Bánki Erik: “Sokkal gyorsabb, sokkal átláthatóbb, sokkal rugalmasabb lesz a finanszírozás”

Bánki Erik

2011. Május 3-án az Országházban Nyílt napot tartottak a sportról szóló törvény újraszabályozásáról. A rendezvény szünetében interjút készítettünk Bánki Erikkel, az Országgyűlés Sport és Turisztikai bizottság elnökével.

Sportmenü: Ez az új, módosított sporttörvény milyen hozadékkal járhat az egész sportra nézve? Beszéltek róla, hogy meg fog változni az egész szerkezet, egycsatornás lesz a fizetési rendszer. Ennek gyakorlatban milyen változásai lesznek?

Bánki: Sokkal gyorsabb, sokkal átláthatóbb, sokkal rugalmasabb lesz a finanszírozás. Tehát nem állhat elő az a helyzet, mint pl. a pekingi olimpia előtt, hogy a sportolóknak már ki kellett volna utazniuk az olimpiára, le kellett volna foglalniuk a szállást, megvásárolni a szükséges felszereléseket, miközben még egyetlen fillér támogatást sem kaptak a kormánytól. Azzal, hogy a kormány átadja a sport irányítását a civil szférának és a teljes költségvetési támogatás összegét – amit a sportra szán-, azt év elején átküldi a MOB-hoz és a MOB közvetíti azokat tovább a szövetség illetve a klubok felé. Ezzel egy sokkal rugalmasabb és jobban kiszámítható rendszert tudunk teremteni. Mindamellett szeretnénk megszüntetni azokat a fölösleges adminisztratív kötelezettségeket, amik nehezítik a klubok életét; az amatőr szerződéseket, amik kötöttségeket adnak a sportolóknak (ami szerintünk teljesen lényegtelen). Nyitottak vagyunk egyébként az olyan további javaslatokra is, amely a rendszeresen sportoló aktív lakosságot növelni tudják.

Sportmenü: Napirenden van a klubok anyagi helyzete és a létesítmény helyzete. Ez a kettő szorosan összefügg egymással. Hogyan tud a kormány ebben segítséget nyújtani? Lesz ehhez rendelet, hogy a klubok fenntartása ne szűnjön meg? Milyen lépéseket kell, hogy ennek érdekében megtegyenek?

Bánki: Elsősorban a sport támogatásának nagyságrendje az, ami eldönti azt, hogy a klubok működőképessége meg tud e maradni vagy sem? Azért került nagyon sok klub a működőképessége határára, mert az elmúlt években az önkormányzatok anyagi helyzete folyamatosan romlott. Azt tudni kell, hogy az önkormányzatok még ma is közel 3x annyi pénzt áldoznak a sportra, mint maga az állam. Ez volt az egyik probléma. A másik, hogy az állam évről évre 2004-től kezdve csökkentette a sporttámogatások mértékét, ennek következtében odáig süllyedt a sportfinanszírozás, hogy 2010-ben nominálisan kevesebb pénz jutott a sportra, mint 2002-ben. Most ezt a helyzetet fogjuk megfordítani, a tavalyi évről az idei évre közel duplájára nőtt a sporttámogatás mértéke a költségvetésben és a következő években is szeretnénk ezt tovább növelni. A szövetségi támogatásról pedig fokozatosan szeretnénk áttérni a műhelytámogatásra, ami azt jelenti, hogy a klubok rugalmasabban sokkal könnyebben kapnák meg a támogatásokat. Azt gondolom ez jelentősen fogja őket segíteni. A másik kérdés az infrastruktúra helyzete nyílván ott egy állami szerepvállalásra van szükség. Következő évtől olyan támogatási rendszerek fognak megindulni, amelyek sportlétesítmények fejlesztését, minőségi javítását fogják lehetővé tenni. Az öt látványcsapat sportágban pedig júniustól életbe fog lépni az új tv. amely lehetővé teszi, hogy az adókedvezmény rendszerében jelentős – évi több mint 10 Mrd Ft-os- nagyságrendet lehessen majd erre fordítani.

Sportmenü: Biztos, hogy életbe fog lépni, hiszen ez függ a brüsszeli döntéstől is?

Bánki: Biztos vagyok benne, napok kérdése, hogy eldőljön ez a dolog.  Ahogyan Kövér László elnök úr is megfogalmazta: „Finisben vagyunk!” Hosszú volt az előkészítés, aminek az volt az oka nyilvánvalóan, hogy ilyen típusú szabályozás nincs az EU-ban. Tehát olyan innovatívok voltunk, hogy elsőként fogjuk ezt bevezetni, márpedig az unió azért vizsgálta ilyen alaposan, mert ha mi bevezetjük a másik 26 ország is automatikusan bevezetheti.

Kárpáti Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s