Nagyot szólt az első verseny a Rallycross OB-n

(Fotó: Hell)

Elkezdődött! Húsvét hétvégéjén Máriapócson porfelhőbe borította a RabócsiRinget az idei év egyik legizgalmasabb bajnokságának első hajrája. A Húsvéti Fesztivál keretében együtt zúztak végig a pályán – nem csak a rallycross magyar élversenyzői -, hanem a quad és autocross királyai is. A HELL Racing Team színeiben induló Papp Viktor lenyűgöző teljesítménnyel debütált a Rallycross Országos Bajnokság első megmérettetésén, összetettbeli negyedik helyezésével ismét elfoglalta helyét a sportág legnagyobbjai közt. Ráadásul egy év kihagyás után úgy lett kategóriája első helyezettje, hogy frissen megépített autótáját tesztelni sem volt lehetősége a futam előtt.

A kezdeti nehézségek ellenére a Suzuki szinte újjászületett a bajnokság második napjára. Viktor vasakarata és tehetsége meghozta gyümölcsét: autó és pilótája végül kategória első helyezettként fejezte be a versenyt a RabócsiRingen.

(Fotó: Hell)

– Egyetemista lévén, tavaly inkább a tanulásra összpontosítottál. Milyen érzés volt újra a volán mögé ülni, szorítani a kormányt és tövig nyomni a pedált?

– Papp Viktor: Természetesen izgultam, régen álltam utoljára a rajtvonalnál. Viszont kiderült: itt nem lehet felejteni. Amit elvártam magamtól, teljesítettem, amit bizonyítani akartam, bizonyítottam: nem csak én, hanem a kocsim is. Állok elébe a következő futamnak! Remélem a hasonló élményeken túl hasonló eredményt hoz majd a második forduló is Nyirádon.

– Az autódat te építetted, szinte már családtagnak számít, ismered kívül-belül: de ez volt az első alkalom az éles tesztelésre. Megállta a helyét az elmélet a gyakorlatban is? Jól tudtatok együtt „dolgozni”?

– Papp Viktor: A kocsim nem gyári autó, nem egy szuper 1.6-os. A csapatom segítségével építettük meg, és leheltünk bele életet. A rallycross egyik sajátossága, hogy előzni többnyire csak úgy lehet, ha a kocsid nekifeszül az ellenfél járművének. Idővel ezért szinte elfogy az autó… Mi műanyagot gyártatunk a járgányhoz, és egy-egy megmérettetés után, mondhatni teljesen újjá varázsoljuk. Amikor a kocsi előző tulajdonosa meglátta a pályán, mit hoztunk ki a Suzukiból, szinte sírva fakadt – természetesen örömében.

– Annak ellenére tehát, hogy alig pár métert mentél a kocsival a verseny előtt, minden zökkenőmentesen zajlott?

– Papp Viktor: Kategória első helyezettként szálltam ki az autóból hétfőn, de az idáig vezető út azért rejtett buktatókat. Vasárnap utolsó helyen állt a csapat. Természetesen éles helyzetben derülnek ki a gyermekbetegségek, egy ilyen friss, „rally-szűz” járgánynál. Negyven méter után egyszerűen leállt alattam a Suzuki, azért kellett izgulnom, hogy legalább kört ne kapjak. A lökhárító is letört: ami hiba beüthetett, be is ütött. Végül megtaláltuk az összhangot, még a szokatlan szekvenciális váltóval is, úgyhogy később csont nélkül repesztettem be az A döntőbe. Annak ellenére, hogy kétszáz méter alatt programozták fel a kocsit és vasárnap még a bemelegítő köröket sem tudtam vele megtenni, végül feltámadt poraiból és lenyűgöző teljesítményt nyújtott; csak egy kis időre volt szükségünk együtt a pályán.

– Az ünnepek ellenére nagy közönség gyűlt össze Máriapócson?

– Papp Viktor: Rengetegen voltak, mindenki drukkolt, ujjongott és szurkolt nekünk, pilótáknak. A verseny izgalma és szépsége mellett nagy örömmel töltött el az is, hogy rengetegen odajöttek hozzám megdicsérni az autómat. Fantasztikus volt a hangulat, bízom benne, hogy Nyírádra is eljönnek majd a sportág szerelmesei!

Hell Energy Magyarország

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s