válogatott labdarúgói népszerűsítenek majd világszerte, s amelynek lényege, hogy roppant egyszerű feladatok segítségével előzzék meg a sportolók az esetleges sérüléseket.

– A nagyszerű magyar intézményneknek átadott díj elismertségére jellemző, hogy legutóbb a Bolognai Orvosi Egyetem vezetői vehettek át Medical Centre of Excellence kitüntetést. Az olasz intézmény talán a világ legrégebbi, és egyik legismertebb egyeteme – fogalmazott az akkreditációs folyamatról a FIFA-szakember.

Jiri Dvorak beszélt a következő FIFA-kongresszusról is, amelyet 2012-ben Budapesten rendez meg a Magyar Labdarúgó Szövetség. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a tervek között szerepel, hogy a kongresszus kapcsán a FIFA orvosi bizottsága rangos szakszemináriumot rendezzen a sportegészségügy témakörében a magyar fővárosban.

Az ünnepséget követően dr. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke fogadta a FIFA szakemberét, a felek megbeszéléseket folytattak a két szervezet közötti együttműködésről.

A díjazott intézmények – közülük az Uzsoki utcai kórház Ortopéd-Traumatológiai Osztálya és a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja vette át most az elismerést – vezetői beszédükben megköszönték a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség támogatását. Prof. dr. Hangody László, az Uzsoki utcai Kórház osztályvezetője elmondta, az általa képviselt intézmény mindig is aktív volt a labdarúgók kezelésében.

– Nemcsak a professzionális játékosoknak, hanem minden sportolónak meg kell adni azt a tudományos segítséget, és biztosítani kell azokat az eszközöket, amelyekkel kezelhetőek, és főleg megelőzhetőek a sérülések. A nemzetközi elismerés lendületet adhat a további fejlesztéseknek és a mindennapi munkánknak.

– A sportolók sok esetben testi épségüket is kockáztatják a csapat sikerei érdekében. A mi feladatunk, hogy orvosi vizsgálatok segítségével minimálisra csökkentsük tevékenységük kockázatát – fogalmazott prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója.

dr. Varga Péter Pál, az MLSZ orvosi bizottság elnöke, az Országos Gerincgyógyászati Központ szakorvosa honlapunknak elmondta, a FIFA társadalmi szerepvállalásának legfontosabb terepe a sportorvoslás. – Ezen tevékenység roppant fontos a népegészségügy szempontjából is.

Az akkreditációs folyamatban az átadásig segítséget nyújtó Magyar Labdarúgó Szövetséget Berzi Sándor alelnök, illetve prof. dr. Vizi E. Szilveszter elnökségi tag képviselte. Berzi Sándor beszédében kitért arra, hogy a FIFA, valamint a 110 éves MLSZ együttműködése nagy múltra tekint vissza, amelynek újabb állomása lesz a jövő évi FIFA-kongresszus.

– Gratulálok az intézményeknek a magyar labdarúgás nevében is, biztos vagyok abban, hogy a szövetség a jövőben még szorosabb együttműködésben dolgozik majd a három orvosi műhellyel a sportolók egészsége érdekében – mondta az MLSZ alelnöke.

A bejelentést követően a gyakorlati munka színvonaláról is meggyőződhettek a vendégek, s dr. Pánics Gergely vezetésével betekinthettek a válogatott védő, Vermes Krisztián gyógykezelésébe.

Hozzászólás